Organisera starten på det nya läsåret väl: 14 praktiska tips

Efter två månader av frihet är det dags att fokusera på att förbereda läsårets start. Mellan inköp av förnödenheter, den dagliga rytmen och de fritidsaktiviteter som ska återupptas, blir föräldrar och barn lätt överväldigade. Att ta sig igenom starten på det nya läsåret med självförtroende, att lämna ingenting åt slumpen och organisera så mycket som möjligt är nyckeln. Här är några tips för en avslappnad tillbaka till skolan.

Förbered för starten av det nya läsåret

Sortera skolmaterial

Idealet är att utföra denna uppgift från slutet av läsåret. För föräldrar som ännu inte börjat är det dock viktigt att reda ut skolmaterial innan man handlar till nyår. För detta är det nödvändigt att:

 • Återanvänd små förnödenheter som fortfarande kan användas (linjaler, pennvässare, suddgummi, pennfodral, etc.);
 • Släng allt skadat, men också utkast, anteckningsböcker och många andra som inte kommer att användas på flera år framöver. Detta gör det särskilt möjligt att rensa huset.

Planera i förväg för att köpa skolmaterial

När förråden har sorterats, är det lämpligt att planera inför köpet av det nya året. Det rekommenderas också att gå och handla utan barnen, eftersom de ofta uppmuntrar till att köpa saker som de inte behöver. Det är dock möjligt att förhandla med dem om två eller tre leveranser som de kan välja ( reservoarpenna, pennfodral, dagbok ...).

Bygg upp en reserv av skolmaterial

För att undvika ett nervöst sammanbrott en kväll vid 22-tiden på grund av brist på pennor eller limstift, är det lämpligt att bygga upp ett utbud av förnödenheter. Vid köp av skolmaterial är det viktigt att att köpa lite extra utrustning : pennor, kulspetspennor, anteckningsböcker, etc. Det räcker då att förvara dem i korgar, lådor eller andra förvaringssystem.

Etikettverksamhet

Vare sig för a spara tid eller pengar, märkning av barns tillhörigheter hjälper för att undvika att ersätta dem de har tappat bort. Tvättbeständig filt, självhäftande etiketter eller strykband, olika lösningar kan användas för att markera sina tillhörigheter.

Utför administrativa uppgifter så snabbt som möjligt

För en tillbaka till skolan utan stress, det rekommenderas också att utföra alla administrativa uppgifter relaterade till läsårets början i förväg:

 • Förnyelse avskolförsäkring Var utanför skolan vid mottagandet av det nya medlemsformuläret;
 • Laddar om matsalskort ;
 • Förberedelse av en Arkivfoto ID till läsårets början.

Anmäl dig i förväg för fritidsaktiviteter

För att bättre organisera starten av det nya läsåret är det också lämpligt att undvika att göra det i sista minuten för att förnya anmälan till fritidsaktiviteter som barn vill följa. För dig som planerar att göra nya aktiviteter, fråga i förväg att se till att dessa anpassas till budgeten, men även till barns och föräldrars scheman.

Kontrollera att barnen mår bra

Några veckor före läsårets början, se till att barnen är vid god hälsa: vacciner, hålrum, hörselproblem, synproblem ... Därför är det lämpligt att boka ett besök till läkaren eller barnläkaren så att de burk starta året i bra form. Utarbetandet av läkarintyg för registrering till idrottsverksamhet bör inte heller glömmas bort.

Sortering i omklädningsrummet inför läsårsstarten

Det är också viktigt att kontrollera innehållet i barnskåpet eller barnskåpen. Det är därför viktigt att sortera sina kläder, underkläder, men även skor. Det är tillrådligt att spåra de delar som inte längre passar dem och ge bort dem eller kasta dem om de inte längre kan bäras. Det här tricket låter dig göra plats i garderoberna för att få plats med nya kläder inför läsårets början.

Sätt upp ett hörn för läxor

Om huset inte har ett rum helt tillägnat arbete är det viktigt att skapa ett utrymme för läxortill exempel i sovrummet. Det är tillrådligt att hitta en strategisk plats där barn kan bli bekväm och koncentrera dig. Tillhandahåll också en förvaringsenhet i närheten för att lagra alla nödvändiga effekter.

Skapa ett familjecenter

Det är också möjligt att överväga att inrätta en familjecentral med:

 • a menyplanering i veckan;
 • En familjekalender som visar allas aktiviteter och datum som inte får missas;
 • Uppgifter och ansvar för varje medlem i familjen;
 • Allas rutin;
 • Etc.

Detta kraftpaket kan ha formen av en vit eller svart tavla, en anslagstavla eller annan struktur anpassad till familjens livsstil.

Ordna om entrén

För en effektiv entréhall, installera krokar som är lättillgängliga för barn så att de kan hänga sina skolväskor, rockar eller till och med paraplyer. Det är också lämpligt att välja en plats att lämna saker att komma ihåg nästa dag (nycklar, laddare, etc.).

Sätt rekordet rakt

En eller till och med två veckor före läsårets början, fastställa en viss regelbundenhet i scheman är nödvändigt. Det rekommenderas att du gradvis förlänger din lägg- och väckningstid. Det gäller även måltidstider som ofta förskjuts under helgdagar. Det är därför viktigt att återuppta ett tempo nära läsårets takt innan läsårets start.

Upprätta en rutin innan läsårets början

Rutin är fördelaktigt för minska stress av hela familjen. Förutom att ge riktmärken över tid, ger den en känsla av självförtroende och trygghet. Det är därför viktigt att strukturera dagarna och att planera händelserna. Olika kategorier av rutin kan implementeras:

 • På morgonen: vakna, tvätta, klä på dig, borsta tänderna osv.
 • När du kommer tillbaka från skolan: ta ett mellanmål, läxor osv.
 • Vid läggdags: borsta tänderna, kvällshistoria osv.

Stegen för varje rutin kan matas in på familjecentralen så att alla enkelt kan hitta runt.

Räkna med dagen för läsårets början

För att inte bli överväldigad på D-dagen är förväntan nyckeln till framgång. För att spara tid, kläder och väska måste förberedas dagen innan. För att veckan ska passera i all stillhet går det även att under helgen förbereda veckans outfits genom att klassificera dem efter dag. Varje morgon räcker det med att kolla vädret för att se till att dagens outfit är lämplig. Detta kommer att undvika i synnerhet morgonkonflikter, källor till stress för både barn och föräldrar. Att förbereda frukostbordet kvällen innan är också en rekommenderad lösning.