Hur rengör man huset med eteriska oljor?

Eteriska oljor används främst i aromaterapi. Men tack vare olika tips är de också lämpliga för hushållsunderhåll. För ännu större effektivitet kan de kombineras med andra produkter. Den rekommenderas att användas för tvätt, disk eller polering av golv och fönster. Tack vare deras antiseptiska, svampdödande och bakteriedödande egenskaper är de effektiva för att desinficera alla rum. Dessutom utgör de ingen fara för miljön.

Använd eteriska oljor för att rengöra ditt hus

Eteriska oljor, ett bra alternativ till kemiska rengöringsprodukter

Generellt sett är växter källan till de eteriska oljorna på marknaden. De senare erhålls tack vare en komplex destillationsprocess. Till skillnad från industriella rengöringsprodukter utgör de erhållna essenserna ingen risk för hälsa och miljö. Det bör noteras att hushållsrengöringsprodukter innehåller kemiska komponenter som kan orsaka irritation och allergier. Således kan långvarig användning vara farligt för hälsan. Det är därför att föredra att välja naturliga, mindre aggressiva produkter, såsom eteriska oljor, förutsatt att de är utspädda.

Eteriska oljor är lika effektiva som hushållsprodukter som tillverkas inom industrin. På grund av deras dygder desinfektionsmedel och svampdödande medel, dessa örtextrakt är perfekta för att städa hela huset. Dessutom är det möjligt att få en ekologisk hushållsprodukt genom att blanda eterisk olja med vit vinäger, svart tvål eller bikarbonat. En annan kvalitet: växtessenser är också insektsmedel.

Vilka eteriska oljor ska man använda?

Varje eterisk olja har sina egna egenskaper. För att rengöra är det lämpligt att välja oljor med antibakteriella och svampdödande egenskaper. Nedan finns en lista över växtarter till använd utspädd som hemgjorda rengöringsmedel:

 • Citron och lavendel extrakt är idealisk för hushållsunderhåll. Erkänd för sin exceptionella doft, används den också för rena luften, för att eliminera bakterier och för att förhindra utveckling av forma. Utöver sina egenskaper är eteriska oljor gjorda av citron och lavendel också naturliga insekticider.
 • Tea tree eterisk olja (Tea Tree) är en mycket effektiv antiseptisk och antibakteriell produkt. Några droppar av detta växtextrakt på möbler och på sängen hjälper till att hålla dammkvalster och insekter borta.
 • Vid en influensaepidemi, använd ravintsara extrakt rekommenderas för att stärka immunförsvaret och för att tona kroppen.
 • Används främst för rengöring av golv och väggar, kanel essens eliminerar bakterier och mögel orsakade av fukt. Dessutom sprider den en behaglig lukt i varje hörn av huset.
 • För att undvika spridning av insekter, rekommenderas att tillsätta några droppar eterisk olja avcitron eukalyptus eller från lavandin i en doftspridare.
 • Eterisk olja söt apelsin, samtidigt, är ett antimikrobiellt medel som används för att rengöra golvet och parfymera huset.
 • För helt desinficerade toaletter, det är lämpligt att lägga till essensen av pepparmynta hushållsprodukter.
 • Den eteriska oljan av citrongräs kan ersätta de många märkena av diskmedel på marknaden. Denna komponent löser lätt upp fett på tallrikar, skedar och gafflar.

Gör hemgjorda rengöringsprodukter

Att ha ett gnistrande golv, gnistrande fönster och fläckfri disk utan användning av kemikalier är allt möjligt med användning av eteriska oljor. Visserligen kan växtextrakt mycket väl ersätta diskmedel, skurkrämer för badrum, vitmedel för trä och andra rengöringsprodukter. Här är några hushållsprodukter att göra själv från växtextrakt:

 • Golvstädare : Tillsätt 50 cl vatten och 10 cl av vit vinäger i en stål- eller keramikbehållare, häll sedan gradvis 100 g av bikarbonat. Efter fullständig upplösning, tillsätt 3 matskedar av svart tvål följt av 5 droppar tea tree eterisk olja, 15 droppar citronolja och 10 droppar lavendelextrakt. För dosering, häll en kapsyl av denna lösning i en hink med varmt vatten.
 • Vindrutespolare : Blanda 25 ml vit vinäger, 75 ml avmineraliserat vatten med 10 droppar eukalyptusextrakt. Lägg allt i en spruta, bred sedan ut blandningen på luckorna innan du torkar av med en bomullsduk.
 • Skurkräm : Göra en homogen pasta med bakpulver och citronolja för att få en skura till ugnen, golvet och kaminen. Det är lämpligt att blöta ytan som ska rengöras innan du applicerar denna kräm.
 • Diskmedel : Häll 35 cl vatten, 10 cl Marseille-tvål, en tesked bakpulver och 15 till 20 droppar citron- och citrongräsextrakt i en flaska. Stäng behållaren och skaka, applicera sedan på disken med en svamp för att bli av med fettet.
 • Rengöringskräm för flera användningsområden : För att få en rengöringsprodukt som kan appliceras på alla typer av ytor, blanda 4 matskedar av Meudon vit med 4 matskedar svart tvål. Tillsätt sedan 2 droppar eterisk citronolja och en tesked vatten. Lägg allt i en flaska och skaka tills du får en homogen blandning.
 • Sanitär underhållsprodukt : För att ta bort kalkavlagringar på sanitetsartiklar och kakel, förbered en lösning genom att blanda 2 matskedar bakpulver, 30 droppar eterisk citronolja och 5 droppar pepparmyntsolja. Häll lösningen i en spray och applicera på ytorna som ska rengöras.

För att rensa igen avlopp och eliminera dålig lukt, förbered en lösning av bakpulver, vit vinäger och några droppar eterisk citronolja. Häll denna komposition direkt i rören och rören.

 • Fläckborttagningsmedel för mattor och andra tyger : I en behållare, kombinera bakpulver med 15 droppar tea tree-extrakt och 3 till 4 ml eterisk citronolja. Häll över hela mattan och tygerna.
 • Deodorant : Kombinera vit vinäger,Avmineraliserat vatten och ett sortiment av olika eteriska oljor i en sprayflaska. Spraya i de delar som ska behandlas.

Det är viktigt att betona att eteriska oljor måste vara det hanteras med omsorg. De kan vara orsaken till astmaanfall och i de svåraste fallen kan de orsaka anfall. Gravida kvinnor och barn bör undvika kontakt med dessa växtextrakt så mycket som möjligt. Vissa essenser är också skadliga för husdjur. För att undvika överbelastning av den omgivande luften i huset är det lämpligt att använda dem sparsamt.