Hur rengör man kakelfogarna ordentligt?

Även om det är lätt nog att få badrumsinredningen eller diskbänken att glänsa, är det långt ifrån fallet när det kommer till kakelfogar. Oavsett om det är beslagen som sitter på stänkplattan, eller kakel på golvet eller väggarna, är det viktigt att välja rätt rengöringsprodukter för optimalt resultat nästan utan ansträngning.

Tips för rengöring av kakelfogar

Rengör kakelfogar med naturprodukter

Om badrums- och köksplattor är ganska lätta att rengöra är det ibland nödvändigt att ta till specifika tekniker för att få fogarna att glänsa. Därför att konstant fuktighet, den senare mörknar eller blir fet. Det finns dock naturliga lösningar som effektivt kan ta bort mögel och envis smuts.

 • Bikarbonat

En sann allierad i köket och inom städning, bakpulver rekommenderas för rengöring av kakelfogar. Närvarande som ett vitt pulver, det är lätt att hitta och billigt tillgängligt i butiker.

 1. I en skål, förbered en deg med en en halv kopp bakpulver och en en halv liter ljummet vatten;
 2. Använd en styv borste och häll en liten mängd pasta över den;
 3. Gnid fogarna kraftigt, skölj och torka;
 4. Gör en spraylösning med en matsked bakpulver och en halv liter vatten för att regelbundet underhålla kakelfogarna.
 • Lersten

Lersten är en effektiv ingrediens när det kommer till rengöring. Det rekommenderas speciellt för nedsmutsning av hårda ytor och tvättbar med vatten, speciellt kakelfogarna. Denna ingrediens är särskilt uppskattad för sin effektivitet under kallvattenrening. När du använder den bör den:

 1. Fukta en svamp;
 2. Blötlägg den i lera;
 3. Att kraftigt gnugga lederna;
 4. Skölj med rent vatten.
 • Meudon vit

Utvunnen från kalkgruvorna i Parisbassängen är Meudon white en produkt som huvudsakligen används för ta bort fläckar och för återställa utstrålningen till alla typer av ytor (rostfritt stål, koppar, silver, lergods, plast, glas, etc.). Oumbärlig när det gäller hushållsunderhåll, det är mångsidigt, billigt och ofarligt för människor.

 1. Gör en deg med 4 matskedar Meudon vit och 4 matskedar vatten;
 2. Belägg kakelfogarna med denna blandning;
 3. Låt verka i 1 timme;
 4. Skrubba med en tandborste innan du sköljer.

Polera kakelfogar med kemikalier

För att effektivt smutsa ner kakelfogar med kemikalier är det bäst att vidta några försiktighetsåtgärder innan själva rengöringen påbörjas. Bland dem är det viktigt att välj rengöringsmedel noggrant som ska appliceras på ytan. Syror avråds starkt eftersom de snabbt kan skada beslag och kakel. Det rekommenderas också att begränsa ångtvättarens passage för att förhindra att plattorna går isär. Glöm inte att ventilera rummet och bära hushållshandskar för att skydda dina händer.

 • Diskmedel

Diskmedel kan avledas från sin huvudsakliga funktion för att ingripa vid rengöring av kakelfogar. Det är möjligt att använda ekologiska tvättmedel som de klassiska versionerna. De mer vågade kan också göra en hemmagjord diskmedel genom att följa stegen som presenteras i de olika tutorials som finns på nätet.

 1. Häll en en halv kopp vit vinäger i en behållare;
 2. Lägg sedan till a matsked diskmedel;
 3. Att blanda ihop ;
 4. Doppa en använd tandborste i denna blandning;
 5. Gnugga kakelfogarna tills fläckarna försvinner;
 6. Låt verka i cirka femton minuter eller mer;
 7. Skölj noggrant.
 • Ammoniak

Ammoniak är en vattenhaltig kemisk lösning som består av kväve och väte. Det är effektivt för avlägsna viktiga fläckar lack, blod, vin, svett, frukt, vax osv. Den kan användas för att rengöra olika ytor inklusive trä, tallrikar, glas, tapeter, plast, vitvaror, tyger (förutom siden och ull), golv, väggar (förutom cement och betong) ... Eftersom det är ett ganska farligt material, ammoniak ska användas med många försiktighetsåtgärder (bära handskar, ventilera rummet, späda ut i stora mängder vatten etc.).

 1. Späd ut a kopp ammoniak te och lite droppar diskmedel i Ljummet vatten;
 2. Borsta kakelfogarna med denna lösning;
 3. Låt verka i några timmar innan du sköljer.
 • Bleka

Om det finns en rengöringsprodukt att ha i din garderob, är det definitivt blekmedel. Hon är erkänd som en fungicid, virusdödande, bakteriedödande, biocid och sporicid lösning. Denna vätska gör det sålunda möjligt att avlägsna bakterier och mikrobiella ämnen som finns på en yta. Blekmedel är ofta tillgängligt i flytande form, men det finns kommersiella blekmedelstabletter tillgängliga.

 1. Häll varmt vatten i en hink;
 2. Tillsätt blekmedlet;
 3. Tvätta plattorna helt med denna lösning;
 4. Låt verka i 30 min;
 5. Gnid och skölj med rent vatten.

Avsmutsa kakelfogarna annars

Förutom naturliga lösningar samt kemiska rengöringsmedel avsedda för hushållssysslor, finns det också inhemska produkter perfekt för att återställa sin glans till kakelfogar. De kan användas ensamma eller i kombination med andra tvättmedel.

 • Tandkräm

Tandkrämen tjänar främst för att upprätthålla en oklanderlig munhygien och är ett idealiskt medel för att avkalka fogarna på vägg- eller golvplattor. Tack vare dess nötande, antimikrobiella och blekande egenskaper, den här produkten låter dig skina olika ytor.

 1. Applicera tandkräm på lederna;
 2. Gnid kraftigt;
 3. Vänta 1 timme för att produkten ska fungera;
 4. Skölj.
 • Ljusborsten

Vanligtvis används i bilmekanik, tändstiftsborsten blir ett måste när det kommer till rengöring av kakelfogar. Det bör noteras att detta radikal lösning endast för användning på kraftigt nedsmutsade beslag. Tekniken är ganska enkel, men det är lämpligt att applicera den för att undvika att spilla på plattorna vid gnidning.

 • Kolsyrat vatten

Mousserande vatten, som Perrier, San Pellegrino eller Vichy, främjar matsmältningen tack vare närvaron avkolsyra och hans mineralrikedom. Mer än bara en uppfriskande dryck, denna produkt kan användas säkert för att rengöra kakelfogar en eller två gånger i månaden. Häll det bara över beslagen, vänta 5 minuter tills det fungerar och torka av med en mikrofiberbalett.