Hur sorterar man i sina kläder och återvinner dem?

Garderoben är ofta belamrad med kläder som inte används, eller till och med åldrats med tiden. För att frigöra ytterligare utrymme samtidigt som du ser över din klädstil, inget bättre än sortering och återvinning. Återförsäljning online, donation till föreningar och videodressing är alla möjliga lösningar. Översikt.

Sortera och återvinn dina kläder

Sortering: för vilka begagnade textilier?

de sortering särskilt bekymmer gamla kläder, underkläder, men också hushållslinne såsom lakan och dukar samt skor. Några riktlinjer måste dock beaktas vid urvalet:

 • Använd rena, torra kläder och textilier;
 • Inget behov av att stryka dem eller vika dem;
 • Alla textilier är tillåtna, inklusive skadade kläder, med hål och föräldralösa strumpor;
 • Kläder och tyger färgade med kemikalier, inklusive starkt lim, blekmedel eller färg, accepteras inte.

Begagnade kläder och textilier: vilken återvinning?

De flesta av dessa textilier kommer att vara återanvänds, erbjuds föreningar för de sämst ställda eller säljs i secondhandbutiker. Resten ska användas som råvara för återvinning. De kan antingen skäras till trasor eller sys tillbaka till nya plagg. De mest skadade textilierna kommer att fungera som byggnadsisolering eller möbelklädsel.

Återvinning har många fördelar.

 • Det gör det möjligt att erbjuda en andra ungdom till de vackraste kläderna.
 • Det tillåter besparingar all in respekt för miljön.
 • Denna process gör det möjligt att klä sig för billigare människor i nöd, för att inte tala om skapande av arbetstillfällen.

Hur sorterar man sina kläder?

Sortering består av identifiera favoritbitar och de som ska separeras av olika anledningar. Den innehåller 4 nyckelsteg:

 • Töm skåpet
Ta ut alla kläder ur garderoben, glöm inte underkläder som strumpor och underkläder samt accessoarer som skärp, halsdukar, handväskor och mössor.
 • Gör staplar
Monter 3 högar av kläder enligt deras användningsfrekvens (bärs dagligen, används sällan eller lämnas bak i skåpet).
 • Lägg lite ordning på kläderna att hålla
​​​​​​​​​​​​​​Denna klädserie inkluderar särskilt grundläggande som byxor, jeans, t-shirts, tröjor eller skjortor. Förvara dem om möjligt på ett klädställ med galgar. En garderob är också praktisk för förvaring av kläder.
 • Klassificera dem som ska återvinnas
Medan du väntar på att hitta det bästa alternativet att återvinna kläder, klassificera dem på en dedikerad plats.

Hur återanvänder du dina kläder på rätt sätt?

Att återvinna kläder kan göras på flera sätt.

 • Återförsäljning online

Det är möjligt att genomföra återförsäljningen själv på de dedikerade sajterna via olika applikationer. Därmed kan ägaren sätta sitt eget pris. Detta alternativ är perfekt för märkesdelar lätt att sälja.

 • Video-omklädningsrummet

Videodressingen är ett gyllene tillfälle att tjäna pengar på skorna, byxorna eller tröjorna från den årliga skolgångssortering. För att delta behöver du bara ta reda på om kommande evenemang i området. En blick på platsen för stadens rådhus hjälper också till att fastställa nästa garageförsäljning i staden eller distriktet. När det gäller organisationen handlar det om att kontakta vänner som har saker att ge bort, hitta ett rum som är tillräckligt stort för att rymma människor och bestämma ett datum som är gynnsamt för alla. Publicera slutligen informationen för att locka så många potentiella kunder som möjligt.

 • Gåvan

Donationen utgör ett ansvarsfullt och ekologiskt sätt att återvinna gamla kläder. Det är möjligt att erbjuda dem till många center eller organisationer som arbetar med insamling av kläder, väskor och skor. Dessa organisationer samlar in alla oanvända föremål, även möbler. De kommer att erbjudas till försäljning för att samla in pengar eller skickas till sina olika poler runt om i världen för återvinning.

 • Byteshandel

För närvarande är byteshandel med kläder en framgångsrik praxis. Den består av byta ut ett plagg mot ett annat utan kostnad. För att underlätta transaktionen tar specialiserade sajter hand om privatpersoners annonser. Således är det möjligt att byta för att dra nytta av ett objekt, en tjänst eller en virtuell valuta. Denna nya affärsmodell är också på modet i butiker, särskilt i andra länder, genom en konceptbutik.

 • Skapande

Anpassning är en originalalternativ till att återanvända gamla kläder. Det här alternativet låter dig verkligen ge din fantasi fritt spelrum samtidigt som du erbjuder en andra liv till delarna av hans garderob. Få inspiration från de olika makeover- och DIY-webbplatserna och bloggarna för att hitta deras framtida användning. Möjligheterna är många: kuddfodral, tygpåsar, fotoramar eller täcken. Det är också möjligt att kontakta designers, ägare till en liten butik eller verkstad.

 • Insamlingsterminaler

Insamlingsställen är ett intressant alternativ för bättre återanvändning av gamla kläder. Det är faktiskt förbjudet att slänga använda textilier i hushållsavfallet. Det borde de dock bara vara varken blöta eller smutsiga. Se dessutom till att knyta påsarna innan du lägger dem i de avsedda behållarna.

 • Återvinningen

Fransmännen konsumerar 700 000 ton textilier per år, varav endast 1/3 återvinns, alltså 2,5 kilo per person. Men som matavfall kan det återintegreras i återvinningskrets genom särskilda institutioner. Vissa stora märken som H&M erbjuder kuponger på 5 € i utbyte mot begagnade kläder. Dessutom tänker andra ta tillbaka dem för att varva ner, sy dem och återanvända trådarna för att ta fram nya textilier dedikerade till möbler eller kläder. Beroende på skick, kvalitet och materialtyp säljs merparten av kläderna begagnat. Resten kommer att fungera som värme- och ljudisolering, stoppning eller tyg. Helskadade textilier kommer att användas bland annat som bränsle.

Praktiska råd för återvinning

de återvinning representerar det sista syftet med använda textilier. Så den mest ansvarsfull gest för miljön skulle vara att återvinna mindre, det bästa avfallet är det som inte produceras. Därför är det lämpligt att rätta vansinnig konsumtion av kläder med några tips:

 • Skaffa mindre kläder;
 • Ompröva verkliga behov ;
 • Investera i kläder gjorda av resistenta material ;
 • Föredrar andrahand (onlineförsäljning, secondhandbutik, videodressing);
 • Reparera vid behov.