Vilka metoder ska du använda för att städa ditt hus?

Att städa och städa hem är ofta en utmaning, särskilt när du inte regelbundet gör hushållssysslor. Det finns dock flera organisatoriska metoder som gör att du kan skaffa dig goda vanor och ge dig själv motivation. Dessutom är det viktigt att välja rätt metod för ditt välbefinnande eftersom att ha en plats för rent liv gör att du kan leva mer lugnt.

Metoder för att städa i ditt hus och städa upp det

KonMari-metoden för radikal decluttering

Japanska Marie Kondo gjorde sitt avtryck på bara några månader med sin bok Magin med förvaring och hennes metod som hon gav smeknamnet KonMari. Denna metod består i att utföra en radikal sanering av hans hus. Detta är den perfekta lösningen om dess interiör bara är en enda röra.

Så enligt Marie Kondo är det meningslöst att städa lite varje dag, inte mer än att ägna en dag åt det. Hemligheten är att lagra det en gång för alla för att undvika det till varje pris.rebound-effekt, den där obehagliga känslan av att allt måste startas om några veckor senare.

En unik och speciell decluttering

Enligt KonMari-metoden är denna decluttering en speciell händelse och unik, inte att förväxla med daglig förvaring som endast består i att sätta tillbaka ett föremål på sin plats efter att ha använt det.

Innan du börjar måste du ta dig tid att tänka på ditt mål och i synnerhet livsstil som vi vill ha.

Organisation efter objektkategorier

Nästa steg är att rensa av kategori och inte dels.

 • Samla alla föremål i samma kategori på samma plats. Vi inser alltså bättre volym och liknande föremål som vi har.
 • Ta varje föremål i handen och sug upp det.
 • Att undra om detta föremål ger oss glädje.
 • Om svaret är Nej, att bli av med.
 • Behåll bara det som verkligen ger oss glädje.

Var ska vi lagra det vi har?

Nu när vi har sorterat ut de saker vi vill slänga måste vi bestämma var vi ska förvara det vi har. Marie Kondo rekommenderar att du ordnar kategorierna av objekt i följande ordning:

 • De kläder : vik och lägg undan dina kläder som Marie Kondo för att spara utrymme;
 • De böcker : behåll i ditt bibliotek endast de som vi gillade eller som vi verkligen vill läsa;
 • De administrativa papper : sortera dem, var uppmärksam på den lagliga lagringsperioden;
 • De Olika föremål ;
 • Objekt med en stor sentimentalt värde och den minnen.

Hela processen med att rensa och städa tar ca. sex månader. Det kan låta som en lång tid, men det behöver bara göras en gång i livet! Om denna metod kräver en betydande investering av tid och energi, gör den ändå att påtagliga resultat kan uppnås snabbt.

Zen to Done-metoden: enkel men effektiv

Léo Babauta föreslår metoden Zen till klar som hjälper till att bli mer organiserad, samtidigt som han förenklar hans personliga och professionella liv. För att skapa sin metod utgick han från de bästa principerna från andra organisationssystem, såsom FlyLadys, och kombinerade dem för att göra dem enklare och effektivare.

Rengör rummet så att det blir stökigt

 • I rummet du ska städa, rensa a område som kommer att användas som arbetsplats. Det kan vara ett bord, en säng eller golvet.
 • Stå vid ingången till rummet.
 • Tömma helt en del av rummet och samla allt dess innehåll på arbetsytan. Det är bäst att börja med området närmast dig: en låda, en hylla, ett skåp, ett bord, ett skrivbord, etc.
 • Rengör noggrant platsen som just har stökat.
 • Fortsätt tills hela rummet är tömt och städat.

Städa: förvara eller slänga?

För att utföra lagring är dess metod ganska enkel att följa:
 • Göra två högar : en hög för det du behåller och en sekund för det du inte behåller.
 • För varje objekt, bestäm omedelbart vilken hög du vill placera den i.
 • Om ett föremål inte har använts på flera månader, placera det direkt i den andra högen.
När sorteringen är klar, lägg försiktigt undan det du har bestämt dig för att behålla. Lägg resten i en låda för att ge bort eller för att återvinna.

Tack vare Zen to Done-metoden är det möjligt att rensa ett rum med mindre än två timmar. Om rummet är mycket trångt kan det ta upp till fem timmar.

När saneringen av rummet är klar, njut av och njut av resultatet. Känsla av lätthet garanterat!

FlyLady-metoden

Med FlyLady-metoden, utvecklad av Marla Cilley, handlar det om att ta till sig en skonsam förvaringsteknik. Det är lämpligt för personer som behöver utveckla goda vanor och som inte har mycket tid att göra sitt hushållsarbete. Den delas upp i 6 steg.

Gör plats för nytt

Det är tillrådligt att tillämpa principen "en kommer in, en går ut"när du köper nya saker. Du måste göra dig av med ett föremål som liknar det du precis köpt hemma. Denna metod gör det möjligt att begränsa onödiga inköp.

Dansen av de 27 föremålen att slänga

Ostoppbar teknik för att rensa din inredning, det handlar om att bli av med oönskade föremål utan att känna skuld. Du måste ta med en sopsäck och bläddra i ditt hus på jakt efter 27 föremål att slänga, gör det så snabbt som möjligt. Operationen bör inte ta mer än 15 minuter.

Släckning av bränder på heta platser

Hot spots är områden i huset som lockar oordning, som köket eller vardagsrummet. Att släcka bränder innebär att man övervakar dessa olika hot spots i huset och lägger undan alla föremål som just har placerats där.

15 minuters städning

För en perfekt organisation bör du försöka rensa ditt hem varje dag i 15 minuter. För att göra detta, ta samman tre fall : en låda för allt som ska slängas, en för det du vill ge, och en sista för det som ska förvaras någon annanstans. Städa ett rum i 15 minuter med en timer. När timern ringer, stoppa eller starta igen i ytterligare 15 minuter.

Räddning av hans hus på 5 minuter

Att ta 5 minuter varje dag för förvaring eller kassering av föremål i det mest röriga rummet hemma, som garaget eller källaren.

Krisförvaring

Detta sista knep möjliggör snabba resultat. Det består i själva verket i att bjuda in, eller föreställa sig att man bjuder in, någon på middag. Detta ger motivationen att göra i ordning sitt hus och ha en ren interiör att presentera för sina gäster!

Adoptera Judith Crillens metod för effektiv lagring

Det är också möjligt att blanda alla dessa metoder, som Judith Crillen gör. Författare till boken Detoxa ditt hus, ger hon oss alla sina hemligheter för att städa hennes hus ordentligt. Dess teknik gör det möjligt att hålla en interiör ganska lätt, ren och snygg. Det handlar faktiskt om reda ut regelbundet sitt boende, i sin egen takt och utan att helt vända på det. Metod att testa inför din nästa vårstädning!

Sorteringsfasen

 • Välj ett rum eller en kategori av objekt att rensa ut beroende på tillgänglig tid och din energinivå.
 • Om du väljer ett rum, sätt först plana ytor för att få ett snabbt visuellt resultat: bord, bänkskivor, möbelskivor, skåpsskivor, öppna möbler utan dörrar osv. Gå sedan vidare till innehållet i varje möbel, den ena efter den andra, utan att glömma varje litet hörn av rummet.
 • Ge alltid en tom yta som arbetsyta för att montera alla föremål som belamrar rummet.
 • Använda sig av fyra stora påsar plast enligt följande kategorier: att kasta iväg, till salu, att ge, ha kvar.
 • Bestäm ödet för varje föremål ett efter ett genom att lägga det i lämplig soptunna.
 • Glöm aldrig att målet är att eliminera så mycket som möjligt överflödig från hans hus.

Städningsfasen

 • Släng innehållet i släng påse i rätt papperskorg: glas, flaskor, papper och kartong, mediciner osv.
 • För påsar att ge och sälja, ta bilder på föremål och skapa annonser på Internet. För föremål som ska skänkas, ange priset på 0€ samt ange i kungörelsen att föremålen ska skänkas och hämtas på plats. Objekten ska snabbt hitta nya ägare!
 • Rörande väska att ha, förvara föremål som används dagligen eller ofta inom räckhåll. Övriga föremål bör placeras någon annanstans, beroende på hur de används och hur ofta de används.

Odds och sluts-rutan

Under decluttering kan man använda en liten låda där vi samlar alla små föremål som vi inte vet var vi ska förvara. Detta gör att du inte kan ställa dig själv tusen och en frågor om dem och att fortsätta städa. Vi återvänder till dessa små föremål när lagringen är klar. Då måste man försöka behålla en enda låda odds och mål och undvik att samla flera.