Så tvättar du din cykel ordentligt: ​​6 praktiska tips

Damm, lera eller vägrester, allt detta kan försämra delar av en cykel och minska dess prestanda. Cykelfästets säkerhet minskar också om det är dåligt underhållet. Här är några tips för att rengöra en cykel och få den att hålla längre.

Rengör din cykel väl

När ska man rengöra en cykel

Rent generellt, en cykel måste rengöras så fort det börjar bli smutsigt. Men frekvensen av detta underhåll kan variera beroende på användningen, de vägar som färdats, vägarnas skick och till och med årstiderna.

Om det är en landsvägscykel vanlig rengöring var 20:e eller 25:e användning räcker. Men om stigarna är leriga eller dammiga, tätare rengöring är nödvändigt.

För en cyclocross eller mountainbike är det bäst att rengöra den efter varje användning så att nästa tur går smidigt. Även om en cykel inte längre används, kommer lite underhåll då och då att låta den behålla sin styrka och värde.

Rengöring av en cykel: de viktigaste stegen

Det finns flera steg för att rengöra en cykel. Så här uppnår du detta kirurgi så enkelt och effektivt som möjligt:

Ta bort överflödig smuts

Målet med denna operation är att återuppstå de delar som är gömda under smutsen. En ren plats, åtskilda och utrustade med ett vattenuttag är idealiskt. Att göra detta :

 1. Installera cykeln korrekt:

Det bästa sättet att placera en cykel vid rengöring är att ställa den upp och ner, det vill säga balanserad på sadeln och styret mot marken. Innan du sätter cykeln i detta läge är det att föredra att ha en presenning under för att förhindra sadeln eller styret inte försämras eller skadas.

 1. Applicera en lågtrycksvattenstråle:

För att korrekt ta bort överflödig smuts är det nödvändigt att köra en lågtrycksvattenstråle över cykeln. Högtryckstvätt och fina droppar bör undvikas eftersom vatten kan komma in i vissa delar och få dem att rosta. Vattenstrålen bör appliceras mer än 30 cm från cykeln. Det är viktigt att skölja alla smutsiga delar väl under detta steg.

 1. Gnid med en svamp:

För att fullborda verkan av vattenstrålen är det viktigt med en liten svamp. För den som har tid kan cykelns hjul tas av och svamp under denna operation, annars kan de roteras allt eftersom operationen fortskrider.

Avfettning

Efter huvuddelen av smutsen har tagits bort kan nästa steg, som är avfettning, göras lättare. Målet är inte att gnugga hårt, utan att kunna avfetta alla viktiga delar, speciellt transmissionen. Att göra detta :

 1. Ta med en mjuk borste ;
 2. Applicera avfettningsmedel på borsten;
 3. Gnugga de viktiga delarna.

De viktiga delarna som ska avfettas är:

 • De bakre växlarna som du inte ska tveka att gnugga väl på. Denna del är också den första delen som behandlas för att låta produkten agera medan den tar de andra delarna.
 • Brickor.
 • Den bakre växeln.
 • Kedjan det kommer att ta avfetta genom att vrida veven.
 • Sköljning

När avfettningsmedlet har fått sin effekt är det nödvändigt att skölja de avfettade delarna för att de ska fungera ordentligt ta bort avfettningsmedlet. För denna operation rekommenderas återigen användning av en lågtrycksvattenstråle.

Rengöring

I slutet av sköljningen, rengöring ordentligt kan börja. Det kommer att gå bra ta bort kvarvarande smuts. För denna operation måste du gnugga och använda en rengöringsprodukt ellertvåligt vatten. Att göra detta :

 1. Gnid de bakre kedjehjulen och kedjehjulen med en hård borste ;
 2. Skrubba kedjan och brickorna med en svamp;
 3. Gnid naven med en rund borste ;
 4. Skrubba ram, hjul och ekrar, bromsok och tillbehör med en svamp;
 5. Skrubba otillgängliga hörn med en rund borste.

Tvålvatten eller rengöringsmedel bör appliceras på verktyget som används.

Utför en andra sköljning

Efter rengöringssteget är en andra sköljning nödvändig för att ta bort alla spår penetrerande eller rengörande produkt. Dessa ämnen kan verkligen orsaka skada cykla på långa vägar. Grundlig sköljning från topp till botten rekommenderas därför.

Torkning

Torkning är ett viktigt steg vid rengöring av cykeln för att förhindra att dess delar rostar och försämras i förtid. För att göra detta, håll först cykeln och få den att hoppa på hans bakhjul för att tömma bort allt vatten som har fastnat i den. Sedan är det lämpligt att torka alla våta delar av cykeln med en torr trasa. Kedjan, växeln och bromsoken måste torkas noggrant.

För att slutföra torkning på rätt sätt är det också nödvändigt att låta cykeln lufttorka en stund innan nästa steg tas i anspråk. Normalt vid denna tidpunkt är cykeln redan bra ren och glänsande.

Smörjning och smörjning

Denna sista operation avser huvudsakligencykel underhåll och inte dess rengöring. Det är dock viktigt att underhålla cykeln i gott skick. För ett effektivt resultat är det lämpligt att smörja vissa delar, speciellt transmissionen. Att göra detta :

 1. Skaffa speciell kedjeolja. Silikonolja rekommenderas eftersom den senare är mer effektiv;
 2. Droppa oljan över kedjan medan du roterar den;
 3. Lek med pinjonginställningarna för att fördela oljan över alla nivåer;
 4. Vrid kedjan fram och tillbaka så att olja kommer in i alla länkar.

Några rengöringstips för din cykel

här är några råd Viktiga punkter för rengöring av en cykel:

 • Cykelramen bör rengöras efter varje användning, speciellt om cykeln har använts i vått väder;
 • Det är möjligt att använda en luftburk för att avlägsna torrt damm som finns på svåråtkomliga ställen.