Hur byter du bromsvajern på din cykel?

För att säkerställa att din cykel fungerar korrekt kräver vissa enheter regelbundet byte, särskilt bromsvajern. Den senare slits faktiskt ut med åren och kan gå sönder när som helst. Det är därför viktigt att underhålla den ordentligt.

Byte av bromsvajer på en cykel

Dra ut slitna kablar

Förutom det operativa skicket för skridskorna, det av bromsvajrar på en cykel garanterar bromssystemets tillförlitlighet och dess effektivitet. För att byta ut dessa kablar, följ helt enkelt stegen nedan:

 1. Lossa kabelklämskruven på bromsoket med en insexnyckel;
 2. Ta bort metalllocket placerad i änden av kabeln genom att skära den;
 3. Tryck på bromsspaken att applicera tryck för att komma åt hållarkulan som är fäst vid den andra änden av kabeln;
 4. Lossa spänningsvredet och ta bort blockerande boll av dess hack;
 5. Ta bort den slitna kabeln helt och hållet från dess mantel och samla upp den senare för att tjäna som referens för att klippa ut dess ersättning.

Installation av den nya bromsvajern

Innan du installerar den nya kabeln är det viktigt att klippa det nya höljet på ett uppriktigt och rent sätt. För detta måste du använda en kabelskärare speciellt utformad för att kapa linor av detta slag. De snitt måste respektera måttet på den gamla slidan. Fortsätt sedan enligt följande:

 1. Använder en krimpverktyg, justera den första änden av den nya manteln till den ände som måste sluta i nivå med spaken;
 2. Fäst den nya kabeln vid spaken med hållarkulan innan du applicerar en liten mängd smörjmedel ;
 3. Skjut ersättningskabeln in i den nya manteln så att den syns i andra änden (vid bromsoket). Om denna mantel inte är självsmörjande, bör den nya kabeln oljas lite gradvis under hela införandet;
 4. Använd en vass skärtång, skär av överflödig kabel samtidigt som du ser till att behålla en liten bit på cirka 5 till 8 cm;
 5. Placera den andra änden av höljet, var noga med att inte lossa kabeln;
 6. Fäst metalllocket med en tång i andra änden av kabeln;
 7. Dra i kabeln innan du sätter tillbaka kabelklämskruven och drar åt den på bromsoket;
 8. Gör sist kontroller och möjligt inställningar kontrollerar att ny kabel glider korrekt inuti sitt hölje och justera sedan dess Spänning enligt cyklistens bekvämlighet.