Hur organiserar och optimerar du din gör-det-själv-workshop på rätt sätt?

Oavsett om det är en enkel passion eller en fullfjädrad arbetsyta, är en städad verkstad en garanti för effektivitet för alla hantverkare. Oavsett yta på rummet är det nödvändigt att utnyttja och optimera det så mycket som möjligt. För en effektiv organisation av utrymme och utrustning bör vissa tekniker och tips gynnas.

Tips för att optimera utrymmet i en gör-det-själv-verkstad

Förvara verktyg i lådor

Möbler utrustade med lådor är viktiga när det kommer till förvaring. Det går även bra att placera lådor på väggen för att slippa röra verkstaden och rensa arbetsytan. För att hålla verktyg inom räckhåll kommer dessa förvaringsutrymmen att vara dedikerade till rutor, nivåer och meter. Det är också lämpligt att fila filer, skruvmejslar, saxar, tänger och tång i små lådor för att slippa leta efter dem överallt. Det idealiska vore att ha en hylla för samla ihop verktygen, delar eller produkter efter bransch. För att spara tid, fäst ett kort på varje låda med detaljer om dess innehåll. På så sätt blir det lättare att hitta rätt tillbehör och förvara dem ännu mer!

Investera i en verktygslåda

För att slippa behöva tillkalla en snickare för att forma hyllor eller lådor går det att investera i förvaringsmöbler. Ett brett urval av verktygsorganisatorer finns på marknaden. Dessa praktiska förvaringsenheter finns i små, medelstora och stora storlekar. De minsta verktygslådorna är lätta att ha till hands och användbara för att förvara de mest använda gör-det-själv-verktygen. De följer även hantlangaren i farten. De verktygslådor större storlekar överstiger lätt 2 meter i höjd. Deras stora låda av stål, PVC eller trä innehåller i allmänhet ett tjugotal förvaringslådor. Tillräckligt för att avsevärt förenkla verktygsklassificeringssystemet.

Fokus på väggyta i verkstaden

Att utnyttja väggarna är en av de bästa lösningarna för att spara utrymme. För att enkelt hitta några ofta använda verktyg är det en bra idé att hänga dem på väggen. De kommer att vara lätta att lokalisera och förvara. För denna metod behöver du inte ha en stor budget. Lägg bara ut spikarna i raka vertikala och horisontella linjer på väggen som ska användas. Beroende på storleken på spikarna kommer de att stödja mer eller mindre tunga verktyg som borrar, handhyvlar och slipmaskiner. Denna teknik är också användbar för att klassificera mekaniska verktyg. I fallet med att organisera en uppsättning skruvmejslar, är det lämpligt att fästa en träplanka på väggen, borra sedan många små hål i den. För att förhindra olyckor är det lämpligt att använda en borrmaskin och kraftiga spikar vid montering av fästena.

Bygg hyllor eller skåp

Att ha stängda hyllor eller skåp förenklar förvaringen av skrymmande och lite använda gör-det-själv-material. Dessa möbler är också viktiga för att hålla farliga verktyg utom räckhåll för barn. De kommer alltså att användas till förvaring av sågar, blad, hammare och skärknivar. Vad gäller monteringen handlar det om att fixera förrådet på den övre delen av en vägg i verkstaden. Detta gör det möjligt att placera andra möbler under. För att bevara hållbarheten hos dessa högt hängande hyllor är det tillrådligt att undvika att placera tunga enheter som väger över 5 kg på dem.

Utnyttja hörnen av rummet

För mycket tunga och svårflyttade material rekommenderas attutnyttja utrymmetunder bord eller hörn av rummet, särskilt de nära verkstadsdörren.

Till exempel kan generatorn och stora maskiner för att hugga ved installeras i hörnet av arbetsytan. För att hålla sig praktisk är det viktigt att inte röra rummet genom att förvara trädgårdsredskap, oanvända tillbehör eller barnleksaker. I denna mening, placera hushållsapparater som tvättmaskinen i andra rum i huset, inte i gör-det-själv-verkstaden.

Gör ett mobilt arbetsbord

Om gör-det-själv-verkstaden är tillräckligt stor, utrusta den hjul arbetsbord kan vara till stor hjälp. Inga fler frekventa resor för att hitta verktyg stuvade på vardera sidan av rummet! Tryck bara på arbetsbordet nära den dedikerade förvaringen för att få jobbet gjort. För pysselmannens säkerhet rekommenderas det att utforma ett mobilt bord med en solid bas och utrustad med säkerhetsbromsar. För ännu fler funktioner skulle det vara intressant att integrera lådor under bordet för att skjuta de olika packningarna, ventilerna, fingerborgen, pluggar, skruvar, pluggar, bultar och muttrar.

Konvertera lådor till verktygsförvaring

För verktyg som är lätta att tappa bort, särskilt små, räcker det att samla in matlådor att förvandla dem till förvaring. Vissa gör-det-självare använder lådor med olja eller vin för att organisera sina verktyg. Matkartonger kan också användas för att lägga gör-det-själv-avfall.

Diverse tips för att förvara föremål som lätt går förlorade

  • Häng små spannmålslådor på väggen för att kategorisera skruvar, spikar och hylsor. Små burkar kan också göra susen.
  • Placera en bricka som är tillräckligt djup eller styv kartong för att hålla alla bitar av järn och stål.
  • Reservera en låst förvaringslåda för mindre gör-det-själv-verktyg.

Tveka inte att investera i verktygslådor eller lådor i olika storlekar för att kategorisera rummen.

Optimerar ljuset i gör-det-själv-verkstaden

Bra belysning gör att du kan arbeta mer bekvämt i verkstaden. Det rekommenderas därför att inte snåla med ljuskällor för att ha en praktisk arbetsyta i alla avseenden. Det säger sig självt att det inte räcker med en glödlampa. Det är alltid nyttigt att ha liten ljusa fläckar i varje hörn av verkstaden, speciellt om det finns förvaringsutrymme där. För en dekorativ touch, välj lampor i olika färger, men med tillräcklig intensitet är möjligt.

Ventilation i en gör-det-själv-verkstad

Att arbeta i ett slutet, mörkt rum kan vara farligt för hälsa och säkerhet. Ljus och ventilation är viktiga element för bekvämligheten för gör-det-själv-entusiaster. Därför inrättandet av ytterligare fönster är intressant för att belysa och ventilera arbetsytan tillräckligt. Denna åtgärd är desto mer nödvändig när man använder kemikalier.