Hur tvättar man bebiskläder?

Mellan valet av tvätt och tvätt för hand eller maskin kräver rengöring av babykläder vissa försiktighetsåtgärder. Dessutom är småbarnstvätt ofta svår att rengöra. Här är några tips för att tvätta spädbarnskläder ordentligt för att ta hand om deras ömtåliga hud.

Tvätta bebiskläder

Valet av produkter för tvätt av babykläder

Valet av tvätt är viktigt vid rengöring av babykläder. Dessa produkter måste verkligen vara helt lämpliga för barnets sårbara hud. Därför är det lämpligt att kontrollera om produkternas sammansättning innebär ingen risk. Det ideala är att välja en tvätt som saknar fosfat, dermatologiskt testad och kategoriserad som "hypoallergen". Tvättmedel baserade på naturliga eller organiska tvättmedel samt tvålnötter med neutral doft är också effektiva och lämpliga.

När det gäller doftande tvättprodukter eller de som är koncentrerade i färgämnen, alkaliska medel eller optiska vitmedel bör de absolut undvikas eftersom de ofta orsakar irritation hos barn. Det faktum att Att kombinera flera olika tvättprodukter ska också undvikas. Det ideala är att använda en dos eftersom för mycket tvättmedel kan öka risken för irriterande avlagringar.

Angående valet av sköljmedel eller sköljmedel, även om det egentligen inte rekommenderas, verifiering av ordet "hypoallergen" rekommenderas. Genom att smörja vävnaderna kan dessa produkter ibland förhindra irritation. Men i de flesta fall tenderar de att irritera barnets hud. Dessa produkter innehåller ofta mycket allergener och kan minska barnklädernas obrännbara egenskaper i händelse av brand.

Alternativet till sköljmedel och sköljmedel är vit vinäger. Häll bara motsvarande en kopp destillerad vit vinäger, eller cirka 250 ml, i tvättmaskinens sköljmedelsbalja under den sista sköljcykeln. Tvätten kommer inte att lukta vinäger och resultatet blir lika tillfredsställande.

Det är också möjligt att använda ett vävnadskonditioneringsmedel. Denna produkt behåller de mjukaste fibrerna för att ge ännu mjukare kläder för bebisar. Även här är det viktigt att kontrollera orden "hypoallergen" och bruksanvisningen för produkten på bipacksedeln.

När det gäller fläckiga babysängkläder, vilket ofta förekommer på haklappar eller sängkläder, användsen speciell fläckborttagningsmedel för babytvätt rekommenderas. Annars, gnugga lite äkta Marseille-tvål på fläckar och sedan låta tvätten dra i vatten innan den sätts i maskinen är också effektivt. Att gnida citron på smutsen innan du lägger tvätten i maskinen är ett annat alternativ. Kemiska fläckborttagningsmedel bör undvikas.

För att eliminera bakterier på barnets kläder, är en tvättcykel vid 90 ° C indikerad. Textilier som tål denna temperatur är dock sällsynta. Det är därför lämpligt att börja tvätten med att lägga till babytvättdesinfektionsmedel eller använd desinfektionsmedel för babytvättmedel. Dessa produkter kommer att vara effektiva från 20 ° C. Deras användning kommer att skydda barnet från alla typer av bakterier.

Det är också viktigt att veta att användningen av blekmedel bör undvikas när man tvättar bebiskläder.

Tvätta bebiskläder

Med rätt produkter till hands kan tvätten av babykläder börja. Tänk först och främst på att nya kläder kan innehålla skadliga ämnen, till exempel färgämnen. Därför rekommenderas det att tvätta dem innan barnet bär dem.

När det gäller linne för nyfödda rekommenderas att Tvätta separat andra familjemedlemmar eftersom denna praxis är hälsosammare för dem. De tvättbara blöjor bör också tvättas separat för att förhindra spridning av bakterier.

Det viktigaste när man tvättar bebiskläder i tvättmaskinen är sortering. Denna sortering måste göras efter tvätttemperaturen för varje plagg, men också efter deras färg. Flamskyddade kläder bör också tvättas separat så att de behåller sina obrännbara egenskaper. Det är därför viktigt att kontrollera etiketten på varje klädesplagg baby, oavsett om det är för tvätt eller torkning.

När det gäller tvätttemperaturen väljs den efter typ av tvätt. Men här är några användbara rekommendationer:

 • Sängkläder, haklappar, badlakan, handdukar eller till och med tvättbara blöjor tvättas vid en temperatur på 90 ° C, för att undvika att sjunka under 60 ° C;
 • Babyns underkläder kan tvättas från 60 ° C;
 • Kläder som klänningar, byxor, t-shirts eller strumpor tvättas i 30 ° C;
 • När det gäller kläder som inte är för smutsiga, samt ömtålig tvätt som ylle, kan de tvättas för hand eller i maskin i en kall cykel.

För tvättbara blöjor rekommenderas en kall förtvätt före varmtvätt. Om nödvändigt, tvätta blöjor flera gånger.

En bra sköljning är alltid på sin plats vid tvätt, oavsett om det är i maskin eller för hand, för att undvika produktavlagringar.

Bra torkning rekommenderas också och det är viktigt att aldrig förvara kläder som fortfarande är fuktiga, även i mycket låg luftfuktighet. En fortfarande fuktig tvätt kan främja obehagliga lukter eller ännu värre orsaka mögel. När de är torra ska barnets kläder strykas.

Hur ofta tvättas barnets kläder

För'ständigt ha rena sängkläder för barnet, här är några tips om hur ofta man tvättar dem:

 • Underkläder, pyjamas och blöjor bör tvättas dagligen;
 • Haklapparna tvättas helst efter varje måltid;
 • Kläder tvättas högst varannan dag, speciellt när barnet inte rör sig mycket;
 • Lakanet tvättas och byts 3 till 4 gånger i veckan;
 • Sovsäcken tvättas var 3:e eller 4:e dag.

Några fler tips för att tvätta babykläder

För effektiv tvätt, här är några tips att komma ihåg:

 • de bomull är det föredragna materialet för en baby eftersom det är lätt att rengöra och inte orsakar allergi;
 • Överfyll aldrig tvättmaskinen;
 • Maskintvätt barnkläder i en lång cykel rekommenderas för att förbättra sköljningen, annars om du är osäker, utför en extra sköljcykel eller två;
 • Stäng kardborrband och blixtlås på kläderna innan du sätter dem i maskinen;
 • Placera babystrumpor i ett nät innan du lägger dem i maskinen för att undvika mystiska försvinnanden.