Varför och hur använder man aska i sin trädgård?

Askan som samlas i botten av eldstaden, grillen och braskaminen är bra för trädgården. Den innehåller mineralsalter, spårämnen och andra kemiska ämnen som är fördelaktiga för växter. För att få en vacker grön gräsmatta är det lämpligt att regelbundet sprida aska på gräsmattan.

Tips för att använda aska rätt i din trädgård

Ask och ekologisk trädgård, dubbelvinnaren

Det är fullt möjligt att använda träaska för skapandet eller underhålla en ekologisk trädgård. Dess höga kaliumhalt hjälper till att stärka och främja växttillväxt. Rik på kalcium kan träaska också höja trädgårdens pH. Den är också gjord av magnesium och kiseldioxid, två komponenter vars respektive roll är att stimulera fotosyntesen och att stärka frukter eller grönsakers motståndskraft mot svampsjukdomar. Askan som sprids runt trädgården hjälper också tillhålla skadedjur och skadedjur borta. Det spelar en stor roll i underhållet av en fruktträdgård eller en buskbädd.

Ask, ett naturligt och organiskt gödningsmedel

Träaska förbättrar avsevärt markens kvalitet och växtutveckling. Generellt sammansatt av 10 till 25 % kalcium, 5 till 15 % kalium, 1 till 4 % magnesium och 1 till 3 % fosfor, tillhandahåller den ensam alla de näringsämnen som behövs för att tillgodose växternas vitala behov. . Utspridda över rosor, jordgubbar, grönsaksträdgårdar och buskar främjar den blomning och fruktsättning. Utöver dessa användningsområden kan träaska också användas för att balansera kompostens surhet. Det rekommenderas dock inte att blanda för mycket aska med kompost, eftersom detta kan kväva jorden.

Aska skyddar växter från att frysa

På vintern försvagas växterna av kylan. Asken utgör då det bästa medlet för skydda mot frost. Innan vintersäsongen kommer, strö aska på plantorna förhindrar frostbildning på löven. Saltet i denna trärester smälter isen och främjar växttillväxt.

Håll gastropoder borta med aska

Sniglar skapar mer eller mindre skador på växter. I överflöd är de riktiga farsoter för trädgården. Att arrangera askan i en skyddsremsa runt grönsaksplåstret är ett effektivt sätt att hålla dem borta.

Bekämpa skadedjur och insekter

Ask är särskilt effektivt för hålla insekter borta som myror, kackerlackor och bladlöss. Det kan utrota en hel koloni av myror. För din information, här är en guide för att använda aska för att bekämpa invasionen av bladlöss :
  1. Sikta askan;
  2. Blöt bladen och stjälkarna på växterna;
  3. Häll den siktade askan över den;
  4. Låt verka över natten;
  5. På morgonen, skölj med en sprayflaska.

Ask, effektiv mot gnagare

Rötterna hos knölväxter är huvudmålen för gnagare som råttor och möss. Förutom att härja grödor, gräver dessa små djur tunnlar och kan orsaka sättningar. En av lösningarna för att få ut dem från köksträdgården är att strö ut vedaska runt åkern.. Naturligt avvisande medel mot gnagare är aska lösningen för att bevara trädgården och för att skydda växter.

Befästa växter

Ask är en riktig förstärkning för växter. Det stärker stjälkarna och håller bladen gröna året runt. För optimal assimilering, det är lämpligt att fördela askan vid foten av plantorna (bönor, ärtor, avokado, spenat, rosor...) se till att inte skada deras rötter. Före plantering rekommenderas att lägga till 4 senapsglas aska i jorden för att få bättre effekt.

Använd aska för att få vackra tomater

Ask är det idealiska gödselmedlet för att plantera tomater. Mineralsalterna i detta pulver är gynnsamma för tillväxten av dessa frukter. Förutom det, kalcium, kiseldioxid och kaliumklorid som utgör dem stärka stjälkarna. För att få vackra tomater, häll 4 matskedar aska i varje hål innan du sår fröna.

Underhåll den dekorativa trädgårdsdammen

Att hälla träaska i bassängen är ett sätt att återbalansera den naturliga försurningen. Resultat: vattnet blir klarare och utvecklingen av alger bromsas. Kalium i askan stärker vattenväxter och hjälper dem att skydda sig mot alger. För optimal användning är det tillrådligt att respektera rätt dosering. Vanligtvis räcker en matsked aska för att rensa upp cirka 4000 liter vatten.

Underhåll fruktträd

Det är vanligt att skydda och att underhålla fruktträd använder aska. Används för sina exceptionella svampdödande egenskaper och hjälper till att förebygga vissa sjukdomar. Det används också för att förhindra uppkomsten av mossa på trädstammar. Många trädgårdsmästare använder träaska som ett naturligt desinfektionsmedel, särskilt för att behandla bittra fläckar, en vanlig sjukdom som främst drabbar äppelträd.

Ask, för att bevara frön och frukter

Historiskt har trädgårdsmästare varit vana vid att förvara frön, frukt och grönsaker i en keramiklåda täckt med träaska. Denna teknik är idealisk för att förhindra att insekter kommer åt och äter fröna. De plantor som ska planteras för de kommande säsongerna förvaras därmed på en säker plats. För frukt och grönsaker är det möjligt att lagra dem i veckor eller till och med månader med aska. För att göra detta, inget enklare:
  1. Gräv ett stort hål i jorden;
  2. Fyll hålet med aska;
  3. Placera frukterna varsamt (liten precision: frukterna får inte vidröra varandra och får inte vidröra marken);
  4. Täck hålet med en träskiva.

Rekommendationer och försiktighetsåtgärder

Varning, träaska ändrar jordens pH och ökar dess surhet. Genom att farligt modifiera jordens kemiska koncentration kan den bränna växternas rötter. Den bör därför användas sparsamt.

Ett annat viktigt faktum att betona: aska är inte lämplig för alla växter. Även om det kan ersätta kalk, kan överdriven användning orsaka sjukdomar som kloros: en patologi som definieras av förändringen i färgen på bladen. Detta beror på den dåliga assimileringen av järn och kalcium. Slutligen är överskottet av aska mycket skadligt för markfuktigheten.