6 tips för att torka blommor ordentligt

Torkning bör ske vid blomningen, när kronbladen börjar öppna sig. Tricket är enkelt: komponera små buketter, bind dem med raffia, var noga med att inte blanda arten. När de torkat kommer blommorna att dofta hemmet året runt, sommar och vinter.

Torka blommorna

Torkning: hemligheten till att ge blommor ett andra liv

Naturliga blommor tar en stolthet i alla inredningsprojekt. De låter dig inte bara skapa vackra buketter, korgar eller andra blomsterarrangemang, utan de ger också en glad och färgstark touch som ger själ till hemmet. Ljusrött, lilablått eller guldgult, deras kronblad markerar hörnet av rummet där de är placerade. Med det sagt, den blommors tillfälliga livslängd utgör ofta ett problem för entusiaster. De flesta trädgårdsblommor är ettåriga. Därav behovet av att torka dem för att förhindra att de faller och dör efter kapning.

Att torka blommor kräver noggrant arbete. Det måste göras som det ska, det vill säga vid bästa tidpunkt och genom att anta god praxis.

Välj sorter noggrant

Sorter är inte alla skapade lika. Torktiden kan vara en fråga om några dagar eller några veckor. Hemligheten bakom framgångsrik torkning är att säkerställa:

 • Föredrar blommor med stora stjälkar, eftersom stjälkar som är för ömma böjer sig och vissnar lätt.
 • Behandla drottningar i trädgården som rosor, pioner, odlingar med högblad eller hortensior som kännetecknas av stora blomställningar individuellt. Detta är inte för att gruppera dem i klumpar.
 • Håll några arter i reserv, vid röta.

I motsats till vad många tror ger vilda sorter också utmärkta resultat efter torkning. Detta är särskilt fallet med:

 • rölleka;
 • bergsaska;
 • vulgär renfana;
 • den vanliga vassen;
 • etc.

Plocka blommorna i rätt tid

Innan någon intervention är det viktigt att känna till blomningstiden. Torkning är mer sannolikt att bli framgångsrik om plockningen görs under de första dagarna av blomställningen. Situationen blir värre om alla blomknoppar redan är öppna. I detta avseende bör man skilja mellan tidiga sorter och sena sorter.

De olika torkmetoderna

Den goda nyheten är att det finns många sätt att ta bort vatten från löv och kronblad.

 • Torkning i det fria

Det är en extremt enkel process som sker i 6 steg:

 1. Förbered sprayer genom att kombinera 8 till 10 stjälkar av samma blomma.
 2. Gruppera blommorna efter art.
 3. Ta bort löv runt stammen, samt taggar från rosor.
 4. Kassera stjälken helt om den är för mjuk eller kan gå sönder under torkning (fall av helichrysum).
 5. Knyt ändarna på skivorna med ett gummiband eller raffiasnöre. Gör flera upprepade varv för att hålla repet tätt.
 6. När buketterna är färdiga hänger du dem upp och ner (stjälk upp och kronblad ner). En hängare, spik eller häftklammer kan användas för att hänga upp buketterna.

Det är en bra idé att hänga kransarna i en mörk plats, utsatt för vind och värme, vinden till exempel. Platsen ska släppa in så lite ljus som möjligt, annars ruttnar blommorna snabbt. Stjälkarna kommer gradvis att bli mindre, men resåren kommer att hindra dem från att fly.

Torkningen blir perfekt efter 2 eller 3 veckor. De torkade blommorna rycker lätt vid beröring och har en mycket styv stjälk.

 • Användning av produkter

Naturlig torkning kan förbättras genom applicering av produkter. Lack hjälper faktiskt växter att motstå brott och förlust av kronblad.

När det gäller glycerin håller det färgerna på blommorna intakta. Så hortensior och lavendel kommer inte att förlora sin glans efter torkning.

 • Varmluftsugn

För att torka blommorna snabbare än med den naturliga metoden är varmluftsugnen ett annat alternativ. Ugnens inställning måste dock beaktas:

 1. Gör en maskstorlek som passar antalet blommor som ska torkas.
 2. Sätt försiktigt in blommorna i hålen i gallret: knopparna måste förbli raka och stjälkarna hängande.
 3. Värm varmluftsugnen mellan 37o och 40o Det är viktigt att hålla en låg temperatur för att inte bränna blommorna, även om det innebär flera timmars uppvärmning.
 4. Ta ut blommorna ur ugnen när de torkat och låt dem svalna på ett annat galler.

Stora blomställningar som blåbär eller krysantemum är särskilt lämpliga för denna typ av torkning. För optimal prestanda rekommenderas att ventilera rummet där ugnen är installerad.

 • Passage i en exsickator

Det tredje torkningsalternativet är att gräv ner blommorna i en exsickator. I praktiken måste de täckas med ett absorberande material som tar bort vattnet som lagrats i blomkålen och kronan. När det gäller uttorkningsprodukter erbjuder trädgårdscenter silikagel, fin sand eller borax blandat med vitt majsmjöl. Detta är praxis att anta så att liljor eller rosor fortsätter att dofta hemmet under alla årstider.

Vissa trädgårdsexperter rekommenderar att man sprider icke-jodiserat salt. Denna produkt fördröjer blekningen av kronbladen efter att blommorna har torkat klart. Dosering: häll 3 matskedar i 1 liter lösningsmedel.

Så här gör du:

 1. Torka blommorna direkt efter klippning.
 2. Välj en lämplig behållare för att begrava de blandade blommorna i exsickatorn: en öppen kartong är idealisk om materialet som används är borax eller sand. När det gäller kiselgel ska öppningen på behållaren förslutas.
 3. Klipp eventuellt av stjälken så att blomman får plats i behållaren.
 4. Begrav blommorna: börja med att hälla sanden, kiselgelen eller boraxen i behållaren (skiktet ska vara 3 till 4 cm tjockt). Lägg sedan blommorna i materialet och se till att de står upp korrekt. Applicera sedan mer torkmedel tills finnarna försvinner.

Nota bene : sanden är lite speciell, eftersom den inte får begrava blommorna helt. Den fria luften kommer att dränera vattnet från kronbladen, och sanden är där bara för att stödja växterna.