Tips för att avgöra om veden är torr

Våt ved brinner inte helt och avger mycket rök. Dessutom frigörs farliga ämnen och är skadliga för hälsan. Träets utseende är vilseledande, eftersom det kan verka torrt på utsidan, medan det är blött inuti. Några tips för att undvika att göra misstag.

Praktiska tips för att veta om träet är riktigt torrt

Torrt trä

Träet måste torka minst 12 månader i en täckt och välventilerat område. Denna torktid kan vara upp till 18 månader beroende på art. Det rekommenderas att endast elda torrt ved. Faktum är att vått trä avger skadliga ångor och genererar mycket aska. Det täpper snabbt igen skorstenskanalen.

Torrt trä, å andra sidan, optimerar värmarens prestanda samtidigt som det smutsar ner mindre.

Tips för att veta om veden är torr

Den idealiska fukthalten i trä är mindre än 20 % för att ge optimal förbränning. För att känna igen om träet är torrt måste du vara uppmärksam på vissa tecken:

  1. Det finns slitsar på stocken: den måste vara bred.
  2. En skalande bark.
  3. Ett tydligt ringljud avges när stockar kolliderar. En duns är ett tecken på att träet fortfarande är blött.
  4. Lättare vikt.
  5. Ändarna på stocken ska vara mörka och spruckna.
  6. Luktfri: lukten av sav eller harts försvinner när den torkar.
  7. Närvaro av tillväxtringar.

Vid eldning avger torr ved blå lågor medan fuktigt trä avger stora gula lågor. Det väsande ljudet under förbränningen avslöjar också att veden fortfarande är blöt. Dessutom är fuktigt ved svårt att tända och värmer mycket mindre.

Den säkraste tekniken för att veta om träet är helt torrt är att ha en trä fuktmätare. Det senare ger mycket exakta resultat på fukthalten i det testade virket. Fuktmätaren består av en LCD-skärm för att läsa resultat, utbytbara prober och tips. Dela en stock på mitten och placera proberna på enheten i hjärtat av stocken.

Diskmedel för att se om veden är torr

Ett annat tips är väldigt effektivt för att veta om din ved är torr eller inte. Helt enkelt:
  1. Häll några droppar diskmedel i ena änden av stocken och massera lätt;
  2. Blås igenom den andra änden.
  3. Om det uppstår mossa kan träet anses vara torrt. Å andra sidan, om det inte finns någon reaktion måste träet fortfarande torka.