Återvinn plastflaskor för trädgården

Återvinning handlar inte bara om att slänga räddningsbara föremål i rätt soptunna. Vissa förpackningar som plastflaskan kan återanvändas i vardagen. Trädgården är då en plats där plastflaskor kan få ett andra liv. Vad ska de användas till?

Använda plastflaskor i trädgården

Ett bevattningssystem utan kostnad

För personer som har en grönsaksträdgård på deras bakgård och planerar att installera ett bevattningssystem kan plastflaskor vara till stor hjälp. Med dessa paket behöver du inte spendera galna pengar på en toppmodern installation. För att grönsakers och växters rötter ska få ordentlig nytta av vatten räcker det att gräva ett hål nära plantans rot och att sticka en perforerad flaska i den på olika ställen.

Att göra detta :

 • Hålets djup bör vara lika med höjden på behållaren.
 • Flaskan ska också ha perforerats över nästan större delen av dess yta så att vattnet kan rinna bra genom dess öppningar för att förse rötterna med vatten.
 • Det är också viktigt att respektera ett visst avstånd mellan flaskan och plantan, ca 7 cm eller mer för att inte få för mycket vatten.
 • När flaskan väl är perforerad och hålet grävt återstår bara att täcka behållaren med jord, så att endast dess huvud med öppningen syns på ytan. Du kan sedan hälla vatten i den tills flaskan svämmar över och låta naturen göra sitt jobb.

Detta trick sparar inte bara tid vid vattning, utan också spara vatten. Det är möjligt att installera flera flaskor för alla växter i en trädgård.

En återvunnen vattenkanna

För den som funderar på att köpa en sprinkler eller till och med en vattenkanna till sin trädgård och har ett stort lager av plastflaskor i sitt hem, finns det ingen anledning att göra den här typen av köp. Helt enkelt:

 1. Ta en stor flaska på mer än 5 liter.
 2. Stansa locket med flera hål. Storleken på hålen på locket bör vara tillräckligt stora så att vattnet kan rinna smidigt.
 3. Fyll flaskan med vatten och använd den som om det vore en stor vattenkanna. Processen är också densamma för en sprinkler. Den enda skillnaden är att hela flaskan måste punkteras på olika ställen.
 4. Ta trädgårdsslangen, för in huvudet i flaskan och säkra den ordentligt så att vatten inte kan rinna ut genom öppningen.
Öppna kranventilen helt och låt flaskan fyllas och vatten spruta ut genom hålen. Det är dock bäst att placera flaskan mitt på gräsmattan så att allt gräs kan vattnas jämnt. Fördelen med detta system är att flaskan även kan flyttas till alla möjliga ytor.

Ett DIY miniatyrväxthus

Unga skott är ömtåliga växter som behöver skydd. Trädgårdsmästare och bönder vet mycket väl att de måste placeras på säkra platser. Alla har dock inte möjlighet att utrusta sig med ett specialiserat växthus. Inga problem ! Om det finns gott om plastflaskor på lager kan de fungera som ett miniatyrväxthus.

Helt enkelt:

 1. Klipp ut botten av behållaren;
 2. Ta bort etiketten;
 3. Tvätta flaskan väl och placera den runt plantorna. Det unga skottet fångas sedan i mitten av flaskan.

Denna praxis är mycket vanlig i trädgårdskretsar. Det skyddar inte bara mot oönskade insekter, men också mot dåligt väder. Frost, vindbyar och strömmar av regn är mer än tillräckligt för att rycka upp unga plantor.

Flaskans höjd bör dock vara något högre än plantans höjd för att den inte ska kännas trång. Utan det är det inget miniatyrväxthus. När växtligheten har mognat tillräckligt kan flaskan tas bort.

Blomkrukor i miniatyr

Inget mer köp av blomkrukor när det finns ett stort lager av plastflaskor hemma. Dessa behållare kan bli personliga krukor och dekorativa element för trädgården. Att göra detta :

 1. Dela flaskan på mitten;
 2. Forma några små hål i basen;
 3. Placera jorden med växten.

Vissa människor med en livlig fantasi föredrar också att göra lite manuellt arbete för att ge en liten estetisk touch. Måleri är därför mycket efterfrågat försköna flaskorna. Efter några välkoordinerade lager blir krukorna små inomhusvaser.

Förutom blomkrukorna att sätta på trädgårdens stigar och hörn, är plastflaskor också ett sätt att skapa en hängande miniatyrträdgård. Bakgårdsstaketet i trä är det perfekta stället att sätta upp detta utrymme. När växterna väl har installerats ordentligt i flaskorna återstår bara att spika fast dem i trästaketet.

Observera att det inte bara är läsk och naturliga juiceflaskor som kan återanvändas. Motoroljebehållare är också mycket användbara för dekorativ återvinning i en trädgård.

Skadedjursfällor

Blommor i en trädgård lockar ofta till sig skadedjur. Dessa tenderar till och med att invadera ett hem om åtgärder inte vidtas så snart som möjligt. En plastflaska återanvänds ofta som flygande insektsfälla eller till och med krypa. För att göra detta, häll en söt nektar i botten och placera fällan på de platser där insekterna är mest talrika. Dessa skadedjur kommer att fastna i flaskan och kommer inte för nära blommorna eller huset.

För att hålla sniglar borta från växtlighet måste du:

 1. Häll öl i en halv flaska;
 2. Placera fällan i ett hörn av grönsaksplatsen eller trädgården.
Attraherad av doften kryper blötdjuren direkt till flaskan och drunknar så småningom i vätskan. Operationen bör upprepas så ofta som möjligt för ökad effektivitet. Det rekommenderas också att ändra placeringen av dessa fällor för att bättre locka oönskade människor.