Hur renoverar man enkelt en veterancykel?

Utöver att vara trendiga är veterancyklar också sanna symboler för urban kultur. Ändå har många av dessa fästen länge glömts bort och lämnats kvar. De har därför försämrats med tiden på grund av bristande underhåll. Här är några tips för att restaurera en gammal cykel.

Renovera en gammal cykel

Hur återställer man en gammal cykel?

Vid första anblicken verkar cyklar som har stått övergivna under lång tid vara svårt skadade, för att inte säga omöjliga att återställa. Men dessa försämringar är ibland mindre allvarliga än de verkar. Det första du ska göra är att inventera cykelns allmänna skick. För att göra detta måste den tvättas och undersökas från alla vinklar för att identifiera de delar som behöver bytas ut eller de som kan repareras. Större reparationer som ommålning kan också behövas i efterhand. Så här gör du.

De verktyg som behövs för att restaurera en cykel

Här är listan på verktyg att använda för restaurering av en cykel:

 • En däckväxlare som lyfter och tar bort däcken från fälgarna;
 • En reparationssats för innerslangen om den har ett hål;
 • En kedjeslitageindikator;
 • Ett kedjeverktyg som gör att den kan demonteras och återmonteras;
 • a vevdragare vilket gör att vevarna kan lossas från pedalerna;
 • En ekernyckel för att dra åt muttrarna vid ekrarna för att dra åt eller dra ihop dem;
 • Platta eller armbågsnycklar av olika storlekar för att lossa olika muttrar;
 • En konnyckel som gör att navet kan justeras;
 • A skärtång vilket kan vara användbart för broms- och växelhylsor och kablar;
 • En gummiklubba;
 • En pump.

För att kunna köra bekvämt och lättare kunna nå alla delar är det att föredra att hänga cykeln på ett verkstadsställ.

Plocka isär cykeln

Det är rekommenderat demontera helt en gammal cykel vars allmänt dåliga skick är uppenbart vid första anblicken. På så sätt blir problemen bättre lokaliserade och det blir lättare att bedöma vad som behöver göras.

Denna operation kan ta lång tid, eftersom korrosion som påverkar vissa delar av cykeln ibland kan förhindra fullständig demontering. Det rekommenderas att du gör en exakt lista över varje demonterad del för att säkerställa att du kan sätta tillbaka dem på rätt plats senare. Om vissa delar inte kan separeras trots ansträngningar, rekommenderas att lämna dem som de är.

Skala av färgen

Att ta bort färgen från en gammal cykel är en ganska enkel process, men det kan vara tidskrävande och mödosamt. För att göra detta, användningen av en kemisk stripper eller Sandpapper kommer att behövas. Det är dock möjligt att inte röra originallacken om den fortfarande är i gott skick.

Ta hand om rosten

När man renoverar en gammal cykel är det mycket troligt att man stöter på flera rostfläckar. Vanligtvis är denna rost endast ytlig. Det kan tas bort med rengöringsmedel, gnugga med en stålborste. Ganska envisa spår av rost kan också avlägsnas genom att blötlägga delen i petroleum innan du skrubbar den med en stålborste. Om rosten är mycket allvarlig är det bättre att helt enkelt byta ut delen.

Kontrollera däckens skick

Oftast på en gammal cykel Däck bör bytas, även efter verifiering. De senare är faktiskt ofta slitna och släta. Med tiden tenderar även äldre däck ofta att torka ut och kan spricka när som helst.

En kontroll av fälgarna är också nödvändig. Kontrollera att fälgen inte har några slag eller sprickor. Ofta uppstår sprickor på ekerhuvudena. Slutligen måste du kontrollera och se till att fälgen inte är skev. Byte av en defekt fälg kommer också att förhindra eventuella punkteringar.

Uppskatta delarnas skick

Efter fullständig demontering av cykeln är det viktigt attbedöma slitaget dessa olika delar. Om några fortfarande är återvinningsbara är det bara att rengöra dem. För de som är för slitna eller försämrade kommer det att bli nödvändigt att byta ut dem.

Tänk dock på att reservdelar till en gammal cykel kan vara dyra. De är ofta sällsynta eller till och med omöjliga att hitta.

Byt ut bromsbeläggen

Bromsarna kräver särskild uppmärksamhet. På äldre cyklar är bromsbelägg ofta gjorda av gummimaterial som tenderar att gå sönder ganska snabbt. Har de blivit tillräckligt tunna är det bäst att byta ut dem. Om bromskablarna visar tecken på rost är det också nödvändigt att byta ut dem.

Byt till smörjning

När rengöringen har utförts måste alla element som kräver det smörjas ordentligt: ​​kedja, växel, kablar, kassett, sadelstolpe eller t.o.m. kullager, allt måste gå över.

Byt till målning

När ramen och de andra metalldelarna har grundmålats kommer det att bli nödvändigt att måla med en färg i spray speciellt utformad för cyklar. Ett extra lager lack kommer att skydda allt.

Om delarna fortfarande är i gott skick är det möjligt att lämna dem som de är och inte måla dem för att behålla den gamla sidan av cykeln. Som en försiktighetsåtgärd, spraya delarna med lite genomskinligt rostborttagningsmedel. I det här fallet är det nödvändigt att ta bort den gamla färgen.

Om ramen är påverkad av korrosion är det bäst att byta ut den omedelbart. De viktigaste punkterna att kontrollera i nivå med ramen är bottenfästet och huvudskålen.

Byt ut bartejpen

Vanligtvis är styrtejpen på en gammal cykel aldrig i bra skick. Så glöm inte att byta ut den för att ha en bättre grepp på styret. Dessutom tillåter denna ersättning också att ge en ansiktslyftning till apparaten.

Anpassa cykeln

Det här alternativet är valfritt, men kan ge cykeln lite stil. Det går till exempel att sticka en del klistermärken gamla märken.

Sätt ihop cykeln igen

de återmontering av komponenter av en cykel utförs vanligtvis i denna ordning:

 1. Montera gaffeln, styrningen och skaftet på cykeln på ramen;
 2. Gå sedan vidare till fallet och vevar;
 3. Installera styret;
 4. Montera hjulen med däcken monterade på dem såklart;
 5. Installera kedjan;
 6. Fäst pedalerna;
 7. Montera bromsarna;
 8. Montera sadelstolpen och sadeln;
 9. Avsluta med montering av stångtejp, handtag etc.