Hur rengör och underhåller du din garageport?

Garageporten förbises ofta. Ändå kan brist på underhåll, det mattas, rostar, eller ännu värre, orsaka vissa olyckor. Rengöring beror på konstruktionsmaterialet för enheten och dess operativsystem. Underhåll kräver inte nödvändigtvis dyra produkter. Upptäck 3 tips för att ta hand om din garageport.

Underhåll din garageport

Smörj garageporten

Utan underhåll kan garageporten ibland bli bullrig eller pipig. Dessa ljud orsakas ofta av brist på smörjning. Den här typen av besvär kan tyckas triviala till en början. Konsekvenserna kan dock snabbt förvärras vid användning. För att övervinna detta är det viktigt att smörja garageporten en gång om året. Innan du börjar bör du för näradörren garage och stänger av alla energikällor till sin motor. Vissa har en fjärrkontroll. Andra måste stängas manuellt. När dörren är stängd, se till att strömmen till dörren är korrekt avbruten för att förhindra olyckor. Faktum är att kontakt med smörjmedel kan skada de elektriska ledningarna.

För att smörja garageporten ordentligt bör du:

 1. Damma av skenor. Dessa är enheterna på vilka dörrrullarna glider för att öppna och stänga. Deras placering beror på varje typ av dörr. Vissa är anordnade vertikalt, andra horisontellt. Rester som fastnar i spåren kan störa rörelsen, eller ännu värre, blockera hjulen. Det är inte nödvändigt att smörja denna del. En enkel rengöring räcker. För att göra denna uppgift enklare, använd en dammsugare som kan nå varje skrymsle och vrår. När väl blivit av med dammet, att rengöra skenor. Det är tillrådligt att använda samma rengöringsmedel som för bilbromsar.
 2. Ta med en smörjmedel. Det finns smörjmedel speciellt framtagna för garageportar. Ett litiumbaserat fett kommer dock att göra susen. Den finns tillgänglig i järnaffärer och online, i aerosolform. Innan något köp är det lämpligt att se till att fettet är lämpligt för garageporten. Till skillnad från fett rekommenderas inte olja. Det tenderar att fånga damm och smuts.
 3. Öppna långsamt dörren för hand och spray gångjärn med smörjmedlet. Håll bara aerosolen i 1 eller 2 sekunder på varje gångjärn. Spraya sedan hjul. Dessa är i form av cirkulära rörliga delar. De är fästa på gångjärnen. Hjulen är försedda med små kullager. De bör smörjas för att dörren lätt ska kunna öppnas och stängas. För att nå dem bör en tunn slang användas. Denna enhet ingår ofta i smörjmedelspaketet.
 4. Smörj in fjädrar och den stödplattor. Fjädrarna finns vanligtvis på toppen av dörren. På båda sidor finns fjäderplattor, rörliga cirkulära delar. För att nå dem, använd en trappstege. Detta steg är också ett tillfälle att kontrollera om all utrustning fortfarande är i gott skick. Om de är skadade är det lämpligt att vänta tills de byts ut innan smörjning. Spraya låsa. Förutom att förhindra rost gör detta det lättare att låsa enheten. Det är inte nödvändigt att smörja in allt i systemet. Huvudsaken är att komma till nyckelhålet.
 5. Spraya säkerhetsbar. Detta är den långa stången högst upp på garageporten. Smörj den toppen av skenan, sprid sedan ut produkten med en trasa.

Rengör garageporten enligt tillverkningsmaterialet

Underhåll och rengöring av garageporten beror på tillverkningsmaterialet. Faktum är att behandlingen av trä, aluminium eller PVC är olika.

 • I trä

Charmigt och estetiskt, trä är också ömtåligt. Dåligt väder kan skada den. Men med rätt underhåll kan det hålla i flera år. För att hålla en garageport i trä i gott skick under lång tid måste den tas om hand. Rengöring beror på miljön. Garageportar placerade vid vägkanten, i ett kustnära eller industriområde är mer benägna att täppa igen snabbt. För att rengöra dem, en enkel tvätt med ljummet, lätt tvålvatten är tillräckligt. Var försiktig, du måste vrida ur svampen. Träet har faktiskt svårt att motstå överflödigt vatten. Dessutom, för att bevara materialets struktur, begränsa tvättningen av garageporten till två gånger om året. För att förhindra att damm ansamlas kan den sopas eller torkas med en torr trasa.

Det är tillrådligt att skydda garageporten i trä från fukt och mögel. de fungicider och insekticidbehandling passar bäst i detta fall. Det hjälper till att förebygga eller bli av med skadedjur som angriper trä. Det är också ett bra sätt att bromsa tillväxten av svampar. För att renovera garageportar i trä, tänk också på att rengöra dem noggrant en gång om året. Två tekniker är möjliga. Den första är att strippa med en kemikalie. Den andra bygger på elektrisk slipning.

 • PVC

PVC eller polyvinylklorid är ett tufft material som är lätt att underhålla. För att säkerställa en PVC-dörrs livslängd är regelbunden rengöring viktigt. Detta gör att den ser ny ut och förhindrar att den blir grå eller flagnar. För att göra detta, glöm giftiga produkter. Det är möjligt att underhålla en PVC-garageport med ekonomiska lösningar. de svart tvål och den Marseilles tvål är till exempel utmärkta produkter för PVC. I slutet av varje säsong är det lämpligt att rengöra garageporten med någon av dessa produkter utspädd med ljummet vatten. Var försiktig, undvik slipande svampar. Byt ut de aggressiva verktygen mot Silver Stone.

För att återställa glansen till en PVC-garageport, skölj dörren med vinägervatten. För att ge den tillbaka sitt sammetslena utseende, välj bilvax. Denna produkt är särskilt effektiv på skamfilade dörrar. Baby rengöringsmjölk fungerar precis som vax. Ovanligt och lite känt, detta trick fungerar ändå bra på PVC. För att ta hand om gångjärnen, täck dem med vattenfast fett.

 • I aluminium

Garageportarna i aluminium är täckta med en lackfinish som skyddar dem varaktigt. Utan underhåll mattas de och blir pipiga. Efter att dåligt väder har passerat räcker det med att damma med en kvast eller dammsugare. För att behålla sin ursprungliga kvalitet, kom ihåg att rengöra garageporten i aluminium med vattnet och diskmedel en eller två gånger om året, beroende på föroreningsnivån i området. En enkel rengöring räcker för att underhålla garageportar i aluminium.

Några ytterligare tips för att underhålla garageportar

Här är 3 regler att följa när du tar hand om en garageport:

 • Smörja rörliga delar en gång om året.
 • Testa det automatiskt avstängningssystem en gång i månaden genom att placera ett föremål på marken, precis under dörren, och sedan stänga. Vid minsta kontakt med föremålet ska dörren stanna och öppnas igen. Annars bör stängningsmekanismen ändras.
 • Torka av garageportens karm med en väderstrimling för att bevara dess sigill.