Noll avfall: använd återvinning för att ta hand om dina växter

För att ta hand om växter är det inte obligatoriskt att köpa produkter i butik. Genom att dra nytta av återvinning och noll-avfall är det fullt möjligt att möta dina växters behov på ett ekologiskt och ekonomiskt sätt. Dessutom kan dessa lösningar enkelt tillämpas.

Zero-waste: underhålla dina växter

Olika återvinningstips för att hålla dina växter friska

här är några "zero waste"-tips som gör det möjligt att förstärka växterna:

 • Bananskal

Bananskal består av olika mineraler och är rika på kväve, vilket gör att de kan vara det används som gödningsmedel. De kan blandas med jorden eller helt enkelt placeras vid foten av växterna. Det går även bra att använda dem till polera växtbladsom trasan indränkt i överbliven öl.

 • Äggskal

Att sprida äggskal runt växter ger dem kalciumbikarbonat. Så att de kan tjäna som gödningsmedel, undvika vissa sjukdomar till växter, men också fungera som ett avvisande medel mot sniglar eller sniglar och vissa maskar, genom att tillämpa rätt teknik.

För att göra gödselmedel:

 1. Torka äggskalen;
 2. Krossa dem så fint som möjligt;
 3. Skrapa lätt jorden vid växternas fötter;
 4. Blanda pulvret med jorden.

Kokvattnet till äggentuff kan också användas för att göra växter mer kraftfulla.

 • Cigarett eller träaska

Att tillsätta cigarettaska till vattnet som används för att bevattna en växt kommer att stärka den. Det är faktiskt cigarettaska rik på näringsämnen. Dessutom tillåter de kampen mot bladlöss och myror.

 • Kokvattnet till riset och pastan

Kokvattnet till riset och pastan fungerar som ett naturligt ogräsmedel. Häll det bara runt växten.

 • Vegetabiliskt kokvatten

Vegetabiliskt kokvatten kan också användas för att stärka växter eftersom det är det rik på vitaminer och mineraler. Häll bara lite i blomkrukan. Man måste dock se till att kokta grönsaker inte innehåller bekämpningsmedel.

 • Kaffesump

Kaffesump är rikt på kväve, kalium och fosfor, näringsämnen för växter som håller dem i bra form. Du behöver bara blanda det med jorden vid foten av växterna.

Förutom kaffesumpen, kaffefilter placerade i en kastrull blommor kan också ersätta dräneringsskiktet och förhindra att jorden kommer ut.

 • Kolsyrat vatten

Kolsyrat vatten saknar sin gas är idealisk för vattning av växter eftersom den i allmänhet har en hög magnesiumhalt och ett lågt pH.

Övningen av sticklingar

Sticklingar är en odlingsteknik som gör det möjligt att återodla vissa växter, ibland till och med, på obestämd tid. Denna teknik tillåterundvika att köpa nyaväxter, men sättet det appliceras på skiljer sig för varje stam. Här är några tips för vissa frukter och grönsaker.

På vissa frukter och grönsaker, såsom purjolök eller salladslök, består skärningen av att blötlägga spetsen av deras stjälk på sidan av roten i ett glas vatten och sedan vänta ungefär en vecka för att se tillväxten växa tillbaka. Denna teknik kräver inte ens tillsats av jord.

För sallad, fänkål eller kinakål är metoden annorlunda:

 1. Häll lite vatten i en skål;
 2. Placera hjärtat av grönsaken i skålen;
 3. Installera allt i solen, se till att byta ut vattnet varannan dag för att främja återväxt;
 4. Vänta några veckor innan du smakar.

Om några växter frågar en stickling utan jord, andra å andra sidan behöver det, som potatis. Detsamma gäller ingefära eller vitlök, som planteras med en spets som sticker ut över jordens yta. Att vattna växten regelbundet är också nödvändigt för dess utveckling.

På andra typer av växter är det däremot nödvändigt att blötlägg i vatten innan du planterar dem I marken. För att få obegränsat med aromatiska örter, som koriander, persilja eller basilika, gör du så här:

 1. Skär de aromatiska örtstammarna till en längd av cirka 10 cm;
 2. Doppa stjälkarna i en öppen burk fylld med vatten;
 3. Installera burken i solen;
 4. Vänta tills de första rötterna dyker upp på stjälkarna;
 5. Plantera omedelbart stjälkarna i en kruka fylld med jord.

För grönsaker, såsom morötter, här är tekniken:

 1. Skär av en del av grönsaken, speciellt sidan av roten;
 2. Blötlägg halvvägs i en kopp vatten;
 3. Vänta tills stjälkarna når ca 3 cm;
 4. Plantera djupt i en kruka med jord.

För att plantera frukter, till exempel ananas, följer du stegen:

 1. Skär ananasbladen;
 2. Blötlägg dem tills små rötter dyker upp;
 3. Plantera bladen i en kruka;
 4. Vänta tills de gamla löven dör och låt nya dyka upp med en liten ananas i mitten.

Flera dekorativa växter odlas också med samma skärteknik. Det ideala är dock att fråga innan du påbörjar operationen. På vissa växter kan sticklingarna vara mer komplexa, men inte omöjliga, som med sticklingar av en avokado till exempel.

Användningen av grönt avfall

Det är här inte fråga om att skaffa återvunnet grönt avfall från återvinningscentralen utan om återvinn ditt gröna avfall själv. De som kommer från återvinningscentralen har faktiskt en kostnad, för att bara nämna de koldioxidutsläpp som deras transporter orsakar. Det är alltså mer respektfullt mot naturen att själv återvinna den här typen av avfall, även om det innebär att man återvinner grannens urklipp eller beskär buskar för att lämna dem till rivaren. Medan gräsklipp kan användas för att täcka grönsaksträdgården för att skydda och ge näring till den, används i allmänhet beskärning av buskar eller trädhäckar samt bark eller träflis på fleråriga växter som bäddar av perenner och buskar. Om det blir överskott av grönt avfall kan det ändå gå med i köksavfallet och förvandlas till kompost.