Hur undviker man kattrepor på möbler?

Praktiska tips för att förhindra att katter kliar sig i soffan, gardinerna eller möblerna. Vi får inte skrika på honom utan hitta lämpliga lösningar.

Undvik kattrepor på möbler

Varför måste detta repa?

De repa är ett behov hos katter. Om hans husse tar bort soffan från vardagsrummet kommer han säkert att repa en annan möbel. Varför fortsätter det här lilla kattdjuret att göra allt det här?

 • Katt markerar sitt territorium. För att göra detta placerar han sina feromoner, placerade på sina fotkuddar, i soffan eller på möblerna han skrapar.
 • Att se sina repor är ett tecken som tillåter det lilla kattdjuret minns ditt territorium. Alltså placeras kattrepor ofta på väl synliga ställen som soffan mitt i vardagsrummet. Katten föredrar särskilt pråliga möbler snarare än de som är gömda i slutet av korridoren.
 • Katten utför också denna åtgärd för att behålla sina klor. Medan han klor, görs muskelarbete och de döda cellerna tas bort från hans naglar.
 • Att repa är ett effektivt sätt för twinken attgöra sig av med stress eller hans frustration. Att till exempel se en fågel på trädet eller dess tomma skål när den är hungrig kommer att få den att vilja släppa ut ånga.

Installera en skrapstolpe

Om katten inte kan låta bli att klia sig, varför inte ge den något att använda i present? Det bästa är att köpa en skrapstol till honom. Läraren ska prioritera enkla modeller. En enda skrapstolpe räcker för att tillfredsställa katten istället för att ge den ett kattträd med en bricka och/eller en lekstuga. Den här artikeln kommer bara att vara vacker, men opraktisk, eftersom den kommer att vara svår att komma åt för twinken.

För val av skrapstolpe, valet måste göras efter kattens vanor. Om han klor vertikalt ska även skrapstolpen vara vertikal. Satsa helst på en modell som mäter ca 80 cm så att katten kan sträcka sig. På samma sätt, om han använder horisontella klor, kommer han att vara mer bekväm med en horisontell skrapstolpe.

För att locka kattens uppmärksamhet till detta utlopp, rekommenderas att ställ den nära soffan. För att uppmuntra kattungen att gå till skrapstolpen istället för möblerna, gnugga kvistar rosmarin rekommenderas eftersom dessa små kattdjur älskar det. När du repar soffan, flytta den försiktigt mot skrapstolpen. Om det behövs kan ägaren till och med ta en tass av kattdjuret och försiktigt skrapa ventilen för att ge den en uppfattning om dess användning.

Använder eteriska oljor

Om det är nödvändigt för att locka katten till sin skrapstolpe bör den också flyttas bort från soffan. För mästarnas lycka finns det produkter för att attrahera dem såväl som för att stöta bort dem. Dessa kan appliceras på soffan, gardiner och alla andra repade möbler.

Det första rekommenderade preparatet är en blandning av några få växter. Denna effektiva blandning stöter inte bara bort katten utan doftar också möblerna med en utsökt doft. För att utveckla det, här är stegen:

 1. Häll 500 ml mycket varmt vatten i en behållare.
 2. Lägg till det rosmarin, torkad lavendel och kanel i pulver. Idealet är att välja samma mängd för dessa tre ingredienser (3 matskedar).
 3. Täck allt och låt dra i 10 timmar.
 4. Filtrera och häll den resulterande vätskan i en sprayflaska.
 5. Spraya botten av skåpet med lösningen.

Den eteriska oljan avorange och vit vinäger uppskattas inte heller av katten. Denna andra lösning framställs enligt följande:

 1. Ta en sprayflaska
 2. Häll i en kopp vinäger och 30 droppar eterisk apelsinolja
 3. Stäng flaskan och skaka innan du sprejar blandningen i soffan.

Människor som uppskattar doften aveukalyptus kan också lita på essensen av denna växt för att dofta sina möbler samtidigt som de skyddar dem från kattrepor. För denna formel behöver du:

 1. Blanda i en sprayflaska: 250 ml vatten, 10 droppar eterisk citronolja och 20 droppar eterisk eukalyptusolja.
 2. Skaka och spraya preparatet på möbeln i fråga.

Täck soffan

För den som drar sig för att dofta eteriska oljor finns det andra tekniker för att skydda soffan.

 • Polyetenfilm

Detta material används ofta för att täcka golvet när man målar väggarna. Här tillåter det täcka soffan. Använd flera klädnypor och fäst den på möblerna. Polyetenfilm är effektivt eftersom katter hatar plast. Detta trick fungerar också med en polyetenfilm.

 • Aluminiumfolie

På samma sätt som polyetenfilm hatar katter aluminiumfolie och ljudet den gör när denna katt repar den.

 • Klibbigt papper

Katten gillar inte heller något som sticker ut. Det räcker med att fråga a klibbig pappersremsa på soffarmen. När den väl sätter klorna på den kommer de att hålla fast vid den.

Bortsett från att täcka soffan, användningen av malen peppar är också en praktisk lösning. I det här fallet är det tillräckligt att strö det på möblerna ett tag. För att bli mer effektiv bör du hälla upp paprikan på dubbelsidigt klibbigt papper innan du lägger den i soffan.Den kvardröjande lukten kommer att skrämma bort katten.

Några misstag att undvika

 • Många människor använder luftsprutor som automatiskt aktiveras när katten går förbi möblerna. Källor till stress för katten, deras användning rekommenderas inte.
 • De konstgjorda repellerande sprayer rekommenderas inte heller. Många katter hatar sin doft och kommer att vilja klia sig ännu mer för att dämpa sin frustration. Andra kommer till och med att kissa där flera gånger tills lukten är borta.
 • Ett annat vanligare misstag: att skrika på katten och låsa in den i ett rum för att straffa den. Snarare är den rätta gesten att prata sakta med honom samtidigt som han hänvisar honom till sin skrappost. Precis som med barnpositiv utbildning rekommenderas mer för katter.