Hur antar man en effektiv hushållsrutin?

Att städa ditt hem tar ofta tid, och ibland tar det timmar. Det bästa sättet att hålla ditt hem rent och snyggt är att göra detta dagligen. Det tar bara en kvart varje dag att hålla interiören fläckfri. Här är 6 tips för en effektiv städrutin.

Gör ditt hushållsarbete på 15 minuter per dag

Samla städmaterial

För att få ordning på huset på kort tid är olika tillbehör väsentliga. För att öka tempot är det vettigt att välja rätt utrustning. Lyckligtvis finns det idag otaliga enheter som gör livet enklare. Detta utesluter inte att man använder mormors tips för städning. Här är några väsentligheter för en effektiv rengöringsrutin:

 • Mikrofiberduken: till skillnad från den klassiska duken luddar den inte. Den består av täta fibrer som förhindrar överföringar. Mikrofiberduken passar alla ytor. Innan du använder den, se till att den är ren.
 • Städare: det finns rengöringsmedel speciellt utformade för varje material, oavsett om det är för kakel, fönster eller trä. De finns i stormarknader. Däremot går det att göra ett eget rengöringsmedel, bland annat med lersten eller svart tvål.
 • Ett vakuum: för att bli av med damm, inget bättre än en dammsugare. Med den här hushållsapparaten kan du också bli av med litet skräp på golvet. För att rengöra hörnen, välj bara det lilla huvudet.
 • Kvasten: du måste välja din kvast efter dess användning. Det finns kvastar gjorda av naturliga fibrer. De mest använda är dock de som är gjorda av syntetiska fibrer. För att investera i praktisk och effektiv utrustning, använd kvastdammsugaren.
 • soptunnan: För att slutföra rengöringen ordentligt är det lämpligt att plocka upp smutsen på golvet. När de väl har sopats bort måste de hamna i papperskorgen. För att göra detta är en soptunna användbar.

För att spara tid i hushållsrutinen är det lämpligt att samla allt och utrustning på ett ställe. Denna metod gör det lättare att få tag i var och en av dem. Genom att samla ihop dem undviker man också att man placerar dem fel, vilket bara skulle försena hushållet.

Att välja rätt tid för rengöring

Rengöringsrutinen beror på allas dagliga program. Tidigt på morgonen är vissa mer upptagna än andra. I det här fallet är det vettigt att träna så bra som möjligt. Om möjligt, vänta tills barnen åker till skolan innan du påbörjar hushållsarbetet. Detta kommer att göra det lättare att fokusera på uppgiften. Det är också möjligt att göra hushållsarbetet innan barnen vaknar. För att förhindra att de ångrar allt är det lämpligt att ha allt klart, speciellt kläder och frukost. Andra föredrar att vänta till kvällen med städning på grund av tidsbrist. I slutet av dagen, när de olika yrkena är klara, kan de koncentrera sig bättre. För att slippa dröja, på morgonen och på kvällen, är det möjligt att göra hushållsarbetet två gånger om dagen. Det viktigaste är att välja perfekt tid för att slutföra denna uppgift på 15 minuter, utan att bli avbruten.

  Respektera en ordning i hushållet

  Den svåraste delen av hushållsarbete är ofta början. När du vaknar eller kommer hem på natten kan huset verka upp och ner. Många undrar var man ska börja. För att hitta bättre i hushållssysslorna rekommenderas att du har en egen hushållsrutin. En exakt ordning undviker att tänka för länge på de sysslor som ska utföras. Hushållsarbetet kommer att göras så här automatiskt. A Bra organisation är nyckeln till en framgångsrik hushållsrutin. För att uppnå allt på 15 minuter, är det lämpligt att:

  • Börja hushållsarbetet med de enkla uppgifterna;
  • Declutter före rengöring;
  • Komplettera en bit innan du tar dig an en annan;
  • Undvik att smutsa ner huset så mycket som möjligt;
  • Lämna skor och paraplyer vid ingången;
  • Sätt tillbaka allt på sin plats efter varje användning;
  • Undvik att skjuta upp i hushållet;
  • Lägg undan kläderna som ligger runt omkring dig.

  Städa rum för rum i en städrutin

  Att ha ett oklanderligt hus på en kvart är ganska genomförbart. Det bästa sättet att göra detta är att göra det bit för bit. Denna teknik minimerar rörelser runt huset. Genom att etablera denna lagringsvana kommer allt att ske genom reflex.

  • Sovrummet: genom att bädda upp din säng direkt efter att du har vaknat kan du börja dagen lugnt. Det rekommenderas starkt att börja med denna uppgift. Sängen ska bäddas på samma sätt varje dag. Innan du går vidare till nästa rum bör du sopa rummet och lägga undan eventuella kläder som ligger runt omkring. Det är bäst att ha en soptunna för att samla upp smutstvätt. Du bör också ta med eventuella överblivna måltider eller smutsig disk in i köket.
  • Vardagsrummet: för en städrutin på 15 minuter är städning och förvaring begränsad. För att komma vidare effektivt, samla all smutsig tvätt i en soptunna. Disken som ska diskas ska läggas i köket och soporna i rummets soptunna. Om tiden tillåter, sopa rummet.
  • Köket: innan du sopar och torkar golvet är det lämpligt att lägga den smutsiga disken i maskinen. Detta förhindrar att vattendroppar smutsar ner golvet. Torka sedan av en trasa över bänkskivan och stänkplattan. Alla tomma flaskor och burkar ska slängas i papperskorgen. Detsamma gäller för icke-ätbara matrester.
  • Badrummet: på morgonen, bara efter passagen i badrummet är det lämpligt att moppa. Passa på att rengöra badkar, handfat eller duschkar. Du behöver inte göra allt på en gång. För att spara tid går det att dela upp hushållet i små dagliga sysslor. För toaletter, följ bara samma princip för rengöring efter varje pass.

  Det finns också en annan metod att fokusera på ett rum eller en uppgift per dag. För dem som väljer denna rutin är det lämpligt att etablera en uppgiftsschema.

  Daglig städning: gör sysslan trevlig

  Alla är inte nöjda med hushållsarbete. Vissa njuter av det. Andra, å andra sidan, anser att detta skede av dagen är verklig tortyr. För att allt ska gå så bra som möjligt är det lämpligt att göra uppgiften trevlig. Detta undviker att känna att hushållet varar för evigt. Det är till exempel möjligt lyssna på musik eller podcast under lagring. Förutom att underhålla hjälper det också att få motivation. Undvik att se hushållning som en syssla. Tänk snarare på det välmående som resultatet ger. Ett rent och städat hus är trevligt att bo i och får dig att vilja njuta av det. Det lugnar sinnet och minskar stressen avsevärt.

  Anta goda vanor för ett effektivt hushåll

  För att inte spendera timmar på att städa varje morgon eller varje kväll, är det lämpligt att ta några goda vanor:

  • Gör hushållsarbete vid samma tidpunkt varje dag för att etablera en rutin;
  • Kasta ständigt avfall i papperskorgen istället för att lämna det på golvet, på sängen eller på bordet;
  • Töm soptunnor i varje rum per vecka;
  • Städa och sortera varje helg för att hålla huset rent;
  • Involvera alla i hushållet.