Rengör och färga med väteperoxid: 12 tips

Väteperoxid används på många sätt för att ta bort fläckar från kläder. På grund av dess sammansättning kan den ta bort gula smuts som mattar kläder eller bleka gula tänder och plast. Väteperoxid är också effektivt för att desinficera köket, speciellt bänkskivan och kylskåpet.

15 tips för att rengöra allt eller fläcka med väteperoxid

Ta bort gula fläckar från en vit trasa med väteperoxid

Väteperoxid eller väteperoxid är inte bara ett desinfektionsmedel.Tack vare sina enzymer som kallas peroxidaser är den även effektiv som fläckborttagningsmedel. Denna färglösa vätska finns på apotek och i vissa nätbutiker. Väteperoxid är känt för sin verkan på gula fläckar matt vit eller lätt tvätt. Blanda vatten och väteperoxid i en bassäng i lika stora mängder, låt tvätten dra i minst en halvtimme. Det är möjligt att lägga till det i maskinen istället för att bleka till bleka tvätt eller spets. Angående äldsta pojken, tillsätt ett glas väteperoxid i sköljvattnet så blir det som nytt.

För att rengöra en svettfläck, blanda den bara medsyresatt vatten och Diskmedel kan ta bort besvärande svettfläckar under armarna. Blanda till exempel en matsked diskmedel med två matskedar och häll sedan denna blandning över det färgade området. Efter en timme, skölj av med kallt vatten.

Rengör brännmärkena på kläderna med väteperoxid

Märken orsakade av brännskador är de mest envisa. Om skadan inte är för stor kan den åtgärdas med väteperoxid. Så här gör du:
  1. Gnugga det skadade området med en trasa fuktad med väteperoxid;
  2. Lägg denna kökshandduk över det brända området och järn vid medeltemperatur.
Tyvärr fungerar inte detta trick på färgade kläder.

Ta bort en bläckfläck med väteperoxid

Blandningen av väteperoxid och bikarbonat är förvånansvärt effektivt för att ta bort bläckfläckar från kläder.
  1. I en skål, bilda en pasta med en blandning av 1 tesked bakpulver och lite väteperoxid;
  2. Applicera denna pasta på det färgade området;
  3. Låt dra i några minuter;
  4. Gnid med en fuktig trasa.

Tvätta en blodfläck med väteperoxid

Det är svårt att ta bort blodfläckar. Väteperoxid är mest effektiva fläckborttagningsmedel. Om de färgade kläderna är klara eller vita, applicera helt enkelt väteperoxid på området som ska behandlas och låt det verka. Om fläcken är gammal är det lämpligt att lämna plagget blötlägg i varmt vatten för att mjuka upp det innan du använder väteperoxid. Detta trick är också effektivt för att ta bort vinfläckar. När det gäller ogräsmärkena, tillsätt några dropparammoniak med väteperoxid, gnugga sedan. När fläcken försvinner, kör med vatten och rengör normalt.

Rengör en rödvinsfläck med väteperoxid

Att rengöra ett glas vin som spills på mattan eller i vardagsrummet är inte alltid lätt. Det finns dock ett enkelt och effektivt sätt att ta bort fläckar.

  1. Blanda väteperoxid med flytande lut;
  2. Häll allt över den färgade delen;
  3. Använd en handduk och dutta försiktigt det smutsiga området;
  4. Skölj med varmt vatten innan du låter det torka.

Ta bort fläckar från en hård yta med väteperoxid

Väteperoxid kan övervinna fläckar på hårda ytor som kakel eller sten. Så här gör du:
  1. Forma en tjock deg med en blandning av mjöl och väteperoxid;
  2. Applicera denna pasta på fläcken, låt sedan sitta över natten;
  3. Nästa dag, skrapa försiktigt degen.
För smuts på föremål i lergods och porslin, en torka med en trasa fuktad med en blandning av vatten och väteperoxid kan göra susen.

Väteperoxid är också effektivt för att ta bort färgade fläckar som läppstift, frukt, grönsaker, henna, rost eller såsmärken.

Andra användningsområden för väteperoxid

Här är några andra effektiva väteperoxidtips:
  • Formar: väteperoxid har visat sig vara effektivt mot mögelfläckar. Kör bara en trasa indränkt i väteperoxid över det smutsiga området och du är klar.
  • Vita canvas skor : gnugga skor som fortfarande är fuktiga med en trasa indränkt i väteperoxid för att återställa deras glans, skölj sedan.
  • Päls: för att effektivt rengöra fläckar på pälsen, bilda en pasta med en blandning av talk, bakpulver och väteperoxid. Låt verka och borsta sedan.
  • Gulnad plast: väteperoxid bleker all gulnad plastutrustning som dator- eller telefonutrustning, trädgårdsmöbler ... Allt du behöver göra är att torka av en trasa indränkt i väteperoxid och du är klar!
Försiktighetsåtgärder som ska vidtas med väteperoxid Det finns några grundläggande regler att följa för användningen av väteperoxid.
  • Det måste förvaras borta från ljus;
  • bära handskar ;
  • Häll det inte över elden;
  • Förvaras oåtkomligt för barn.

Desinficera köket med väteperoxid

Väteperoxid är effektivt för desinficera kylskåpet eller diskmaskinen. Så här använder du det:
  1. Spraya väteperoxid på ytorna av kylskåpet;
  2. Låt verka i några minuter;
  3. Torka av med en hushållsduk eller hushållspapper.
Detta tips passar även för desinficera bänkskivan. Det är nödvändigt att blanda väteperoxiden med vit vinäger för mer effektivitet. Ofta har svampar en obehaglig lukt. För att bli av med det, blötlägg svampen i en blandning av varmt vatten och väteperoxid i 15 minuter och skölj sedan noggrant.