Hur och varför tätar man en gunga?

Att installera en gunga i trädgården är det bästa alternativet för att låta barn ha kul utan att gå till parken. Det är dock viktigt att fästa portalen i marken, oavsett om det är en trä- eller metallkonstruktion. Zooma på de olika metoderna för att försegla en gunga.

Täta en gunga

Varför täta portalen på en gunga?

Portalen kan innehålla en eller flera gungor ofta tillsammans med annan utrustning såsom en rutschkana, en koja, en trapets ... Hur som helst är förankring i marken ett steg som inte bör förbises. Tanken är verkligen att förebygga olycksrisker. Om gungan är ordentligt fastsatt i marken är det mindre troligt att den rör sig eller välter i hårda vindar. Dessutom kan jorden förlora stabilitet över tid. Därmed riskerar den att röra sig, om inte gungan har tätats i förväg.

Bra att veta: en gunga kan vara relativt tung beroende på material och dimensioner. Det är tillrådligt att söka hjälp från några vänner eller att budgetera extra för arbetskraft. Arbetet kommer därför att ta kortare tid.

Hur tätar man en gunga ordentligt?

Oavsett vilken teknik som används (förankring med eller utan betong) är det viktigt att välj den perfekta platsen. Faktum är att olika kriterier måste beaktas när du installerar en gunga. Vid första anblicken rekommenderas det att välja en öppen miljö. Barn kan stöta på hinder inom två meter när de svänger. Därför måste det valda området vara långt borta:

 • Väggar ;
 • Träd ;
 • Diken;
 • Staket.

Varning! Vid beräkning, bredd och längd på portik. De typ av jord är också en av vaksamhetspunkterna. För att dämpa eventuella fall är det idealiska att gynna en jord som består av sand eller gräsbevuxen. Omvänt bör betongmark samt en sten- eller kaklad terrass undvikas. Slutligen kommer en jämn och plan mark att ge bättre stabilitet till gungan.

Hur tätar man en gunga med cement?

Det är fullt möjligt för en vanlig person att förankra en gunga med betong. Resultatet blir gediget och estetiskt om det respekterar de olika obligatoriska stegen. Dessutom bör det noteras att denna teknik är lämplig för träportiker såväl som för metallkonstruktioner. Det kräver dock lite tålamod. Du måste faktiskt vänta några veckor för att kunna njuta av gungan på ett säkert sätt. När strukturen har monterats enligt tillverkarens instruktioner är det nödvändigt att installera den på den valda platsen för att markera benens lägen med en sprayfärg. Det är då viktigt att lägga den åt sidan, sedan gräva ett hål ca 45 cm djupt och brett vid varje ankarpunkt. Observera att de första jordklumparna kommer att användas för att täcka betongen efter en månads torktid.

När gungan har återställts på sin sista plats, rekommenderas det att kontrollera tvärstyckets horisontalitet med hjälp av ett vattenpass. Det är möjligt att lägga till stenar för att kila fast fötterna och justera nivåerna. Efter dessa steg måste du:

 1. Häll betongen i hålen;
 2. Vänta en månad för att låta betong- tid att torka helt;
 3. Täck benen på gungan med klumparna avsatta.

Använd betong och en förankringssats

Reglerna som ska följas angående markering av fötternas läge på marken samt hålens dimensioner är likartade. Efter dessa steg är det nödvändigt att placera en ankarplatta på den nedre delen av varje ben. Fäst dem sedan med en borr och två stora skruvar eller två stora bultar. Observera att bottenfixeringen av varje ankarplatta måste vara 2 cm eller mer från fotens botten. Vid en metallgunga är det också viktigt att borra hål i benen innan du kan fästa ankarna.

Här är stegen att följa täta gungan mot marken :

 1. Förbered betong med en tjock och konsekvent textur;
 2. Häll den i de fyra hålen och se till att dess yta är cirka 2 cm under marken;
 3. Placera gungans fötter på varje hål och se till att hälften av ankarplattan är helt nedsänkt i betongen;
 4. Låt torka i cirka 24 timmar;
 5. Täck fötterna med jord.

Bra att veta: Att lägga till trädbark eller kompost på ytan hjälper till att dämpa fall. De som inte vill förbereda betong kan också använda betongkuddar med en ankarsats.

Förankra en gunga i marken utan betong, är det genomförbart?

Det är fullt möjligt att täta en gunga utan att gjuta betong. Vem som helst kan välja detta alternativ, oavsett vilket material som används för att tillverka portalen (trä eller metall). Dessutom är de betongfria tätningssatserna lätta att använda. Det enda villkoret är att marken är hård. En mark täckt med tätt gräs eller lertyp kommer att göra susen. Den enklaste tekniken att utföra är att täta gungan med hjälp av ankarrankor. Efter att ha monterat portalen och sedan markerat de exakta platserna för fötterna på marken, är det nödvändigt att driva de vridna ankarna på dessa platser, och se till att de förblir vertikala. Endast delen med hål ska synas på ytan. Allt som återstår är att:

 1. Sätt tillbaka gungan;
 2. Ställ upp sina fötter med rankorna;
 3. Skruva för att fästa dem;
 4. Montera muttrarna;
 5. Täck jorden med kompost (20 cm tjock) eller sand (30 cm tjock).

Alternativ till betong

Vissa märken erbjuder en ankarsats lämplig för metall- och trägungor. Montera portalen, välj den perfekta platsen, markera positionen för fötterna på marken ... Stegen innan de försluts förblir desamma. Tekniken är enkel:

 1. Gräv hål cirka 22 cm djupa och 40 cm breda vid de fyra förankringspunkterna;
 2. Sätt in en ankarflik i varje hål, lämna 5 cm över markytan;
 3. Täck hålen med jord;
 4. Täta benen till svängbenen med skruvar.

Slutligen finns det en metod för dem som föredrar att fixa sin gunga utan betong eller ankare, men mindre tillförlitlig dock. Den består av :

 1. Gräv ett hål på platsen för varje ben på portalen;
 2. Sätt gungan på plats;
 3. Underhåll stolparna genom att fylla tomrummet med småsten och jord;
 4. Täck golvet med grus eller sand när strukturen är helt stilla.