Couture & DIY: gör dina egna barntäcken

Utan tvekan en av de viktigaste leksakerna för barnet, det är fullt möjligt att göra en filt själv. Oavsett om det är vid sänggåendet, under lekperioder eller på dagis är detta övergångsobjekt en ständig följeslagare och lugnar barnet. Okomplicerad att göra, den hemgjorda filten blir ännu mer personlig och originell.

Sy en filt

De grundläggande reglerna för att göra en filt

En filt är relativt lätt att skapa även av en nybörjare. Det finns dock några grunder värda att veta. Dessutom bör vissa tips antas för att uppnå önskat resultat.

 • Sätt upp ett koncept

Innan du går vidare bör du veta att göra en filt är en operation som inte går att improvisera och som inte görs i all hast. För att få en designermodell är det bäst att alltid börja med att rita en skiss. Det senare sparar tid.

För att göra ritningen kan du använda färgpennor och markörer för att exakt bestämma färgerna som ska användas när du gör filten. När det gäller val av bild går det att hämta inspiration från modeller som presenteras på internet eller andra medier. Täcken kan också vara designerns påhitt.

 • Designa en chef

Chefens prestation består av att till exempel spåra filtens form på tunt papper silkespapper. För att få önskad storlek bör designen förstoras med hjälp av plattorna (en bricka = 5 cm). Förutom den allmänna formen på filten, glöm inte att markera platsen för ögonen och munnen. För att glädja barnet och göra plyschen ännu mer bedårande, tveka inte att dra ett sött leende.

De väsentliga delarna för att göra en filt

Förutom att det är lätt att göra kräver det inte en massa tillbehör att göra en filt.

 • Utrustningen som ska tillhandahållas

Valet av vilket material som ska användas beror främst på storlek, form och filtens struktur. Att göra en mjuk leksak i form av en katt, här är listan över nödvändig utrustning:

 • En tygremsa för huvudet (20 cm x 30 cm);
 • En tygremsa för kroppen (30 cm x 30 cm);
 • En tygremsa på 20 cm x 10 cm för svansen;
 • Vitt tyg för ögonen;
 • Tråd för att brodera munnen och nospartiet.

Måtten på tygbanden kan ändras beroende på storleken på den framtida filten.

 • Att välja rätt tyger

Det är viktigt att välja rätt tyg för att få en mycket mjuk filt som är behaglig att ta på, men också att titta på. Dessutom måste den vara tillräckligt stark och flexibel för att tåla upprepade ryckningar av barn. Dessutom ska den valda textilen vara tvättbar. Bland de tyger som kan användas är:

 • de skinna, lätt att sy och töjbar, för en mjuk täcke;
 • de lätt fleecetyg, särskilt mjuk och mjuk;
 • de Jersey, både mjuk och stretchig;
 • Fuskpäls för att göra gosesaker (se dock till att materialet inte lätt tappar håret);
 • de bomullssammet både mjuk och elegant;
 • etc.

Stegen att följa för att göra en filt

Följ dessa steg för att göra en mjuk leksak i form av en katt:

 1. Börja med att associera två tygremsor räta mot varandra och stryk sömmen för att platta till allt;
 2. Innan du fäster chef, vik tyget på mitten;
 3. Rita konturen med a krita till chefen ;
 4. Klipp ut allt utan att glömma att lämna ytterligare en eller två centimeter till på kanterna för att underlättasydd montering.

Efter tillverkningen av filtens kropp är det nödvändigt att gå igenom etableringen av ögonen som måste sys och broderas med estetik. För att göra detta, klipp två cirklar, sy dem på filtens framsida och brodera sedan detaljerna. För en originalfilt går det även attanvänd tygbitar i olika färger för ögon, näsa och öron. För att göra en lång svans ska den dedikerade tygremsan vikas på längden och kanterna sys ihop. Glöm inte att lämna en öppning upptill för att underlätta stoppningen av svansen. Observera att olika material kan användas för att stoppa en filt, inklusive tygbitar. För bästa resultat, fyll plyschen med 'stoppning vadd. När täcket är vadderat återstår bara att sy öppningen genom att göra små täta stygn.

Populära filtformer

Gosleksaker kan ha olika former, inklusive djur. Här är några idéer för dem som saknar inspiration:

 • En nalle i form av en nalle är en av de mest populära, både av föräldrar och barn. En nalle kan göras med tyg, virkning, men också med ull. En linnenalle är också perfekt för att glädja småbarn medan de dekorerar deras rum;
 • En liten kanin gjord med virkning är också bedårande och kommer säkerligen att lugna barnet. Dessutom, kaninformade dockor är ett bra alternativ för att berätta godnattsagor;
 • För att skapa en mjuk leksak som är både dekorativ och rolig, välj en sydd mus i ett gammalt broderat tyg. Kvistar av lavendel kan läggas inuti för en filt med en behaglig doft av friskhet;
 • En hundformad gosleksak är lätt att göra med återvunna tyger. Denna mjukis kan användas som en kudde och hjälper barnet att somna lättare. Under dagen kommer tillbehöret att följa med honom under hans spel.

Fokusera på säkerhetsinstruktioner

Om täckena främst är avsedda för små barn kan de även ges som presenter till vuxna. För att undvika olyckor bör man dock ta hänsyn till barnets ålder. Det är faktiskt tillrådligt att välja godkända leksaker, säkrare, för de små. Att lämna spädbarn med egentillverkade mjukisleksaker rekommenderas därför inte. Tills barnet kan leka med dem kan handgjorda mjukisleksaker användas för att dekorera deras rum.