Gör ispåsar att lägga i en kylare

Isförpackningar är viktiga för att hålla maten fräsch i en kylare, särskilt under picknick. De håller drycker svala i flera timmar. Denna kylning utan el är både praktisk och ekonomisk, speciellt om isförpackningarna är gratis. Hur gör man det för att inte köpa det? Här finns allt du behöver veta för att göra glassbullar själv.

Gör dina egna glassbullar

Hur ispåsar fungerar

Ispåsar är främst gjorda av vatten, men andra element som t.ex salter och den färgämnen kan läggas till för att förbättra deras effektivitet. De används för att hålla en låg temperatur i en kyl- eller kylväska. Denna funktion är optimerad tack vare närvaron av eutektiska ämnen i isen, vilket säkerställer en jämn temperatur vid ytan.

De återförda temperaturerna varierar i allmänhet mellan 4 °C och -20 °C beroende på ispåsarnas sammansättning. Modeller som säljs på marknaden kan till exempel innehålla natriummetylcellulosa. Denna underhållsroll utförs också av natriumklorid. Det senare gör det möjligt att hålla en samtalstemperatur på -18 ° C, medan natriummetylcellulosa kan ge temperaturåterställning vid -5 ° C.

Effektiviteten av dessa komponenter börjar med a lång frystid. För att lagringstemperaturen ska upprätthållas korrekt är det nödvändigt att frysa dessa element optimalt, under en tillräcklig tidsperiod. Kvalitén på kylaren samt volymen mat som ska lagras måste då beaktas innan isblocken tillverkas. Restid måste också beaktas för att anpassa bröden till förväntad lagringstid.

Stadierna för att göra ispåsar

För att göra isblock för kylare behöver du tre huvudmaterial: en frys som är tillräckligt stor för att rymma blocken; en eller flera lådor med en kapacitet på 1 eller 2 liter; och en vattentät plastpåse.

  1. Börja med att välja den kartong som passar den kapacitet som krävs. Vanligtvis a tom mjölkkartong kan göra susen för en liten kylare. Andra kartonger kan också användas, förutsatt att de rymmer vatten utan att skadas och att det inte finns någon risk för läckage vid frysning. När kartongen har valts måste du häll kallt vatten i den var noga med att inte överfylla den. För en burk mjölk räcker det att inte överskrida markeringslinjen. När det gäller vattnets kvalitet är den på kranen idealisk för att bilda ett isblock. Andra ingredienser som salt kan tillsättas för dem som behöver längre lagringstid.
  2. Efter att ha haft tillgängliga i frysen, placera kartongen fylld med vatten. Låt det frysa hela nattent eller, om operationen utförs under dagen, för minst 6 timmar. Att hålla sig till frystiden är viktigt för att få bättre effektivitet från isförpackningar, särskilt om andra element har tillsatts i vattnet.
  3. När frystiden är klar, ta bort kartongen från frysen och ta bort isblocket som bildats inuti. Om användningen inte är omedelbar går det även bra att lämna lådan i frysen. Man måste dock se till att frysnivån inte längre är för hög. Kylan är faktiskt bara nödvändig för att förhindra isen från att smälta.
  4. Lägg isblocket i en lufttät plastpåse. Det är till exempel bekvämt att använda en återvinningspåse som kan utföra andra funktioner efter att isen smält. Under utomhusutflykter kan den framför allt användas som en soppåse eller för att rymma olika affärer. När du slår in isblocket med en plastpåse är det bara att göra se upp för risken för vattenläckor, speciellt om kylaren inte bara innehåller drycker. Se därför till att linda in blocket ordentligt innan du placerar det i kylaren.
  5. Placera ispåsen i kylaren och förvara maten som ska konserveras där. För att säkerställa bevarandet av en stor volym är det ibland nödvändigt att göra mer än ett isblock. Med vetskapen om att en burk ofta går sönder efter att ha gjort ett block, måste du komma ihåg att inte kasta mjölkkartongerna för framtida bruk.

Några tips för användning

Isförpackningar är effektivare än isbitar i förvara kylan i en svalare. De håller maten fräsch under en längre tid. Detta är fallet, för att lagringstiden ska optimeras och för att alla livsmedel ska dra nytta av denna färskhet, är det viktigt att vet hur man organiserar insidan av kylaren. I själva verket bör fyllningen inte göras slumpmässigt. Vissa punkter måste observeras beroende på vilka livsmedel som ska konserveras.

Placera först ispåsarna i bakgrund av kylaren, på vilken den frysta maten kommer att placeras. Fortsätt med färska livsmedel som grönsaker och frukt, sedan ägg. För att behålla produkternas fräschör är det lämpligt att byt inte deras förpackning, men att behålla sin ursprungliga behållare. För livsmedel som inte förstörs under tryck är det möjligt att placera ytterligare ett block ovanpå för att optimera lagringen. Block kan också placeras på sidan, speciellt om det är drinkar. Å andra sidan bör det noteras att mejeriprodukter inte får placeras i direkt kontakt med ett isblock med risk för frysning. De är idealiskt placerade i mitten av kylaren, mellan maten. Observera också att även om flera isförpackningar finns tillgängliga bör du aldrig överskrida gränsen vad gäller vikt. Respektera alltid kylarens kapacitet för att inte skada den snabbt.

Du bör veta att kylarens kvalitet och kapacitet spelar en viktig roll för bevarandet av mat. Observera att hur lång tid det tar att behålla fräschören beror på typen av kylare, men också på märke och modell. Generellt sett kan en traditionell kylare hålla maten fräsch i cirka 18 timmar utan att ersätta en ispåse, medan andra mer avancerade modeller kan gå längre än denna tid.

Det bör noteras att försiktighetsåtgärder kan vidtas för att uppnå optimala resultat, särskilt under picknick. Utsätt till exempel inte kylaren för solen eftersom det kommer att minska effektiviteten hos ispaketen. Den bör inte heller placeras nära en värmekälla, som en brand eller motorn i en bil till exempel. I själva verket kan värmen göra att isen smälter mycket snabbare.

Att hålla längre är ett knep också att använd frysta flaskor istället för mjölkkartonger. 2-liters flaskor med kolsyrat vatten eller fruktjuice smälter ofta mycket långsammare, upp till hälften så snabbt.