Zero-waste: hur begränsar man miljöpåverkan från internet?

Internet är en integrerad del av vardagen. Från datortillverkning till att skicka e-post, dess användning har en betydande miljöpåverkan. Åtgärder kan vidtas för att utveckla en miljöansvarig internetpraxis.

Att använda internet på ett miljöansvarigt sätt

Vilka effekter har internet på miljön?

Internet är användbart, oavsett om det är för studier, arbete eller fritid. Mellan 3 och 4 miljarder människor är ständigt uppkopplade. De som använder det kanske inte inser vilken påverkan Internet har på miljön. Varje klick på en webbsida genererar konsumtion. Detsamma gäller för sedda videor och skickade e-postmeddelanden. Faktum är att e-postutbyten förbrukar mycket energi, eller 24W/h förbrukning för ett e-postmeddelande med en bilaga. Videor som visas på sociala nätverk konsumerar mer. Problemet är att flera miljarder e-postmeddelanden utbyts varje dag runt om i världen. Dessutom kan en enskild individ tillbringa flera timmar framför videorna online. Som ett resultat framstår internet som en gigant i energiförbrukning. Den globala internettrafiken fortsätter att öka dag för dag.

Frankrike anses vara en storkonsument när det gäller energi. Men enligt statistiken ligger internet långt före det. Alla internetanvändare skulle vara på tredje i världen, strax bakom USA och Kina. På några år kan internetanvändarnas energiförbrukning tredubblas. Detta beror på den dramatiska ökningen av antalet användare i alla åldrar. Utvecklingen av onlinearbete och marknadsföring förvärrar bara situationen.

Enligt forskning har 4 % av Växthusgasutsläpp är relaterade till användningen av internet. Hälften av dessa gasutsläpp orsakas direkt av Internetanvändare. Detta påstående är resultatet av studien av den fysiska infrastrukturen som tillåter användning av webben. Miljöpåverkan gäller delvis datacenter. Det här är de stora utrymmena som är avsedda för datalagring. Dessa förrum behöver konstant kylning. De digitala jättarna har dem alla. Var och en av dessa utrymmen förbrukar energi som motsvarar den i en stad med 30 000 invånare per dag. De konstruktion av datorutrustning ger också en anmärkningsvärd mängd utsläpp av växthusgaser. Faktum är att tillverkningen av en bärbar dator släpper ut cirka 200 kg. Dess användning genererar 2 till 4 kg per år. Eftersom det är omöjligt att använda internet utan denna utrustning, utförs deras produktion i massa. Detta leder till utarmning av naturresurser. Utvinning av råvaror är en av de mest förorenande faserna.

Hur begränsar man internets påverkan på miljön?

Internets miljöpåverkan är oroande. Konsekvenserna sker globalt och påverkar direkt hela planeten. Som tur är går det att förorena mindre på internet tack vare en smartare och mer ekologisk användning.

  • Behåll digital utrustning så länge som möjligt

Utan anslutna datorer, surfplattor eller smartphones är det omöjligt att komma åt internetnätverk. Deras tillverkning står för den största andelen i termer av miljöföroreningar. Denna utrustning kräver utvinning av en stor mängd råvaror från naturresurser. När de väl har försämrats är de också en källa till föroreningar. För att minska det digitala fotavtrycket är det vettigt att behålla IT-utrustning så länge som möjligt. a bra underhåll håller dem i gott skick och förlänger deras livslängd så mycket som möjligt. När enheten är skadad, överväg att reparera den, inte byta ut den. Om den inte längre går att reparera är det bäst att sälja den vidare så att delarna kan återanvändas.

  • Fokusera på lokal lagring istället för att lägga allt i molnet

Molnet är ett sätt att bevara data online. Detta system använder energi permanent att mata från servern. Varje gång en individ vill komma åt någon av sina data kräver utbyten med denna server också energi. Däremot kräver intern lagring väldigt lite.

  • Lär dig att bättre hantera din utrustning

Det finns flera tips för att minska påverkan av internet på miljön. Det är små saker som gör stor skillnad. En av de dåliga vanorna att ändra på är att låta internetboxen stå på hela natten. Detta representerar onödig energiförbrukning. Även under dagen är det lämpligt att Stäng av den när den inte används. Vissa användare är också vana vid att använda mobilnät även när wifi är tillgängligt. Att surfa på internet med wifi är dock mindre energikrävande än att använda 4G.

  • Bättre hantera e-postmeddelanden

E-post är det mest populära kommunikationssystemet för företag och privatpersoner. Tvärtemot vad många tror är att ta bort dem inte det mest effektiva sättet att begränsa deras miljöpåverkan. Faktum är att problemet framför allt ligger i hur kroppen skriver och hur den skickas. Koldioxidavtrycket toppar under posttransportfasen. För att bättre hantera e-post, undvik tunga fästen och den e-postsignaturer. När du skriver ett mejl är det lämpligt att skriva i textformat, 12 gånger lättare än HTML. Innan du svarar på ett gruppmeddelande är det också en bra idé att välja de mottagare som verkligen berörs. När det kommer till e-postbilagor är det bäst att komprimera filer, skicka lågupplösta PDF-filer eller ersätta dokument med hyperlänkar när det är möjligt.

  • Begränsa användningen av streaming

Streaming framstår som en gigant i energiförbrukning. Videor som visas i realtid kräver en storslagen dataöverföring. Dessutom erbjuds de ofta i high definition. Användare kan begränsa användningen av streaming genom att titta på klipp eller filmer på andra medier som till exempel en hårddisk. Detta minskar avsevärt effekten av streaming på miljön.

  • Köp sparsam utrustning

När du köper datorutrustning är det lämpligt att fråga om dess tillverkning och energiförbrukning. En bärbar dator, till exempel, förbrukar 50 till 80 % mindre energi än en stationär dator. Detsamma gäller för surfplattan. När du har köpt en enhet som en webbkamera, högtalare eller mikrofon måste du också se till att du använder den regelbundet. För alla köp, föredra utrustning som bär en miljömärkning. De säkerställer att energiförbrukningen och användningen av vissa miljöfarliga produkter begränsas.

Ecosia, en ekologisk sökmotor

Ecosia är en sökmotor. Detta företag grundades av Christian Kroll. Denna idé kom till honom efter en resa till Brasilien. Den har drabbats av skövlingen som orsakats av avskogningen. Ecosia ser inte ut som traditionella sökmotorer. Hans särart? Det belönar forskning utförd av återplantering av skog. Han investerar faktiskt det mesta av sina inkomster i ekologiska projekt. Dess åtgärder berör flera länder, särskilt Burkina Faso, Peru, Tanzania och Madagaskar. Sedan starten har mer än 75 miljarder träd planterats. I genomsnitt kommer 45 sökningar att plantera en. Forskningstjänsten som erbjuds av Ecosia är fri. CO2-utsläpp från dess infrastruktur och lokaler är 100% neutraliserad. Målet med detta sociala företag är att få på plats en hållbar plan för förbättra miljön genom att använda internet. Denna sökmotor använder inte algoritmer för att lagra användarnas personuppgifter, en annan stor fördel. Han är engagerad i att respektera deras integritet och behålla deras anonymitet. Det förbjuder cookies och cacher. Det enklaste sättet att installera Ecosia är att gå till företagets hemsida, Ecosia.org. Nedladdningen är gratis.