Hur du rengör din tvätt ordentligt för hand: 5 praktiska tips

Resor, semester, misslyckande eller frånvaro av tvättmaskin, är det ibland nödvändigt att tvätta tvätten för hand. Medan de flesta maskiner har program som är lämpliga för särskilt smutsad tvätt, ömtåliga tyger eller ull, är det i vissa situationer att föredra att tvätta din tvätt själv för att inte skada den.

Handtvätt kläder

Handtvätt verktyg

Förutom att förbruka mycket vatten är det att tvätta kläder för hand mindre effektiv jämfört med maskintvätt. Men i vissa situationer är det en stor hjälp. här är några exempel fall som kräver att tvätten tvättas för hand:

 • En trasig tvättmaskin och en brist på tid att gå till tvättstugan;
 • a förtvätt från särskilt smutsiga tyger för att underlätta maskintvätt;
 • a snabb tvätt av lätt smutsiga kläder för att undvika att maskinen roterar;
 • de tvätta ömtåliga kläder ;
 • För spara ett tyg som har skavt av ;
 • Förbättre att bleka ett tyg ;
 • För ge tillbaka av lysande färger.

5 tips för optimal handtvätt

Här är några tips för tvätta kläder för hand säkert:

 • Sortera kläder

Liksom maskintvätt kräver handtvätt också sortering av kläder i förväg. Det senare kan effektivt blekna mellan dem. Det är viktigt att Tvätta separat vita sängkläder, ljusa färger, mörka nyanser och även ömtåliga material som underkläder eller strumpbyxor.

 • Att veta hur man väljer tvätt

Det är bättre attvälja en lämplig underhållsprodukt till typ av tvätt att tvätta. De enzymer som finns i vissa tvättmedel kan skada ömtåliga tyger. Det är alltså nödvändigt att läs instruktionerna noggrant visas på baksidan av varje produkt. Tvätt finns vanligtvis i form av flytande, i gnistrande eller in gel. Det är dock också möjligt att välja en tvål den gamla Marseille-tvåltypen, känd för sin respekt för linne och dess effektivitet.

 • Vet hur man känner igen symbolerna som anges på etiketterna för varje tvätt

Alla kläder har etiketter som visar akronymer relaterade till deras tvätt. Det är tillrådligt att lita på dessa rekommendationer innan du blötlägger tvätten. Om du är osäker, a tvätt med kallt vatten och med en tvättmedel för ömtåliga tyger är att föredra.

 • Känna till tvättmetoderna

Det är nödvändigt att kontrollera varje plagg för att rengör envisa fläckar i förväg tack vare en fläckborttagningsmedel anpassad till tyget. En blandning av varmt eller kallt vatten, beroende på tyget, och en liten dos gel eller två matskedar tvättmedel är perfekt för att blötlägga kläder. Det är bättre att överdosera inte tvätten för att inte riskera att skada materialen. Det faktum att blanda tvättmedlet och vattnet väl kommer att underlätta tvätt och sköljning, samtidigt som obehagliga vita avlagringar på tvätten undviks. Blötlägg kläderna i lösningenUndvik att gnugga dem för att inte försvaga deras fibrer. Det bästa är helt enkelt att rör om dem försiktigt så att varje sida av plagget blötläggs i tvålvatten.

 • Försumma aldrig sköljningsfasen

När kläderna har blötlagd i ca 10 minuter i tvålvatten är det nödvändigt att skölj med rent vatten så att alla spår av tvättmedel försvinner och så att tyget bevaras. Kläder ska också vara urvriden innan de är torkas. För ull är det efter spinning möjligt attsug upp överflödigt vatten som stannade med en handduk.

De olika metoderna för handrengöring

Tvätta tvätten för hand kan göras enl två metoder : den fläckborttagning och bad.

 • Fläck borttagning

Denna teknik består av applicera tvättmedel direkt på det smutsiga området av plagget före gnugga försiktigt medan du blöter den med lite vatten. Efter att fläcken har försvunnit är det nödvändigt att skölj med rent vatten och av att torka tyget. Fläckborttagning tar bort oönskade spår utan att förbruka mycket vatten och hjälper till att bevara fibrer i fuktkänsliga tyger.

 • Badet

För denna metod är det nödvändigt att sänk ned plagget helt i ett handfat, handfat eller badkar innehållande ljummet vatten och diskmedel för tvätta den helt. Efter denna fas är det viktigt attskölj väl under kranen eller i en kallvattenbad. Glöm inte att vrida ur ordentligt innan torkning.

Handtvätt steg

För alltid handtvätt ett tyg, måste följande driftläge observeras:

 1. Fyll en bassäng, ett handfat, handfat eller badkarljummet vatten i vilken av tvätt har lagts till;
 2. Sänk ner vävnaden/vävnaderna helt i lösningen för att inte lämna några torra fibrer;
 3. Beroende på nivån av smuts, vänta tills blandningen sugs upp ;
 4. Ta bort fläckar använder en lämplig produkt ;
 5. När smutsen har tagits bort, ta bort tyget från badet ;
 6. Sänk ned i ett annat kallvattenbad ;
 7. Vrida ur lämpligen för att evakuera så mycket vatten som möjligt;
 8. Att torka i det fria på en galge eller liknande.

Handtvätt av vissa känsliga tyger

Vissa tyger be om en Special behandling för handtvätt:

 • Regnrockar eller trenchcoats måste vara nedsänkt i en bassäng fylld med tvål och vatten ;
 • Tröjor måste läggas i en vatten bad i vilken av tvätt har lagts till. Då måste du hantera dem med känslighet och undvik att vrida eller gnugga dem;
 • Satin är ganska ömtålig, den tvättas med vinägervatten åtföljd av en Sockerbit ;
 • Sammet nedsänks inte helt i vatten. a lite ammoniakuffit att ta loss den. Det ska sedan torkas med en handduk. Sandpapper är också effektivt för kemtvätt;
 • DIY kläder be om förtvätt klbad av sodakristaller innan de tvättas för hand, eftersom deras fläckar är ganska svåra att ta bort.