Hur rengör och underhåller du dina tekannor?

Liksom alla bordsserveringar eller hushållsapparater måste tekannan servas regelbundet för att förbli i gott skick. Underhåll och rengöring beror på typen av tekanna, hur ofta den används och materialet. Det senare är det viktigaste kriteriet. För att rengöra och underhålla tekannan ordentligt behöver du känna till några tips.

Underhåll dina tekannor

Rengör en tebryggare

Som namnet antyder är en tebryggare en hushållsapparat som låter dig brygga te. För att få en dryck av god kvalitet bör den underhållas som den ska. För att hålla temaskinen i gott skick under lång tid måste den vara det avkalka regelbundet. Vattentanken angrips faktiskt lätt av skalan. Om denna enhet är avtagbar räcker det att ta loss den och rengöra den med en avkalkningsprodukt eller vit vinäger.

Annars är det lämpligt att köra enheten med en vinägerlösning. För att skölja, ska det virvlas med rent vatten, tills lukten och den sura smaken försvinner. Förutom vattentanken korgte förtjänar också särskilt underhåll. Detta element tar emot teet som ska bryggas. För att förhindra att teernas smaker och aromer smälter samman, se till att tömma korgen helt efter varje tillagning. När det gäller basen kommer en enkel avtorkning med en lätt fuktad trasa eller svamp att göra susen.

Rengör en tekanna i rostfritt stål

Rostfritt stål är ett av de mest använda materialen i köket. När det kommer till att välja tekanna är det många som väljer rostfritt stål. Även om det är känt för att det är lätt att underhålla, finns det några tekniker du behöver känna till för att hålla det längre. Oavsett material är tekannan faktiskt aldrig fri från tandsten. För att övervinna det, använd bara vinäger. Att göra detta :

  1. Fyll tekannan full med lika delar vatten och vinäger. För att lösningen ska fungera effektivt är det lämpligt att röra om och låta det sitta i minst 15 minuter. Hon tillåter det mjuka upp eventuella avlagringar inuti tekannan.
  2. När denna tid har förflutit rekommenderas det att skrubba insidan med en svamp innan du kasserar rengöringslösningen.
  3. Koka till sist lite vatten med tekannan för att skölja redskapet helt.

För att rengöra utsidan, gnugga med en svamp och tvåligt vatten. Diskmedel eller Marseille-tvål gör susen. Bakpulver rengör även rostfritt stål effektivt, förutom att det gör det glänsande. För att använda det, blanda det helt enkelt med varmt vatten och gnugga utsidan av tekannan med en svamp. Var försiktig, undvik att använda en svamp eller slipande kuddar som kan repa den släta ytan på det rostfria stålet.

Rengör en tekanna av porslin

Porslin är ett ömtåligt och ömtåligt material. Å andra sidan är den lätt att underhålla. För att hålla en porslinstekanna ren bör du använda bikarbonat. Naturlig och ekologisk, denna produkt är perfekt lämpad för bordsservice som tekanna. Det låter dig hitta behållarens glans och vithet. Faktum är att porslin med tiden kan gulna och tappa sin lyster. För att återuppliva materialet:

  1. Blötlägg en trasa i varmt vatten;
  2. Häll liberalt i bakpulver;
  3. Att gnida.

Oavsett om du rengör utsidan eller insidan förblir processen densamma. För att skrubba de svåråtkomliga hörnen kan du använda en tandborste med mjuka borstar. Förutom att ta bort dålig lukt inuti tekannan, hjälper bakpulver också till att desinficera den vid mögel. Det är möjligt att ersätta den med en annan matlagningsingrediens, nämligen bakpulver. Den senare rengör effektivt porslinstekannan, precis som blandning av citronsaft och salt. För att hålla behållaren helt ren, kom ihåg att rengöra den lock.

Rengör en tekanna av gjutjärn

Många väljer tekanna i gjutjärn för dess hållbarhet. Den är anmärkningsvärt motståndskraftig mot repor och smuts. Den bör dock rengöras regelbundet av hygieniska skäl. För att ta hand om det på rätt sätt är det lämpligt att Skölj mottagaren efter varje användning. Detta beror på att överblivet te eller partikelavlagringar kan oxidera tekannans inre yta. Den behöver inte städas dagligen. En enkel sköljning med rent vatten räcker. Var försiktig, du måste vänta på att tekannan svalnar. Om det fortfarande är varmt är det bäst att använda ljummet vatten. a Värmechock risk för att emaljen spricker.

För att undvika unken lukt är det lämpligt att låta interiören lufttorka innan du sätter på locket igen. Med tiden kan rost börja lägga sig på den yttre ytan av gjutjärnstekannan. Detta har ingen inverkan på smak eller hygien. Men rost kan påverka behållarens estetik. För att bli av med det kan du torka av tekannan med en mjuk trasa fuktad med lite olivolja. Om fläckarna kvarstår, häll i en blandning av ren vinäger och salt, skrubba sedan försiktigt med en stålborste.

Rengör en tekanna i terrakotta

Terrakotta- eller lertekannor är kända för sina konserverande egenskaper. De kräver dock särskilt underhåll. När du använder den för första gången är det viktigt att säsong mottagaren. För att ge dem ett glänsande utseende är terrakotta tekannor ofta belagda med vax. För att tekannan ska producera bra te måste den tas bort. Att göra detta :

  1. Borsta tekannan kraftigt med en fuktig tandborste och lite tandkräm, skölj och linda sedan in den i en handduk. Detta första steg tar bort det yttre lagret såväl som smutsen inuti och utanför tekannan.
  2. Häll sedan vatten i en kastrull till ¾ och låt koka upp. Krukan ska vara tillräckligt stor för att hålla tekannan inlindad i handduken. Målet är att blötlägga tekannan i kokande vatten för att bli av med vaxbeläggningen. Servetten förhindrar stötar som kan skada tekannan.

Terrakotta tekanna behåller smaken av teer. Att ingjuta olika aromer riskerar alltså blanda smaker. För att bevara varje smak, koka rent vatten i den före varje användning. Städning bör göras varje vecka. För att göra detta måste vi förbjuda tvättmedel. De ger en obehaglig smak till te. Eftersom terrakotta är ett poröst material, se till att förvara det på ett torrt ställe, borta från matlagningslukter och rök. Det är mycket troligt att det blir genomsyrat av matlagningslukter.

Rengör en elektrisk tekanna

Den elektriska tekannan, som alla hushållsapparater, kräver regelbundet underhåll. Till skillnad från andra typer av tekannor behöver den rengöras med lite mer delikatess. Till att börja med är det nödvändigt att sätta enheten Stäng av och lämna den Häftigt. För att rengöra och avkalka samtidigt, använd citronsyrakristaller. Att göra detta :

  1. Häll vatten till ¾ av tekannan och tillsätt sedan 50 g av produkten;
  2. Efter omrörning av blandningen, låt lösningen sitta i en kvart innan du sköljer.

Angående korgen, kontrollera stygnen regelbundet. Efter ett tag kan de vara täckta med rester, vilket påverkar kvaliteten på teet. För att rengöra den bör den blötläggas i en lösning av vinäger eller bakpulver.