Hur rengör man trämöbler ordentligt?

Trä, ett ädelt och ekologiskt material, ger en touch av originalitet i eller utanför huset. Möbler skurna av detta material ger alltså en touch av originalitet till husets inre eller yttre. De anpassar sig till en vintagestil såväl som en modern. Det är dock tillrådligt att rengöra dem regelbundet för att bevara kvaliteten. För detta är det nödvändigt att vidta rätt åtgärder och använda rätt produkter.

Rengöring av ett träbord

Tvålvatten: den klassiska produkten för rengöring av trämöbler

För polera och skrubba trämöbler finns det inget lättare än att tvätta dem med flytande tvål och vatten. I slutet av rengöringen, kom ihåg att skölja dem väl med en fuktig trasa.

Svart tvål: en produkt som passar alla typer av trä

Svart tvål har låg syrahalt. Den kan appliceras på alla typer av trä. Den här produkten tillåter faktiskt rena lackerade trämöbler Var regnrockar utan att ändra deras sammansättning eller deras lyster. För att rengöra trämöbler med svart tvål, rekommenderas att följa dessa steg:

 1. Blanda en motsvarande mängd varmt vatten och flytande svart tvål;
 2. Häll denna lösning på området som ska rengöras;
 3. Rucka med en bomullstrasa ;
 4. Avlägsna nedsmutsad smuts med en mjuk borste ;
 5. Skölj med en fuktig trasa.

Använder te för att polera trämöbler

Hur otroligt det än kan låta är te – uppenbarligen sockerfritt – en effektiv lösning på shine trämöbler. Det används ofta för att rengöra olika essenser. För att få glänsande möbler är det lämpligt att gnugga dem med en trasa indränkt i kallt te. Avsluta operationen genom att torka möblerna med en torr trasa.

Skura träet med utspädd vinäger

de vit vinäger är mycket effektivt för att ta bort smuts som smutsar ner estetiken hos trämöbler. Den kan användas för att ta bort ytliga fläckar eller de som installerats djupt. Applicerad på lackat trä löses det upp omedelbart smuts och ger träet all sin glans. I slutet av rengöringen är det viktigt att skölja bort vinägern så att dess surhet inte påverkar lacket.

Terpentin mot den mest envisa smutsen

Kärnan i terpentin är en produkt speciellt designad för rengöra, skydda och polera trämöbler. Mycket effektivt mot smuts, det gör att du permanent kan bli av med smuts. Att ha glänsande möbler, är det nödvändigt att blötlägga ett tyg i mikrofiber i denna lösning och gnugga insisterande de nedsmutsade områdena. Detta trick hjälper också till att ta bort vaxrester.

För att bli av med den mest envisa smutsen som har fastnat djupt i möbler, är det nödvändigt att använda ammoniak blandad med bensin av terpentin. Här är en liten guide att följa för att förbereda denna lösning:

 1. Kombinera samma mängd ammoniak och terpentin i en behållare;
 2. Sätt på handskar;
 3. Doppa en kökshandduk i vätskan;
 4. Applicera lösningen på möblerna, insistera på fläckarna;
 5. Torka av med en fuktig trasa i ljummet vatten.

Ta bort överflödigt vax med talk

Vaxet används både för att skydda träet och för att ge det all sin glans. Detta bör dock inte missbrukas med risk för att få motsatt effekt. Resultat: förutom att avge en stark lukt kommer möblerna att vara igensatta. För ta bort överflödigt vax, är det lämpligt att applicera talk på hela möbelytan. Möblerna kommer därmed att återfå all sin prakt.

Ljus upp träet med blekmedel

Blekmedel används förlätta upp träet, speciellt tack vare dess blekande egenskaper. För att göra detta, häll en lika stor mängd vatten och blekmedel på ytan som ska blekas och gnugga kraftigt.

Viktigt att komma ihåg: blekmedel bör aldrig användas för att rengöra betsad eller lackad trä.

Linolja, hemligheten bakom glänsande möbler

Med tiden tappar träet sin glans. För att återställa möbler till sin ursprungliga estetik, rekommenderas att applicera linolja på dess yta. Denna teknik används för att återuppliva träets naturliga färg och ta fram dess glansiga utseende. Att göra detta :

 1. Blanda hushållsprit med linolja;
 2. Applicera direkt på möblerna.

Använd ånga för att ta bort märken av slag

Oavsiktliga stötar till följd av hantering av möbler kan lämna hängmärken. För dölja eller ta bort dessa märken, är det lämpligt att spraya det drabbade området för att svälla märket och radera den hängande ytan. Här är stegen att följa för att utföra denna operation:

 1. Lägg en fuktig trasa eller några ark fuktigt absorberande papper vid de hängande områdena;
 2. Ställ in strykjärnets termostat på strykningsläge för linnetyg;
 3. För strykjärnet över tyget eller bladen;
 4. Vaxa träet eller applicera lack för att återställa dess glans.

Radera repor på trämöbler

Med tiden kan trämöbler få repor eller repor. De är särskilt utsatta vid till exempel en flytt. Repor smutsar ner deras skönhet och blir mer och mer märkbara om de inte behandlas. Flera metoder kan användas för att återställa möblerna till sitt ursprungliga utseende.

 • Dutta möblerna med en bomullstuss fuktad med en liten mängd vatten och kaffesump så att träet sväller och återfår sitt ursprungliga utseende.
 • För att ta bort repor från ytan på lackerade trämöbler:
 1. Gnugga spåret med en bomullspinne fuktad med remover ;
 2. Rengör sedan möblerna med 90 ° alkohol och låt torka;
 3. Gnugga det repade området med en bomullstuss doppad i en blandning av lacknafta och olivolja.
 • Dessa märken kan också tas bort med cigarettaska.

Ta bort spår efter vatten på vaxat trä

Att göra lätt ta bort fula vattenmärken oavsiktligt kvar på vaxade trämöbler kan en enkel teknik tillämpas.

Gnid kraftigt de fläckig del samt det omgivande området med hjälp av en enkel Kork. Om möblerna har varit regelbundet underhållen och vaxad, värmen som frigörs av korkens friktion bör tillåta båda tunna ut vaxfilmen på träet och av polera fläcken som du sedan kommer att se försvinna på bara några minuter.

Bli av med dålig lukt från förvaringsmöbler

Förvaringsmöbler i trä är lufttäta och kan därför avge dålig lukt. Om detta händer måste du:

 1. Töm förvaringsskåpet;
 2. Dyk från stålull i ammoniak;
 3. Gnid insidan av möbeln med ullen, var noga med att följa riktningen för träets ådring;
 4. Skölj med en fuktig trasa;
 5. Låt torka ;
 6. Dofta möblerna genom att placera en porös sten impregnerad med eterisk olja.

Damma av gamla möbler

Antika trämöbler är mycket ömtåliga. Detta är anledningen till att det rekommenderas torka av med en mikrofiberduk. Om smutsen fortfarande inte lossnar efter denna operation, fukta trasan med ljummet vatten och gnugga försiktigt den fläckiga eller smutsiga ytan.

Rengöring av trämöbler: vad ska man undvika

För korrekt rengöring av trämöbler måste några grundläggande försiktighetsåtgärder iakttas. För det första användandet av sura produkter som t.ex borsyra bör undvikas. Men det är inte allt, du bör också undvika att använda slipande tyger.