Rena luften med förorenande växter

Växter gör en ovärderlig tjänst för att hålla inomhusluften ren och intakt. Oavsett om det gäller barn eller vuxna är förorenad luft i bostäder verkligen ett allvarligt folkhälsoproblem. Lyckligtvis städar naturlig förorening av växter upp vardagsrum, från vardagsrummet till badrummet.

Rengör luften med växter

Varför städa huset?

a frisk luft är garantin för god hälsa. Men många av de produkter som används i målning, dekoration eller gör-det-själv innehåller stora mängder föroreningar. Exponering för föroreningar slutar inte där. Luften i hemmet utsätts permanent för vågor när telefoner, surfplattor och högteknologiska föremål kommer in i varje hem. Och vem säger att vågor säger föroreningar!

Vikten av problemet bör inte förbises. För närvarande, luftförorening är mindre allvarligt i Frankrike utanför än inne i bostäder. Det är faktiskt inomhusluften 2 till 8 gånger mer förorenad än utanför. Produkter som formalin utgör en hög risk för sjuklighet och cancer. Denna förorening infekterar luften i huset vid flera tillfällen: under ett arrangemang, en inredningsbyte eller när en familjemedlem tänder en cigarett. Men formalin och skärmvågor är bara toppen av isberget. De föroreningar gömma sig överallt. Gardiner, möbler eller mattor, kan föroreningar lugnt sätta sig var som helst.

De förorenande växter får gärna fortsätta njuta av ren luftvardagsrum. De är lätta att odla och kräver lite underhåll. Tack vare dessa växter förbättras luftkvaliteten, utan att glömma touchen av fräschör från deras dekorativa värde.

De viktigaste växterna med renande egenskaper

En oändlig mängd växter renar luften. För att välja rätt sort är tricket att ta hänsyn till rummets bredd och växtförhållanden som växten kräver .

 • Ficusen

En tropisk växt, ficusen kan nå höjder på 1 till 3 meter, vilket ger den stor rengöringspotential. Det eliminerar gas som läcker ut från formalin, av bensen och trikloretylen. Denna växt placeras i ett hörn av vardagsrummet för en mer autentisk inredning.

Odlingstillstånd: lägg fikusen i trädgården under sommar- och vårblomningsperioden. Den trivs på platser med svagt ljus och skyddade från drag.

Ficus kredit: C. Rattle för Rustica

 • Geranium

Under sina vackra rosa blommor döljer pelargonen ett riktigt luftreningssystem. Den hittar oftast sin plats i vardagsrummet, men växer väldigt bra på en balkong eller veranda. Pelargonkrukor är lätta att hitta billigt i trädgårdsbutiker. Vissa forskare hävdar att det är den främsta luftrenaren för hemmet.

 • Månblomman eller cpathiphyllum

Uppskattad för sina magnifika blommor som blommar på sommaren, har månblomman en oanad förorenande egenskap. Förutom formalin suger den aktivt ammoniak, trikloretylen och bensen i rummet där den är installerad.

Växtvillkor: denna ombrofila växt bör skyddas från solbränna.

 • Aloe vera

Utrustad med flera dygder, är aloe vera känt för att lindra brännskador och påskynda läkning med måttlig dosering. Men denna anläggning är också en värdefull allierad för att förbättra kvaliteten på inomhusluften. Hon är oöverträffad när det kommer till att eliminera formalin som är utspritt i huset.

Aloe Vera - F. Marre för Rustica

 • Spindelväxten eller klorofytum

Denna naturliga hushållsrengöring är på frammarsch. Chlorophytum är en stor hjälp för att bli av med många föroreningar, såsom bensen, formaldehyd eller xylen. Den tar också bort trikloretylenavlagringar som tapeter lämnar, en egenskap den har gemensamt med krysantemum.

Växtskick: Chlorophytum är en solälskande växt som trivs på soliga platser. För att underhålla den, ge den en vattenkanna varje vecka.

Chlorophytum - F. Marre för Rustica

 • Kaktus

Kaktusen trivs i torra områden och har ett något avskräckande utseende på grund av sina taggiga formationer. Ändå förtjänar växten sin plats i listan över naturliga luftföroreningar inomhus. Det är effektivt för neutralisera vågorna från elektroniska enheter.

 • Sansevière

Även känd som "svärmors tunga", är sansevieria en tropisk buske som liknar agave. Placera den helt enkelt i ett hörn av vardagsrummet eller sovrummet för att ta bort rester av bensen, xylen och trikloretylen.

Växtskick: sansevière växer perfekt i en torr och skuggig miljö. Det kräver inte mycket vatten, förutom vid kritiska tider av vegetation.

Naturligtvis är den här listan över dekontaminerande växter att installera i huset långt ifrån uttömmande. Murgröna, azalea eller krysantemum är också bra kandidater för att rena luften i huset.

Växter för att rena luften i badrummet

På grund av fukten i badrummet är det en bra idé att välj arter som tål ljus och fukt.

 • Nepenthes

En växt som är karakteristisk för tropiska Asien och Madagaskar, nepenthes har exceptionella förorenande egenskaper. Den växer väldigt lätt och anpassar sig till fuktiga miljöer, vilket gör den till en perfekt allierad för att sanera badrummet.

Underhåll: vattna 3 eller 4 gånger i veckan under den vegetativa perioden.

Nepenthes - F. Marre för Rustica

 • Papyrusen

Papyrusen är hemma i den egyptiska Nilen och fyller gärna uppgiften att rena inomhusluften. Den föredrar fuktiga miljöer, därför är den perfekt på toaletten.

 • Aglaonemet

En skogsväxt från Sydasien, aglaonema är användbar för att rengöra luften i badrummet.

 • Orkidén

Prisad av fransmännen för sina prydnadsblommor, denna epifytiska växt har en renande kraft imponerande. Orkidén kan ta bort en stor mängd luft. Att hitta en orkidéplanta är inte svårt, eftersom det finns så många sorter. Orkidén slår sig ner utan att tveka i badrummet.

Orchid - P. Kadijevic för Rustica

 • Kentia

Eftersom denna palm uppskattar ljus väl odlas den lätt i ett hörn av badrummet.

Tips för att få ut så mycket som möjligt av förorenande växter

Som sagt tidigare är listan över luftrenare inomhus i växtriket oändlig. Förutom de nämnda växterna kan andra fylla denna funktion, både i vardagsrum och badrum. Dessa inkluderar de olika familjerna av ormbunkar, såväl som ficus, dracaena eller anthurium, etc.

För att få ut det mesta av växternas anti-föroreningseffekt måste du:

 • Tänk på storleken på rummet : räkna två eller tre krukor med växter för ett rum på 20 kvadratmeter;
 • Tillfredsställa fysiologiska behov : Det finns förorenande växter som trivs bättre i skuggan snarare än i full sol, som inte är motståndskraftiga mot drag, eller som behöver fukt. I badrummet kommer arter anpassade till våtmarker att gynnas;
 • Underhåll odlingarna : Förorenande växter kräver inte mycket vatten. Regelbunden vattning är dock nödvändig på sommaren för att hjälpa växten att återfukta.

Sista rekommendationen: det är tillrådligt att känna till de skadliga effekterna av vissa växter. Dracaena är till exempel skadligt för katter och hundraser. Därför är det viktigt att fråga ordentligt med säljaren innan du lägger en beställning.