Hur putsar du dina fönster utan att lämna spår?

Här är några tips för att putsa fönster utan att lämna märken för när de är smutsiga är de inte trevliga att titta på. Fönster, dörrar, speglar och glasbord blir snabbt smutsiga av fingeravtryck, upphälld juice eller stänk av alla slag. Efter en bra tvätt uppstår i allmänhet en dålig överraskning: spår efter tvätt. Upptäck våra tips.

Tvätta fönstren utan att lämna spår

Mormors tips för att undvika glasmärken

Kommersiella tvättmedel är dyra, men förhindrar inte uppkomsten av spår efter tvätt. För att undvika att använda kemikalier som kan vara skadliga finns det mormors metoder. Att uppnå streckfri glasrengöring är möjligt med hemgjorda produkter och lätt att hitta. Dessa tips möter behoven hos dem som vill ha skarpa fönster utan att spendera en förmögenhet. Det finns flera lösningar:

Undvik spår på fönstren tack vare vinäger

de vinäger är en köksprodukt känd för sina rengöringsegenskaper. Vinägerns densitet beror på tillståndet hos fönstren som ska tvättas. Ju mer synliga spåren är, desto mer måste lösningen koncentreras i vinäger.

Om glasrutorna inte har tvättats på ett tag, förbered en vinägerlösning. Mängden vinäger som används är proportionell mot mängden vatten: två koppar vatten för en kopp vinäger. de äppelcidervinäger som vit vinäger är båda effektiva.

När fönstren är mycket smutsiga rekommenderas ren vinäger. Hetta upp vinägern före användning ökar dess effektivitet. Om fläckarna kvarstår, låt vinägern verka i några minuter, utan att vänta för länge på att den håller sig blöt.

Några tips för att perfekta denna vinägermetod:

  1. Torka av en fuktig trasa över glaset innan du rengör med vinäger;
  2. Använd en spruta för att spraya glasytan;
  3. Använda en pappershandduk eller luddfritt för att skrubba glaset och torka det för att undvika spår.

Använd citronsaft för att rengöra fönster

100% naturlig, citronsaft är den mest naturliga produkten för att tvätta fönster. Principen är densamma som att använda vinäger. Blandad med vatten rengör citronsaft alla glasytor på mindre än två. Den lilla bonusen: du behöver inte skölja. Torka bara bort överflödig juice med en mikrofiberduk.

Tvätta fönstren med Meudon white och Marseille-tvål

För speglar eller vilken glasyta som helst är Meudon white och Marseille-tvål utspädd i vatten ofelbara. För att göra blandningen:

  1. Häll 250 g Meudon vit och 20 g Marseille tvålflingor i 300 ml kokande vatten;
  2. Blanda av värmen tills du får en homogen konsistens ;
  3. Applicera blandningen på fönstren med en trasa medan du gnuggar;
  4. Polera fönstren med en annan trasa.

Att välja rätt tidpunkt för att tvätta fönstren

Fönstertvätt är en syssla som inte kommer i all hast. Att ha felfria fönster tar tid. Ofta gånger damm fastnar på fönster, särskilt de som utsätts för vinden. Dammlagret upptäcks enkelt med blotta ögat eller genom att föra fingret över ytan. Oavsett om det är ett fönster eller en dörr, damma av kanterna är ett preliminärt steg. Faktum är att från tvätt av fönster till torkning kan damm flyga av och landa på den nyligen rengjorda delen. Denna reflex verkar enkel, men den är bevisad.

Ju smutsigare fönster, desto grövre och tröttsammare blir sysslorna. Därför är det bäst att inte vänta tills fönstren blivit för smutsiga innan du tvättar dem. Faktum är att så snart en liten smuts dyker upp, ta till exempel en bomullstuss och en liten mängd tandkräm för att ta bort den. Detta kommer att förhindra avlagringar som är svåra att ta bort.

Vädret spelar en viktig roll när det kommer till tvätt, speciellt fönster. Detta arbete förtjänar att vänta på rätt ögonblick för ett tillfredsställande resultat. När det är mycket kallt, under kallt väder, kan vattendroppar och fuktiga delar efter tvätt bli till is. På mycket soliga dagar avdunstar vattendropparna på fönstren mycket snabbt och obehagliga strimmor uppstår. Rengör fönstren på morgon eller sen eftermiddag undviker vissa spår.

Att välja rätt verktyg för att putsa fönster

Att tvätta fönstren kräver inte nödvändigtvis specifik utrustning. Allt ligger i metoden och i valet av bra verktyg. Oavsett vilka produkter som används, utan de rätta verktygen, är spår oundvikliga. För effektiv rengöring, använd minst ett av dessa material:

  • Mikrofiberdukar

Strömfri rengöring kräver trasor, men inte vilken som helst. De måste vara inne mikrofibrer. Denna lilla skillnad säkerställer en bättre återgivning på fönstren. Till skillnad från andra ämnen, mikrofibrer sprider inte smuts, men absorbera det fullt ut.

  • En raclette
Du behöver inte vara proffs för att hantera en raclette. Genom att använda bra dragskrapa jämnt undviks ränder. För att göra detta, skjut skrapan från vänster till höger eller upp och ner. Den bästa tekniken är att börja på toppen av glaset och sedan arbeta dig ner. Hemligheten med ränderfri rengöring är att applicera rätt tryck. Tryckt för hårt kan skrapan visa märken. När smutsen försvinner måste trycket bibehållas för en oklanderlig finish. Uppmärksamhet, det är nödvändigt torka av skrapan efter varje pass för att ta bort avlagringar. Denna teknik är användbar för stora fönster.
  • Tidning

Efter tvätt med tvålvatten kan spår finnas kvar. Som pricken över i: ta med lite tidning. Gnugga tvålvattnet med tidningen tar bort alla spår. Om märkena kvarstår, blöt papperet lätt och upprepa tills glaset är rent. När det gäller bläcket, oroa dig inte, fönstren kan inte absorbera det. Billig, tidningsmetoden, förutom att städa, får även fönstren att glänsa. Blyet som finns i bläcket ger en glänsande effekt på glasytor. Efter några pass med tidningen blir fönstren helt rena utan att lämna några spår.