Våra utrustningsråd för bilkörning i fjällen

Att åka till fjällen är en resa som måste vara välorganiserad eftersom vägarna blir längre och ofta slingrigare än vanligt. De kan vara farliga och förare stöter ibland på svårigheter. För att bergskörningen ska fungera smidigt är det viktigt att förbereda bilen ordentligt. Därav intresset av att utrusta den i god tid innan avfärd.

Välj din utrustning för att köra i bergen

Kontrollera bilens skick

Att respektera väglagen, vara kunnig om trafiksäkerhet, ha sitt körkort väldigt länge och behärska både säkerhetsavstånd och manuell växellåda eller handbroms räcker inte för att köra säkert under alla omständigheter. Beroende på årstid, väder och vägtyp måste du faktiskt veta hur du anpassar din bil, hjul och däck för att kunna köra i snön, i närvaro av is eller underkylt regn. Att köra i snöväder, på bergsvägar och hala vägar (eftersom saltning ibland är sen länge) går inte att improvisera. Förväntan är avgörande för en resa under vinterförhållanden.

Utrusta din bil ordentligt innan en fjällresa först och främst en inspektion och underhåll. Dessa steg säkerställer att fordonet kommer att klara väderförhållanden som är överdrivna och föränderliga, särskilt under vinterperioden. Men vinter och sommar kräver de ofta uppförsgående vägarna också förberedelser för att undvika obehagliga överraskningar och olyckor. Dessa begränsningar förklarar behovet av att kontrollera bilen. Det rekommenderas att göra en översyn flera veckor innan avresa för att hinna göra justeringar eller byta ut delar som behöver det.

För att vara säker på att du har full kontroll över alla punkter är det viktigt att ha en komplett checklista. För att säkerställa att bilen fungerar perfekt, bromsar är ett av de element som ska kontrolleras först. Oavsett period av bergskörning, denna utrustning är mycket efterfrågad. Slitaget av blodplättar samt nivån på bromsvätska. Kom ihåg att byta ut dem eller låta reparera dem om det finns några tvivel om deras prestanda. Det är lämpligt att utrusta bilen med nya bromsar för att förhindra obehagliga överraskningar.

Förutom bromsarna bör även oljenivåerna finnas med i checklistan. Det är viktigt att göra eventuella justeringar eller byte vid behov. Detta steg är att verifieramotorolja och kylvätska. Vid vinterkörning, kom ihåg att fylla tanken med Spolarvätska med vissa avisningsvätska (lämplig för vinterkörning).

De olika lampornas korrekta funktion måste också kontrolleras. Detta gäller:

 • Positionsljus;
 • Trafikljus ;
 • Helljus;
 • Blinkersen;
 • Stoppljus;

Glöm inte att testa servostyrningen om bilen är så utrustad. Dimma är ganska vanligt i bergen. Det kan vara farligt eftersom det kan dölja hinder, vilket gör det svårt att se andra fordon framför sig eller att ses av andra fordon. Det är därför lämpligt att använda dimljus fram och bak utöver halvljuset för att synas och för att hålla rätt avstånd mellan bilarna.

Andra punkter att kontrollera av säkerhetsskäl:

 • Signalhornets tillstånd: det är viktigt för att signalera dess närvaro till andra bilister på alla platser där synfältet är begränsat. Böjningar är en av dem, till exempel;
 • Skicket på bältena: det är nödvändigt att kontrollera dessa delar före varje resa med bil för att säkerställa att fordonet är i gott skick;
 • Vindrutetorkarslitage: dessa föremål är viktiga för att ha ett bra synfält i regn, snö eller annat dåligt väder. Riskerna är höga, till och med dödliga, om föraren inte ser något.

Kontrollera all utrustning i bilen

För att rida i bergen säkert, du måste alltid lämna med en välutrustad bil. Det är därför nödvändigt att ta dig tid att utrusta dig innan du ger dig ut på vägen.

Bland annat för att kontrollera bör du också vara uppmärksam på däckens skick. Faktum är att när man kör i bergen är det en garanti för säkerheten att vara förberedd på alla situationer och alla väderförhållanden. På vintern är klimatet ofta hårt. Det är därför du måste vara beredd att åka på snö. Det är viktigt att utrusta bilen med däck som lämpar sig för vinterkörning. De snödäck är gjorda för att resa på snötäckta vägar tack vare det bästa greppet de erbjuder. De möjliggör därmed bättre hantering och optimerad bromsning.

Förutom denna utrustning är det lämpligt att planera eller installera kedjor eller halkfria strumpor för däck. De är användbara för att minska halkrisken och hjälper till att hålla bilen på vägen. Nämligen det där bärandet kedjor på bilen är obligatoriskt på vissa vintersportanläggningar. Slutligen, när det gäller däck, se till att du har ett reservdäck i gott skick. Innan avresa, kontrollera lufttryck och däcktryck för att undvika risk för punktering.

Ett annat element att komma ihåg: den trummor. Detta nyckelelement bör kontrolleras innan du kör i bergen. När du klättrar till toppen tar bilen höjd och luften blir mindre tät. Dessutom, på grund av låga temperaturer i bergen, kommer motorn att tappa kraft och batteriet tröttnar snabbare. Detta är anledningen till att den bör undersökas och se till att den är i gott skick före avresan. Faktum är att om den är gammal kanske den inte kan starta bilen på avresedagen. Det är därför att föredra att få det utbytt innan du ger dig av.

Se till att du har nödvändig utrustning för bergskörning

Andra föremål behövs för att utrusta bilen för en fjälltur.

Bland de mest praktiska är debommar eller takboxen som underlättar bagageförvaring. Deras installation är oundviklig för dem som åker på semester på orten till exempel eftersom skidorna inte kommer att kunna få plats i bagageutrymmet. Det är också lämpligt att installera dem för att få mer utrymme, även om det inte finns några skidor att bära. Före avresan måste man se till att de är ordentligt säkrade eller stängda för att undvika olyckor.

Som med alla typer av resa måste du vara beredd på alla eventualiteter och ha allt du behöver i händelse av problem. För bergskörning finns det tillbehör som kan användas vid svårigheter:

 • Använd en skrapa eller skrapa för att ta bort snö och frost från vindrutan under vinterturer;
 • Ta också med en spade som kommer att vara användbar om bilen behöver snöröjas;
 • Tillhandahåll om möjligt vattentäta skor att bära när du röjer snö från fordonet. De är praktiska och ger skydd för fötterna;
 • Investera i en punkteringssäker kit att hantera eventuella punkteringar i mitten av ingenstans;
 • Eftersom det här är en lång resa, ta något att dricka (varmt eller kallt vatten) och mat. Förvara även filtar i bagageutrymmet om bilen måste stannas på vägen och utomhustemperaturerna är mycket låga;
 • Glöm inte heller första hjälpen-verktygen att samla i ett kit anpassat för att avhjälpa eventuella nödsituationer;
 • Vid efterklang på vått eller snöigt underlag kommer solglasögon också väl till pass;
 • En ficklampa är också nödvändig för att tända vid behov på natten, för att installera kedjor eller nattstrumpor till exempel.