Hur rengör och avfettar du din fritös ordentligt?

Det är nästan naturligt att böja sig vid åsynen av en mycket smutsig apparat trots den gnagande lusten att smaka hemgjorda pommes frites. Varför inte kavla upp ärmarna och ta itu med denna oljiga rengöring istället för att gå tillbaka? Här är 6 tips från mormor för att enkelt rengöra en fritös.

Rengör din fritös

Använd mjölet för att avfetta insidan av fritösen

Det är viktigt att rengöra fritösen efter varje användning för att bevara smaken och hygienen hos de kulinariska förberedelserna som görs där. Det första du ska göra är att bli av med den återstående oljan. Att göra detta, häll gärna resten i en plastbehållare. Släng sedan allt i hushållsavfallet. Uppenbarligen är nästa steg att ta bort överskottsoljan som täcker enhetens botten. För att övervinna denna feta film en gång för alla, är det lämpligt att strö insidan av fritösen med vetemjöl. Se till att mängden spridning är tillräcklig för att absorbera oljan och bilda en degigt tuggummi. Ta sedan bort den senare med en träspatel och absorberande papper. När denna fas är klar är det möjligt att gå vidare till nästa steg, som består av att sätta apparatens tillbehör i diskmaskinen. Det bästa sättet att rensa ut hörnen på fritösen för att få bort fettrester är att använda en tandborste, en bomullspinne eller en bit mikrofiberduk.

Låt den avfettande diskmedlet göra sitt jobb

Den moderna och praktiska metoden för använd ett avfettande diskmedel är en av de mest använda. Men för att det ska vara riktigt effektivt, rekommenderas det starkt att para ihop det med kokande vatten. Den höga temperaturen främjar inte bara enkel borttagning av smuts, utan optimerar också produktens avfettningseffekt. Häll först kokande vatten i enhetens tank. Tillsätt sedan diskmedel. Vänta några minuter innan den töms helt. Avsluta rengöringen med en svamp och skölj ordentligt med rent vatten.

Använd sodakristaller för att dra nytta av ytterligare en desinfektionsbehandling

De flesta hushåll struntar i det, men sodaaska är bra avfettningsmedel. De erbjuder tre kombinerade åtgärder, nämligen avfettning, rengöring och desinfektion. Det finns många fördelar med deras användning, för att bara nämna deras icke-frätande, giftfria och helt ofarliga egenskaper för miljön. Sodakristaller är en utmärkt lösning för att rengöra en särskilt smutsig fritös. Förberedelse består av att göra lös upp kristallerna i kokande vatten, lägg sedan till några vit vinäger. Vänta ca 5 bra minuter tills den kemiska reaktionen äger rum innan du häller den erhållna lösningen i den tidigare tömda fritösen. När blandningen har svalnat, skölj behållaren och torka med en torr trasa. Var noga med att inte blanda rengöringsprodukter med de som används för matlagning, eftersom de är ganska lätta att förväxla. Vissa försiktighetsåtgärder måste vidtas för att använda detta alternativ:
  1. Skydda dina ögon mot stänk;
  2. Ta på handskar för att skydda händerna (kristaller har en irriterande effekt vid kontakt med huden).

Använd svart tvål som en naturlig och effektiv lösning mot fett

För dem som föredrar att anta en 100 % ekologisk och naturlig lösning, valet av svart tvål är idealiskt. Det är en smart blandning av olja, kaliumklorid och svarta oliver som tidigare krossats och sedan marinerats i salt. Tricket att avfetta fritösen med svart tvål är baserat på ett annat preparat:
  1. Ta några droppar svart tvål på en indränkt svamp;
  2. Tillsätt en liten mängd bikarbonat.
Använd den förberedda svampen för att skrubba den fritösa pannan. Avsluta underhållet med en ordentlig sköljning och torkning.

Använda kemi för att ta bort fett med vinäger

Kemi slutar aldrig att förvåna, speciellt när den används på ett bra sätt i vardagen. Här, den kemiska reaktionen mellan vinäger och det grova saltet hjälper till att bli av med fettet som fastnat i botten av en fritös. Innan du rengör apparatens insida, häll i ett glas vinäger som tillsätts två matskedar grovt salt. Låt blandningen bli varm innan du försiktigt gnuggar enheten med en svamp. Fettet kommer att tas bort från den första passagen av svampen.

Använd lersten för att ta bort envisa oljefläckar

Även känd som vit sten eller silversten, är lersten en populär produkt för rengöring av köksredskap och utrustning. 100% naturlig, den är gjord av en blandning av tvål och lera. I det här fallet, för att avfetta en fritös, används lerstenen som en riktig diskmedel. För att applicera den, ta en rimlig mängd från en fuktig svamp och löddra den. Inget behov av varmvatten för att få tillfredsställande resultat. Tillsätt bara lite kallt vatten i badkaret och låt sitta några ögonblick innan du sköljer. I detta sista steg är det möjligt att upprepa operationen tills botten av apparaten är helt ren. En tunn vit hinna kunde fastna längs brickan, bara markera passagen för lerstenen. Det finns dock ingen anledning att oroa sig. Detta tunna vitaktiga lager är varken fett eller olja och tas lätt bort med rent vatten. Observera att underhåll av enhetens utsida inte kräver särskilda försiktighetsåtgärder. Användningen av frätande produkter eller ingredienser bör därför inte utgöra några problem med tanke på dess användning som icke-livsmedel. Oavsett vilket är det bättre att begränsa dig till användningen av vanliga fläckborttagningsmedel för att vara säker på att inte skada eller repa utsidan av fritösen. När det gäller de olika tillbehören som följer med apparaten, underlättas underhållet i allmänhet av diskmaskinen. Det sista du ska göra är att torka varje utrustning väl med en mikrofiberduk innan du lägger undan den på avsedd plats. För att vara säker på att du äter är det viktigt att använda rena köksredskap och apparater. För att undvika tråkigt underhåll av fritösen, är det tillrådligt att utföra rengöring efter användning. Om du väntar på nästa återanvändning kommer smutsen att tjockna, att försämra enhetens metalldelar och bygga upp bakterier.

Varning! Det rekommenderas starkt att inte kasta matolja i diskhon eller i toaletten. En sådan gest skulle blockera rören och störa det korrekta flödet av avloppsvatten. Detsamma gäller för het olja som bara skulle orsaka skador på vattenreningssystemet i avloppskanalerna. Innan du rengör fritösen, ta en plastbehållare, helst en flaska, töm det oljiga innehållet i behållaren och släng allt i soptunnan som är avsedd för hushållsavfall.