Hur man rengör alabaster ordentligt: ​​6 praktiska tips

Alabaster kan delas in i två kategorier inklusive kalk och gips. Sedan renässansen har detta naturmaterial använts vid tillverkning av skulpturer och olika föremål. Dessa används som dekorativa element. Albaster är dock ömtålig och känslig. Därför bör föremål gjorda av detta material underhållas med lämpliga produkter och metoder.

Tips för rengöring av alabaster

Använd Marseille-tvål för att rengöra alabaster

Marseille tvål kommer från tvål tillverkad i Aleppo, Syrien. Den består av fettsyror, fett (olivolja) samt restprodukter från djur. Denna tvål användes i Frankrike sedan antiken och var reserverad för hårvård. Den tillåter bland annat att bleka håret. Gradvis används denna produkt för hushållsrengöring och inom många andra områden. Rengöring av prydnadsföremål i alabaster är en av dem. För att göra detta behövs olika material:

 • en svamp;
 • en trasa;
 • en Marseille-tvål i flingor;
 • lite vatten.

Alabaster är ett ömtåligt material. Därför måste föremål gjorda av detta material underhållas noggrant för att undvika att de förstörs eller förstörs. Så för att ta bort fläckar och smuts på dessa föremål består metoden av:

 1. Dammföremål uppströms;
 2. Doppa en svamp i vattnet;
 3. Blötlägg den våta svampen i Marseille tvålflingor;
 4. Gnugga fläckar och smuts med svampen;
 5. Låt torka.

Satsa på tvålvatten och bakpulver

Tvålvatten används till desinficera och lösgöra Föremål. Det är en mycket ekonomisk och effektiv produkt på samma gång. Det kan faktiskt tillverkas antingen med användning av hushållsprodukter. Att göra detta :

 1. Tillsätt 20 liter vatten och 5 matskedar pulveriserad tvål i en hink;
 2. Blanda väl tills ett skum bildas.

För sin del är bakpulver en förening kemisk som vanligtvis är i pulverform. Denna produkt har flera fördelar. Det tar bort fläckar, men också dåliga lukter. Tillsatt till tvålvatten tar denna produkt effektivt bort fläckar från alabasterföremål. Allt du behöver är en svamp, trasa, vatten och båda produkterna. Metoden består av:

 1. Torka av och ta bort damm från alabastern;
 2. Blöt en svamp med tvålvatten;
 3. Strö den tvålade svampen med lite bakpulver;
 4. Rengör alabasterföremålet med lösningen;
 5. Skölj med rent vatten;
 6. Låt torka.

Applicera väteperoxid på ren alabaster

DE'syresatt vatten är en vattenlösning även kallad Väteperoxid. Det har oxiderande egenskaper (jodidjoner) och minskande egenskaper (permanganatjoner) för att effektivt bleka fläckar. Därför är det ett antiseptiskt medel. Men det används också inom andra områden som medicin. Faktum är att syresatt vatten läker sår och förhindrar infektioner. Denna produkt tar också bort smuts från alabasterföremål. För att göra detta är det nödvändigt att ha:

 • en trasa;
 • syresatt vatten;
 • rent vatten;
 • från handskar.

Observera att väteperoxid är giftigt och kan vara skadligt för huden. Därför, för att undvika en eventuell brännskada vid rengöring av alabastern, är det nödvändigt att:

 1. Sätt på handskar;
 2. Blötlägg trasan med väteperoxid;
 3. Applicera produkten på alabasterföremål;
 4. Skölj med rent vatten;
 5. Låt torka.

Använd terpentin för envisa fläckar på alabaster

Kärnan i terpentin är en eterisk olja med talldoft. Den består av en terpensubstans, syra och alkohol. Erhållen från barrträd, det är både en lösningsmedel (färg, lack) och en farmaceutisk produkt (aktuella salvor). Terpentinolja används också i olika hushållsaktiviteter som att ta bort mögel eller rengöra alabasterföremål som statyetter eller vaser. För att göra detta finns tre typer av terpentinoljor tillgängliga:

 • alfa pinen: det från USA (terpentin från Pinus palustris);
 • lavo-alfa pinen: det som produceras i Frankrike och som är vänstervridande till sin natur;
 • Pinus caribaea som också är av vänstervridande ursprung.

Å andra sidan är terpentinolja en olöslig vätska mycket giftigt och brandfarligt. Det är strängt förbjudet att blanda denna produkt med salpetersyra. Faktum är att om det hanteras fel, irriterar det huden, kan orsaka cancer och kan leda till döden. Så för att rengöra fläckar på alabasterföremål bör försiktighetsåtgärder vidtas. Det är därför nödvändigt att:

 1. Sätt på skyddshandskar;
 2. Lufta rummet;
 3. Blötlägg en trasa med lacknafta;
 4. Torka bort envisa fläckar på alabasterföremålet;
 5. Skölj med rent vatten;
 6. Låt torka.

Rengör alabastervaser med specifika produkter

Rengöring av alabastervaser kräver särskild behandling. Dessa dekorativa föremål är faktiskt bland de mest synliga elementen i ett rum. Därför är det lämpligt att alltid hålla dem rena. Dessutom är vaserna lätt smutsiga med damm. För att åtgärda detta är några specifika produkter nödvändiga:

 • bensin av terpentin;
 • Mineral vatten ;
 • av talk.

Dessa produkter kan även appliceras på andra föremål som vaser med fötter eller basen på en alabasterlampa. För optimal effektivitet bör följande steg följas:

 1. Blötlägg en trasa med lacknafta;
 2. Rengör föremålen med trasan;
 3. Förbered ett bad avMineral vatten ;
 4. Blötlägg alabasterföremålet i lösningen i två dagar;
 5. Borsta de färgade områdena;
 6. Låt torka ;
 7. Strö en ren trasa med talk ;
 8. putsa föremålet i alabaster;
 9. Utför en försiktig borstning för att permanent bli av med fläckar och smuts.

Skydda alabastern med vax

De vax- är ett ämne som på konstgjord väg erhållits från petroleum och luktande stenar. Det används inom olika områden som ljustillverkning eller konservering av kött genom beläggning. Men den här produkten hjälper också till att underhålla och skydda alabasterföremål. För att göra detta är det lämpligt att använda färglöst vax. Tricket är att applicera denna produkt regelbundet på ytan av alabasterföremålet.