Fokusera på konsten att kintsugi: reparera föremål med gulddamm

Keramiska föremål har i allmänhet ett visst sentimentalt värde. När de väl är trasiga eller spruckna slängs de tyvärr i papperskorgen. Men många tips kan reparera dem och ge dem ett andra liv. Men majoriteten av dem nedvärderar dessa allmänt känsliga föremål. Kommer direkt från Japan, är konsten att kintsugi en annan teknik, men som gör det möjligt att ge mer värde till trasiga föremål, när de reparerats.

Konsten att kintsugi

Vad är kintsugi?

Kintsugi är en guld gå med arbete unik. Denna japanska teknik betyder bokstavligen "guldlappning". Denna konst går ut på att laga trasiga föremål med guld. När ett keramiskt föremål oavsiktligt går sönder, istället för att kasta det i papperskorgen, bör det återställas. Enkelt uttryckt är detta återställandet av ett trasigt föremål med hjälp av en vegetabilisk lack, förstorad med guldpulver. För att göra detta placeras guldpulvret på reporna eller på sprickorna, vilket ger upphov till ett delikat gyllene nätverk. Således, när en keramisk del är trasig, eller bara flisad, blir det lättare att återställa den. Tack vare de små gyllene inslagen kommer den att ha ännu större estetiskt värde.

Med Kintsugi är det inte fråga om att dölja de reparationer som gjorts på ett föremål. Tanken är att sublimera den skadade delen genom att täta den med guld pulver. Genom denna reparation lär sig Kintsugi att när något värdefullt går sönder, snarare än att försöka dölja dess ofullkomlighet eller sår, är det bättre att reparera det med immateriella element lika värdefulla som guld, till exempel kraft. , humor, kärlek, en ny början, och många fler.

Kintsugis historia

Kintsugi dök upp i slutet av 1400-talet. En dag slår Shogun Ashikaga Yoshimasa sönder sin favorit teskål. Shogunen vill att den ska repareras och skickar den till Kina där den tillverkades. Tyvärr kommer föremålet tillbaka dåligt reparerat med bara metallklammer för att hålla bitarna utspridda. De japanska hantverkarna noterar denna katastrof och bestämmer sig för att leta efter ett mer estetiskt sätt att reparera keramiska föremål, samtidigt som de tar hänsyn till dess förflutna, dess historia såväl som de möjliga olyckor som de kan ha känt till. De hade då idén om att utveckla en lack som innehåller en metallisk tillsats. Med denna produkt, som innehåller äkta guldpulver, kan de reparera keramiska föremål, oavsett skadans omfattning. Och resultatet är fascinerande. De återvunna bitarna återfår sin form och är ännu vackrare. Kintsugi föddes. I denna process handlar det därför inte längre om att dölja reparationerna, utan om att lyfta fram dem. Med tiden blir kintsugi en riktig konst som väcker beundran hos alla, särskilt samlare. Istället för att slänga trasiga föremål blir det på modet att reparera dem med gulddamm. Vissa människor har till och med avsiktligt brutit sönder dyrbara keramiska bitar för att de ska kunna dra nytta av denna reparationsteknik.

Hur reparerar man keramik med guldpulver?

Principen för kintsugi är densamma som en reparation genom limning. Den består av att limma om bitarna med en blandning av epoxiharts och guldpulver. Denna teknik kräver användning av flera element. Innan du fortsätter med reparationen, tvåkomponents keramisk epoxiharts (ett japanskt lack av 100 % naturligt ursprung), en engångsplatta av plast, latexhandskar, träspatlar, några gram pulver 22 karat guld eller äkta guld (rekommenderas för livsmedelsbruk ), och en ganska fin borste.

 1. Ta på dig handskarna;
 2. Rengör delarna av föremålet;
 3. Häll de två komponenterna av epoxihartset i plastplattan;
 4. Blanda preparatet med en träspatel;
 5. Tillsätt lite guldpulver och blanda tills du får en slät pasta;
 6. Ta en träspatel och applicera lite pasta på en av kanterna på det trasiga föremålet;
 7. Upprepa samma åtgärder på andra sidan;
 8. Limma sedan de två delarna, håll dem tillräckligt starka mot varandra;
 9. Låt stå i ca 5 minuter medan limmet torkar;
 10. I händelse av att en del saknas, förbered ett bindemedel genom att blanda Urushi-lack med stenpulver och rekonstruera den saknade delen med denna pasta;
 11. Sätt guldpulver i korsningen mellan de olika bitarna med den fina borsten. Således kommer guldet att avsättas på det fortfarande färska hartset;
 12. Gnid försiktigt med borsten för att glänsa förgyllningen;
 13. Blås för att ta bort överflödigt guldpulver;
 14. Montera de andra delarna för att förbereda för reparationen;
 15. Installera kilar, särskilt träpinnar, så att guldsvetsarna inte vidrör stödet under torkning;
 16. Om det behövs, håll delarna på plats med maskeringstejp eller gummiband;
 17. Låt lufttorka i 1 timme;
 18. När det är torrt, slipa med sandpapper för att perfekt jämna ytan;
 19. Kontrollera att alla bitar har limmats;
 20. Om en del inte har monterats ordentligt, applicera lite deg blandad med guldpulver med hjälp av en träspatel för att fylla i tomrummen;
 21. Låt torka, slipa och rengör sedan;
 22. Det reparerade föremålet är redo att återanvändas.

Fördelarna med kitsungi

Konsten att laga trasiga föremål med gulddamm är intressant på mer än ett sätt.

 • De restaurerade föremålen är återanvändbara: kintsugi är en ekonomisk teknik eftersom den erbjuder möjligheten att återanvända ett trasigt föremål. Kintsugi fungerar för alla keramikfamiljer, nämligen terrakotta, porslin, stengods, glaserad terrakotta och lergods. Det rekommenderas att reparera en tekopp, en tallrik eller bara en vas. Reparerade delar blir starkare och starkare med tiden.
 • Det trasiga föremålet omvärderas: estetiskt är reparation med guldpulver ett speciellt och fascinerande område av japansk konst. Tack vare kintsugi är de reparerade trasiga föremålen avsevärt utsmyckade. Denna teknik framhäver det unika hos varje del. Denna konst ger också objektet äkthet, vilket tenderar att förstärka det. Inte bara är föremålet reparerat, utan dess historia och ålder lyfts fram.
 • Produkten är giftfri: med kintsugi återfår de restaurerade föremålen sin användbarhet. Således är bitarna som repareras med kintsugi inte bara avsedda för dekorativa ändamål. Rätterna kan till exempel mycket väl hitta sin primära roll. Faktum är att lacken som används för denna teknik är en 100% naturlig produkt som kommer från Japan. Guldpulver, å andra sidan, innehåller inget annat element förutom guld. Likaså kommer alla andra naturliga råvaror från Japan. Därför, även i kontakt med mat eller med munnen, utgör tätningen ingen fara för hälsan.