Vad ska man välja mellan en juicepress och en juicepress?

Fruktjuicer som tillagas hemma är naturligtvis bättre och hälsosammare än de som säljs i kartongen. För att kunna förbereda det hemma är det nödvändigt att ha en juiceextraktor eller en centrifug. Men vad är skillnaden mellan dessa två enheter? Vilken ska man välja?

Juicer eller juicepress?

Vad är en centrifug?

Centrifugen är en anordning som har den speciella egenskapen att kunna mala all mat med den centrifugalkraft som skapas av dess extremt snabba rotationshastighet på upp till 15 000 varv per minut. Rotationshastigheten för hans rivjärn spricker eller pulveriserar maten och kastar den sedan på en yta utrustad med en sil. Den senares roll är att förhindra passage av skinn och frön för att extrahera endast saften. Den här enheten kan alltså producera en visuellt perfekt juice från vilken frukt eller grönsak som helst, även de mest motståndskraftiga som morot eller äpple, på nolltid. Å andra sidan kommer mjuka frukter som jordgubbar eller bananer inte att ha en bra konsistens med denna enhet. Juicerna som produceras av en centrifug är resultatet av en dissociation av massa och juice. Men eftersom strukturen på maten spricker under processen, kan fruktkött fortfarande hittas i juicen. Den senare får därför en tjockare konsistens.

Även om tiden för juicepressning med en juicepress är ganska kort (mindre än en minut), har den här enheten fortfarande några nackdelar. Eftersom centrifugerna arbetar med hög hastighet är de faktiskt särskilt bullriga. Dessutom tenderar deras drifthastighet att värma mat, vilket orsakar förstörelse av vitaminer samt de näringsämnen som finns. Således kan juicen som utvinns från en centrifug endast lagras i högst 2 timmar pga oxidation.

Hur är det med juicepressen?

Arbetssättet för juicepressar är helt annorlunda än juicepressarnas. Juicers, oavsett om de är horisontella eller vertikala, automatiska eller manuella, har ett ändlöst skruvsystem som pressar frukt och grönsaker mot ytan på en sil för att separera fruktkött och juice. De kan ibland ha bara en eller två skruvar som kommer att krossa maten i olika steg. Till skillnad från centrifugen, juicepressen komprimera maten försiktigt. Extraheringen görs därför kall och fruktköttet och juicen separeras väl. Således är den erhållna saften flytande och saknar fibrer. Faktum är att denna typ av anordning roterar med en långsam hastighet (i genomsnitt mellan 43 och 110 varv per minut) för att behålla maximalt med näringsämnen och vitaminer. Det tar mellan 3 till 10 minuter att göra juice med en extraktor. Denna apparat förstör inte matens struktur. Således kan juicen som utvinns från en juiceextraktor lagras längre än den som produceras av en centrifug, eftersom den oxiderar mindre snabbt. Saften som extraheras från denna enhet kan vara lagras i upp till 24 timmar.

Vet hur du väljer mellan en juicepress eller en juicepress

Vad som är säkert är att det inte finns något perfekt val mellan en juicepress och en juicepress. Dessa enheter har fördelar och nackdelar, men båda är ganska skrymmande ändå.

En juicepress är ganska praktisk genom att den är lätt att använda, snabb och enkel att rengöra. Med denna apparat är det inte nödvändigt att skala mat, förutom citrusfrukter. Jämfört med en juicepress, priset på en centrifug är också lägre. Det är dock sant att hon är det lite för bullrigt förutom att bryta ner de mineraler och vitaminer som finns i maten. Faktum är att sedan antioxidanter och vitaminnäringsämnen som finns naturligt i färsk frukt och grönsaker är känsliga för oxidation och värme, de flesta av dem förstörs när man pressar juice med denna enhet, vilket inte är möjligt med en juicepress . Juicen som erhålls med en juicepress bör konsumeras ganska snabbt för att inte förlora de återstående näringsämnena. Du bör också veta att vissa varianter av juicepressar är mångsidiga. De kan också fungera som en mixer eller en juicepress. Det är också möjligt att tillaga varma juicer med denna typ av anordning.

En juicepress rekommenderas för dem som vill tillaga näringstäta juicer. Dess processtid är dock lite längre jämfört med en centrifugs. Med denna anordning är det också möjligt att mala frön eller örter för att göra kompotter, sorbet eller andra pastor. Att skala mat, annat än citrusfrukter eller vattenmeloner, är inte heller nödvändigt med denna enhet eftersom dess sil redan gör sorteringen. Dessutom finns denna typ av anordning även i en manuell version. Alltså inget behov av att vara beroende av elnätet för att göra juice med massor av vitaminer. Dessutom visar sig en juicepress tystare jämfört med en centrifug.

Du ska veta att med dessa två typer av apparater är det inte möjligt att få en bra konsistens av juice från mjuka frukter som bananer, persikor eller mango. Detta skulle resultera i ett slags mäsk. Användningen av en mixer är bäst för denna typ av mat. Men på grund av den höga rotationshastigheten för slipbladen i en mixer, kommer tillgången på vitaminer och näringsämnen också att minska som vid användning av en centrifug.

Slutsats

I grund och botten är juicepressen den perfekta enheten för människor som bryr sig om näringskvalitet av deras juicer. Juicern är den perfekta enheten för personer som har bråttom att njuta av en färsk juice varje morgon. När det gäller rengöringen är dessa två enheter ganska lätta att rengöra och deras delar kan normalt diskas i en diskmaskin. Men för dagligt bruk, en regelbunden sköljning medtvåligt vatten är tillräckligt. Det rekommenderas att de rengörs omedelbart efter användning för att förhindra att syror från frukt och grönsaker skadar plastytorna på dessa enheter. Dessutom är matrester svårare att ta bort när de väl är torra.