Hur rengör och avkalkar man en vattenkokare?

Finns i flera former och i olika material som plast, rostfritt stål eller koppar, vattenkokaren är oumbärlig för olika hushållsbruk. Men kalkavlagringar och ihållande smuts kan byggas upp inuti och utanför denna apparat. För att underhålla den ordentligt bör råd antas.

Avkalkning av en vattenkokare

Borttagning av kalkavlagringar i en vattenkokare

Med tiden bildas kalkavlagringar på olika delar av grytan. För att eliminera dem permanent används ofta två produkter:

  • Vit vinäger: skär produkten på mitten med vatten. Häll allt i den smutsiga grytan och låt blandningen stå inne i cirka 20 minuter. När denna tid har förflutit, ta bort lösningen och fortsätt med rengöring.
  • Citronsyra: Ta en liter vatten för 1 till 2 matskedar av produkten. Låt sedan blandningen ligga i maskinen i ca 20 minuter. Rengör, skölj och torka på slutet.

Om några spår gör motstånd, tveka inte att göra om operationen, vare sig det gäller citronsyra eller vit vinäger.

Rengöring av olika material

Vattenkokare är gjorda av olika material. När spår uppstår ska underhåll utföras så snart som möjligt för att återta sitt ursprungliga tillstånd. Sättet att göra detta varierar dock från material till material.

  • Vattenkokare inkoppar: för att rengöra detta material, ta en skrynklig tidning och gnugga väggarna energiskt. Med en trasa indränkt i vatten blandat med läskkristaller är problemet också snabbt löst. Avsluta med en sköljning för att återfå metallens glans.
  • Vattenkokare i rostfritt stål: rengöring av rostfritt stål är lätt att göra och flera metoder finns: underhåll med tidningspapper, tvålvatten, bakpulver, olivolja och silversten.
  • Vattenkokare inplast: hitta helt ny plast är möjligt med vit vinäger. Var dock försiktig så att du inte använder det rent eftersom det angriper materialet och skadar det oåterkalleligt. För att vara på den säkra sidan, vänd dig till naturprodukter rekommenderas såsom citronsaft bland annat.