Vad du ska göra innan du tvättar din tvätt i maskinen

En praktisk och användbar anordning, tvättmaskinen är till stor hjälp för många människor. För att ta hand om det måste du anta goda vanor. Det låter dig också hitta ren och oklanderlig tvätt efter varje cykel. De olika olägenheterna är ofta kopplade till återkommande misstag som gjorts innan du startar din maskin.

Misstag när man tvättar tvätt i maskin

Försummar tvättmaskinens renlighet

För att effektivt utföra sina funktioner måste tvättmaskinen vara perfekt underhållen. Förutom att förlänga dess livslängd ökar korrekt underhåll också dess prestanda. Designad för att tvätta smutsig tvätt, den kan bli smutsig med tiden. Ludd från kläder och smuts smutsar snabbt ner dess inre fasad. Rester fastnar mellan tätningarna och kan bromsa tvättmaskinen. Denna varma och slutna miljö är också en plats som främjar utvecklingen av mögelsvampar. Vinäger är en formidabel allierad för rengöring och avkalkning av en maskin. För att göra detta, häll 10 cl vit vinäger i tvättmedelsfacket och kör maskinen vid 90 °C.

Sortera inte före tvättmaskinen

Många klagar på att tvätt i tvättmaskin skadar kläder. Faktum är att vävnadsförsämring mestadels är resultatet av bristande uppmärksamhet. Att tvätta de olika delarna tillsammans riskerar att försämra deras tillstånd. För att bibehålla fibrernas elasticitet och struktur är det viktigt att sortera tvätten innan du startar maskinen. För att göra detta är det nödvändigt att känna till var och en av material att rengöra. Faktum är att bomull, linne, kashmir eller jeans tvättas olika. Vissa är känsligare än andra. Det är tillrådligt att köra programmet som passar för varje typ av tyg.

Håll hyttventilen alltid stängd

När fönstret är stängt, det inre av tvättmaskinen är instängd. Denna isolerade miljö främjar spridning av bakteriers. Med spåren av fukt i trumman kan mögel även häcka där. Det är dock lätt att undvika denna typ av besvär. Det enklaste man kan göra är att lämna luckan eller huven öppen efter att ha använt tvättmaskinen. Detta trick tillåter för att ventilera enheten, evakuera fukt och förhindra bildning av svampar.

Var inte uppmärksam på fickorna när du tvättar

Ibland är svarta kläder täckta med vävnadsfluff ut ur tvättmaskinen. Material som hänger är ofta offer. Dessa ludd kommer från näsdukar som glömts bort i fickorna. Detsamma gäller för livsmedelsförpackningar. Vissa fläckar kläder och märken är ibland oåterkalleliga. Detta händer när förpackning där den resterna innehåller färgämne. Det rekommenderas därför att tömma fickorna innan maskinen startas.

Behandla inte fläckar före maskintvätt

Vissa tvättmaskiner har ett speciellt fläckprogram. Många användare tenderar att försumma fläckarna på detta sätt, i hopp om att maskinen ska ta hand om dem. Dock några envisa fläckar ska handtvättas. Andra kräver en stark rengöringslösning för att gå. Detta är fallet med tomatsås, bläck, blod eller lera. Att köra programmet vid hög temperatur gör bara situationen värre, eftersom värmen förstärker märkena. Den bästa lösningen för att hitta ren tvätt är att identifiera och förbehandla fläckar innan du startar maskinen.

Lämna knappar och dragkedjor öppna

Innan du lägger kläderna i maskinen är det lämpligt att stänga knapparna för att bibehålla fibrernas kondition. Att hålla knapparna stängda hjälper också till att förhindra skador på andra kläder. Detta beror på att tvätten inuti trasslar sig när maskinen slås på. På grund av detta kan knappar fastna mellan stygnen på andra plagg. Förutom att låta de olika delarna behålla sin ursprungliga form, förhindrar man också att knapparna stängs från att missbrukas. Det är samma sak för dragkedjor.

Överbelasta maskinen

Tvätten anses vara en smärtsam syssla. På grund av detta försöker många att avsluta allt på en gång. Ändå är detta en dålig idé. Det är lämpligt att dela upp tvätten beroende på maskinens kapacitet. Överbelastning av denna enhet kan minska dess prestanda avsevärt. Med för mycket tvätt inuti kommer apparaten inte att kunna göra sitt jobb som den ska. Vattnet som blötlägger tvätten väger tungt i maskinen. Den måste därför utöva en större kraft för att göra hela svängen. För att hitta den idealiska mängden, är det lämpligt att hänvisa till maskinens användarmanual. Lämpliga laster anges normalt där.

Använder fel tvättmedel eller för mycket tvättmedel

Reklam får ofta folk att tro att vissa tvättmedel gör underverk på tvätten. Vissa stora märken passar på att sälja sina tvättmedel till ett högt pris. Hemligheten med att bevara vävnadernas tillstånd är dock en bra underhåll och tillräcklig tvättning. Det visar sig att dessa produkter innehåller en stor mängd kemikalier. Deras effekt kan vara imponerande omedelbart. Men i längden kan det motsatta hända. För att säkerställa att tvätten inte försämras är det lämpligt att använda naturliga och ekologiska metoder. De gamla farmor recept förbli effektiv för att tvätta kläder. Det är till exempel fallet med tvätt med vit vinäger, bakpulver, salt eller väteperoxid.

För att tvätta effektivt bör rätt mängd tvättmedel användas. För mycket produkt garanterar inte på något sätt en oklanderlig tvätt. För mycket skum kan lämna märken på kläderna. Det är därför viktigt att begränsa dig till den dos som rekommenderas av tillverkaren.

Tvätta underkläder med resten av tvätten

Innan du lägger tvätten i maskinen, se till att allt går att tvätta tillsammans. Det är därför lämpligt att sortera underkläderna i förväg. Av hygieniska skäl är det till och med lämpligt att tvätta dem manuellt. För dem som fortfarande vill bearbeta dem, överväg att placera dem i ett nät avsett för detta ändamål. Visserligen tål vissa typer av tyg inte trycket i trumman. Fina spetsar till exempel slits lätt. de tvättnät är ett bra sätt att skydda den. Det hjälper också till att isolera revbenen från behåarna och krokarna. Hängande på andra kläder riskerar de att skada tyget.

Blanda vit tvätt med andra färger

Blanda bitar av olika färger är det vanligaste misstaget som görs av tvättmaskinsanvändare. Det är viktigt att kategorisera dem efter deras respektive färger. Vissa kan faktiskt gnugga av sig kläder på andra. Den enda lösningen för att undvika denna typ av besvär är att att separera ljust linne och mörkt färgat linne. I händelse av att den vita tvätten är fläckig, är det lämpligt att agera omedelbart. Syresatt vatten kan hjälpa till att återfå sin ursprungliga färg.

Ignorera etikettens anvisningar när du tvättar

Att gissa kan bli dyrt när det kommer till att köra tvättmaskinen. De flesta kläder har en etikett. Innan du tvättar bör du därför läsa bruksanvisningen. Dessa hjälper till att hitta bra temperatur, programmet att anta och strykningen. Handdukar, kashmirkläder och ylleskjortor bör tvättas enligt anvisningarna. Du bör också vara uppmärksam på T-shirts med tryck.