Hur rengör och desinficerar man kattlådan?

Mycket krävande, katten gör bara avföring i en ren kattlåda. Det är därför nödvändigt att rengöra och desinficera kattlådan effektivt så att dess hårboll inte känner sig sugen på att kissa någon annanstans. Observera att lukten av urin är särskilt stark och svår att eliminera. Det är viktigt att använda några tips för att eliminera det ordentligt.

Tips för att rengöra kattens kattlåda

Hur rengör man kattlådan?

Det är nödvändigt att rengöra kattlådan varje gång ströet byts ut. För att helt eliminera lukten av urin, borsta botten av kärlet med varmt tvålvatten och bleka. Efter rengöring ska behållaren sköljas noggrant och torkas med absorberande papper.

Det finns ofta vita fläckar i botten av kattlådan. För att ta bort dem effektivt måste de rengöras med vit vinäger. Mycket effektivt, vit vinäger verkar även mot dålig lukt.

Hur eliminerar man dålig lukt med bakpulver?

För att eliminera dålig lukt från skräpet är det nödvändigt att använda en vit vinäger, bakpulver och saltbaserat desinfektionsmedel. Här är förberedelserna:

  1. Blanda en halv kopp bakpulver med en nypa salt och en halv kopp vit vinäger;
  2. Använd den resulterande blandningen för att rengöra kattlådan;
  3. Skölj noga och torka med absorberande papper.

För att förhindra uppkomsten av dålig lukt räcker det också att hälla upp en kopp bikarbonat längst ner i kullen.

Hur förhindrar man dålig lukt från skräp?

Med några tips är det möjligt att förhindra uppkomsten av dålig lukt. För att undvika att rengöra botten av tanken för ofta, är det lämpligt att täcka den med plastfilm. Det räcker då att ta bort påsen med strö under rengöringen.

Det finns flera typer av strö på marknaden. Vissa är utformade för att absorbera fukt och dålig lukt som t.ex icke-klumpande mineralskräp. Den senare är gjord med mineralgranulat som effektivt absorberar vätska samtidigt som de neutraliserar lukter.

De klumpande mineralskräp förvandlas till en klump vid kontakt med urin. Det är därför mycket lätt att rengöra.