Hur rengör man en kaffebryggare ordentligt?

Kaffebryggaren är en av de viktigaste apparaterna i köket. På grund av brist på regelbundet underhåll förändras kaffet i smaken. Det kan också ge dålig lukt. Lyckligtvis är det lätt att övervinna med några tips. För att bekämpa bakterier och förlänga livslängden på kaffemaskinen behöver du bara känna till rätt tekniker.

Rengör en kaffebryggare ordentligt

Varför rengöra en kaffebryggare?

Kaffebryggaren är en köksapparat som de flesta familjer eller företag använder dagligen. Den råkar till och med användas flera gånger under dagen. Det kan därför snabbt bli smutsigt. De olika avlagringarna som fläckar apparaten påverkar kvaliteten på kaffet. Många partiklar skadar gradvis komponenterna i enheten, kalk är den mest skadliga. Det orsakar för tidigt slitage på maskinen. Ständigt närvarande i kranvatten, försämrar det rören under månaderna.

Vid kokning skapar kalk och beläggning ohälsosamma avlagringar inuti apparaten. Mögel och bakterier byggs också upp med tiden. För att förlänga maskinens livslängd bör den rengöras regelbundet. En välskött apparat ger kaffe av god kvalitet. Dessutom förlänger den dess livslängd.

Rengör en italiensk kaffebryggare

Den italienska kaffebryggaren är en av de mest populära modellerna. På grund av dess enkla användning är den populär bland privatpersoner. Detta är en enhet av aluminium eller rostfritt stål som består av hål i lager. Det fungerar tack vare ett trycksystem. Till skillnad från en vanlig kaffemaskin behöver den ingen elektrisk ström, bara en värmekälla.

Här är några tips för att rengöra den italienska kaffebryggaren:

 • Tvätta kaffebryggaren för hand: apparaten måste rengöras noggrant. För att underhålla den ordentligt måste du till varje pris undvika att stoppa den i diskmaskinen. Detsamma gäller för kemikalier. Den italienska kaffebryggaren stöder faktiskt inte aggressiv tvätt. Efter varje användning räcker det med en enkel rengöring med varmt vatten.
 • Bekämpa kalk med vit vinäger: det är lätt att känna igen kalkavlagringar. De visas som vita fläckar inuti tanken. För att ta bort dem, fyll behållaren med en vinägerlösning. Innehållet ska sedan koka upp som för att brygga en kaffe. Lösningen passerar alltså genom hela anordningen. För att undvika sur smak rekommenderas att du sköljer kaffebryggaren noggrant. För att få bort kalken är det lämpligt att upprepa operationen varannan vecka.
 • Bli av med koffeinfläckar: Svarta fläckar kan uppstå efter ett tag. Dessa är utan tvekan koffeinrester. För att övervinna det, använd citronsaft. När lösningen har kokat, stiger blandningen genom hela systemet för att rengöra enheten. Innan du brygger kaffe, se till att skölja kaffebryggaren ordentligt.
 • Ta bort den unkna lukten: När kaffebryggaren används sällan kan en störande lukt bildas. Denna dåliga lukt kan göra att kaffe smakar illa. För att deodorisera kaffebryggaren, använd bara bakpulver och vatten. Låt lösningen verka över natten innan du använder den.

Rengör en elektrisk filterkaffebryggare

Denna apparat är särskilt lämplig för stora kaffedrickare. Det tar bara några minuter att brygga tio koppar. Men utan regelbundet underhåll kan mögel och bakterier invadera enheten. Detta beror på att kaffebryggaren, på grund av den konstanta fuktigheten, är sårbar för bakterier. Lyckligtvis finns det några tips för att rengöra den:

 • Tvätta kaffemaskinen efter varje användning: precis som alla andra modeller av kaffebryggare måste den rengöras regelbundet. För att förhindra att bakterier samlas, är det lämpligt att tvätta det dagligen. Att göra detta :
 1. Den bör demonteras. Genom att hänvisa till bruksanvisningen är det enkelt att ta bort alla löstagbara delar. De måste separeras från hela apparaten för att kunna tvättas. Blötlägg dem bara i varmt tvålvatten. Istället för kemiska rengöringsmedel, föredrar Marseille tvål.
 2. För att bli av med smutsen kan du använda en disksvamp. Observera att glasbehållare måste hanteras varsamt. För vissa modeller kan de avtagbara delarna gå i diskmaskinen. Innan du vidtar åtgärder bör du dock kontrollera instruktionerna i bipacksedeln.
 3. När alla föremål är noggrant sköljda och torkade kan de sättas tillbaka på plats.
 • Rena kaffebryggaren: en grundlig rengöring är nödvändig varje månad för att hålla kaffebryggaren i perfekt skick under lång tid. För att göra detta är det bäst att använda naturliga produkter som vinäger.
 1. Att förbereda en vinägerlösning, blanda lika mycket vatten och vinäger. Se till att lösningen är tillräckligt sur för att få jobbet gjort. Tillhandahåll en tillräcklig mängd för att fylla tanken.
 1. Kör kaffebryggaren i en halv cykel. När servitrisen är halvfull, stäng av maskinen.
 1. För att lösningen ska fungera effektivt är det lämpligt att låta den sitta i en timme.
 1. När denna tid har förflutit, sätt på apparaten igen för att slutföra en cykel.
 1. Kasta sedan alla vinägerlösning som finns i kannan.
 1. För att skölja kaffebryggaren, fyll behållaren med rent vatten och kör i två cykler. Detta hjälper till att bli av med rester och lukten av vinäger.
 1. När enheten är rengör, torka med en mikrofiberduk.

Rengör den franska pressen

Den franska pressen eller fransk press kaffebryggare är en cylindrisk modell. Designad i glas, den har en central kolv. Användare av denna typ av kaffebryggare klagar ibland över kaffets smak efter några månaders användning. I det här fallet kan enheten behöva en ordentlig rengöring.

Efter användning är det alltid lämpligt att rengöra kaffebryggaren. Denna gest måste göras naturligt för att bevara uppträdandetav enheten. För att hålla det rent under dagen är det en bra idé att tvätta varje del manuellt, efter att kaffet har bryggts. Vissa delar är avtagbara. För att undvika skador på maskinen rekommenderas du att läsa instruktionerna noggrant. Den del som ska tas bort först är kolvkåpan. För att desinficera kolven ordentligt bör den tas bort från enheten. Det är samma sak för filtret. För att ta bort kaffesump utan att täppa igen filtret, är det lämpligt att helt enkelt köra vatten tills det är rent. Varmt vatten och en mjuk trasa räcker för rengöring. Om kaffebryggaren är smutsig kan du använda vinägervatten eller en tvållösning, så länge du sköljer den väl. Kemiska och giftiga rengöringsmedel bör dock undvikas. Det händer faktiskt att dessa produkter inte lossnar helt vid sköljning, vilket kan vara farligt när det blandas med kaffe.