Hur rengör du din torktumlare ordentligt?

För att säkerställa korrekt funktion och förlänga livslängden för alla hushållsapparater kan olika åtgärder vidtas med lätthet och på ett systematiskt sätt. Torktumlaren är en av de mest använda maskinerna i ett hushåll. Det kräver därför dagliga och månatliga underhålls- och rengöringssessioner.

Rengör din torktumlare

Håll en torktumlare efter varje cykel

Efter varje användning är kontroller nödvändiga för att bevara kvaliteten på torkningen av tvätten och för att hålla maskinen i gott skick. Det tar bara några sekunder att kontrollera vattenbrickan och torktumlarens filter. Innan du tar bort dessa två delar måste maskinen ställas på stativ.

 • de filtreras spelar en viktig roll för att torktumlaren ska fungera korrekt, eftersom den samlar upp alla föroreningar från kläder, för att bara nämna djurhår, hår, ludd, damm och trasiga fibrer. Dessa rester förhindrar cirkulationen av het luftflöde genom trumman, minskar apparatens prestanda och leder till överförbrukning av energi. Om det lätt täpps till, är det nödvändigt att underhålla det för att undvika risken för brand orsakad av ansamling av fibrer. Filtrets position anges vanligtvis i manualen. För att rengöra detta tillbehör, ta helt enkelt bort för hand de stora föroreningarna som samlats där. Att rengöra med en dammsugare är effektivt för att ta bort de finaste fibrerna. När du tvättar och torkar filtret är det bäst att lämna maskindörren stängd.
 • När det gäller vattenuppsamlingstank, måste den tömmas efter varje användning, även om indikatorlampan som indikerar att den är full inte lyser. Det kan faktiskt orsaka en säkerhetsavstängning av apparaten i mitten av torkcykeln när den är full. För att rengöra den, ta helt enkelt bort vattenbrickan, töm den i ett handfat och sätt sedan tillbaka den på plats. Starta en torkcykel för att slutföra denna operation.

Rengör en torktumlare noggrant

En gång i månaden, utöver de dagliga underhållsprocedurerna som ska utföras efter varje användning, är ett fullständigt underhåll nödvändigt för att säkerställa att torktumlaren fungerar optimalt. Denna operation går från trumrengöring vidsug av fiberrester i maskinens fack. Rengöring av dörr- och karossätningar är också viktigt. Innan någon operation är det viktigt att koppla ur enheten.

 • Rengör insidan av trumman genom att passera a svamp lätt fuktad med tvålvatten. Alkoholbaserade produkter och slippulver bör undvikas. Om maskinen luktar illa, blötlägg svampen i flytande tvättmedel och strö den med bakpulver. De flesta maskiner har hygrometrisonder för att förlänga eller förkorta torktiden beroende på skicket på tvätten inuti trumman. Dessa sonder är ofta täckta med kalkfilm och rester av tvättmedel. Det är lämpligt att rengöra dem, alltid med en fuktig svamp eller trasa.
 • Det är också nödvändigt att passera en svamp urvriden på lederna av dörren mellan trumman och hyttventil, sedan på kropp. Skölj sedan allt med en fuktig handduk. För att förhindra gulning av kroppen, kör över den med en svamp fuktad med en blandning av 1/4 kopp bakpulver, 4 koppar varmt vatten och ½ kopp blekmedel. Låt verka i 10 minuter, skölj och torka noga.
 • Torkens yttre delar, såsom kontrollpanelen och skalet, bör också rengöras regelbundet. En fuktig trasa eller svamp räcker, inget tvättmedel behövs.
 • Om torktumlaren har kondensor är det också viktigt att tvätta detta tillbehör. Den är vanligtvis placerad längst ner, till vänster. Den ska rengöras var 5-7:e torkcykel eller två gånger i månaden beroende på hur ofta maskinen används. Kondensatorn kan eventuellt lossna, beroende på modell. Om det är fixat kan damm och eventuellt ludd som lagras där tas bort med en dammsugare. När det gäller den avtagbara kondensorn kan den rengöras helt eller delvis med vatten med hjälp av en handdusch. Det är i alla fall viktigt att inte använda ett vasst föremål för att undvika att sticka hål i det.

Självrengörande kondensortorkmodeller finns också tillgängliga på marknaden. I detta fall är kondensorn inte åtkomlig och sköljs automatiskt med varje torkcykel. Oavsett typ av maskin är det alltid bra att köra en vakuumcykel för att slutföra rengöringen.

Ta bort vissa typer av fläckar i torktumlaren

För att få bort envisa eller klibbiga fläckar i trumman kan en liten mängd lösningsmedel hällas på en ren trasa för att mjuka upp smutsen. Man bör dock komma ihåg att lösningsmedel är brandfarliga. Därför är det nödvändigt att rengöra torktumlaren med tvål och vatten efteråt. Skölj noggrant och låt sedan torka helt innan du använder den igen.

Om spår av läppstift fläckar insidan av trumman:

 1. Låt enheten gå i 10 minuter;
 2. Torka av det fläckade området med en ren, mjuk trasa;
 3. Byt ut det använda tyget så många gånger som behövs för att förhindra att läppstiftet sprids ytterligare.

Sminkborttagningsservetter, kommersiella rengöringsprodukter och 90° alkohol är också effektiva för denna typ av operation. Det viktigaste är att inte använda ett frätande medel för att inte skada torktumlaren.

Så här tar du bort bläck från insidan av trumman:

 1. Börja med att köra maskinen i 10 minuter.
 2. Innan du går vidare till det andra steget i denna operation, glöm inte att koppla ur enheten för att undvika olyckor. Värm sedan det färgade området med en hårtork.
 3. Blötlägg en ren vit trasa iisopropanol, en produkt som finns på apotek.
 4. Torka av bläcket, gnugga lätt om det behövs. Var noga med att inte sprida det.

När bläckfläcken har tagits bort, skölj insidan av trumman med en ren trasa fuktad med tvålvatten.

Ventilera din torktumlare väl

För att säkerställa torktumlarens hållbarhet, god ventilation av enheten och kläderna luktar gott, ett enkelt knep är att lämna maskindörren öppen då och då. Man måste dock se till att barn och djur inte vågar sig dit.

Vid långvarig frånvaro rekommenderas att rengöra filtret och kondensorn, tömma vattnet och lämna maskindörren öppen.