Återvinning: vad ska man göra med din dator som inte längre fungerar?

För att respektera miljön kan uttjänt IT-utrustning, inklusive datorer, antingen renoveras eller återvinnas. Med det andra alternativet kan många möjligheter föreställas. Återförsäljning, donation i förening eller gå till återvinningscentralen, hitta det alternativ som passar dina behov bäst.

Vad ska man göra med en HS-dator?

Vad du ska göra innan du återvinner en H.S.

Innan du bearbetar en H.S.-dator finns det några steg du bör vidta:

Återställ viktiga personuppgifter

Säkerhetskopiera alla viktiga filer för senare återanvändning på en ny dator. Använda en USB minne eller a extern hårddisk att behålla viktig information. Det är nämligen möjligt att lagra filerna i en moln.

Radera all personlig information från maskinen

När viktiga personuppgifter har lagrats är det bäst att permanent radera dem från datorn genom formatering hårddisken. Innan du vidtar denna oåterkalleliga åtgärd, se till att all viktig information har hämtats.

Hitta det bästa återvinningsalternativet

Det finns flera sätt att återvinna en trasig dator, beroende på dess drifttillstånd och användarens hårdvarubehov. Det är faktiskt möjligt att erbjuda maskinen på återförsäljning, från donera eller den återanvändning. de demontering är också ett av alternativen. Visserligen är vissa delar av datorn som grafikkortet eller hårddisken efterfrågade.

Rengör den trasiga datorn noggrant

Innan du återvinner, säljer eller ger bort en uttjänt dator är det bäst att rengöra den noggrant. Använda en fuktad torkduk eller en kökshandduk lite fuktig för att torka av skärmen och utsidan av fodralet. Var noga med att rengöra mellanrummen mellan tangenterna på tangentbordet med en Q-tips. För en grundlig rengöring, gå in i tornet och spraya det med en tryckluftsspray.

Återförsälja din trasiga dator

Många sajter erbjuder att köpa tillbaka H.S.-datorer till ett pris som är något lägre än marknaden. Detta är fallet med dedikerade auktionsplattformar. De datorer som erbjuds måste dock vara från mindre 2 år och vara i gott skick.

 • För att göra detta är det bara att springa ett tillkännagivande presenterar tekniska egenskaper av maskinen med några Bilder ;
 • Tillräckligt modeller gammal anses sällsynta föremål, och nå ett visst värde;
 • Det är också möjligt att lösgöra datordelar att sälja separat.

Återigen, innan du säljer vidare, se till att radera känsliga dokument.

Ge din dator till någon du älskar

Ett annat återvinningsalternativ: donation.

 • Tveka inte att erbjuda gamla datorer runt omkring. Faktum är att kännare av elektronik vet hur man konfigurerar om dem som en server eller relä för e-post. De mest erfarna kommer till och med att lyckas ta isär dem till samla användbara mynt och intressant för andra projekt;
 • Det är också möjligt att erbjuda maskinen till en användare inte kräver ström. Gamla datorer är faktiskt inte lämpliga för stora projekt. Så tveka inte att ge dem till de äldre, inklusive föräldrar eller farföräldrar.

Använd en skola eller välgörenhet

Flera organisationer har program för att återanvända gamla datorer. Det går att kontakta en kyrka, skola Var en välgörenhet att erbjuda dem de trasiga maskinerna. Faktum är att dessa institutioner tar hand om sin rehabilitering innan de erbjuder dem till människor i nöd eller skickar dem till länder i tredje världen.

Kontakta tillverkaren

För närvarande erbjuder många datortillverkare en återvinningstjänst av sina produkter. Det räcker alltså att kontakta dem för att veta de olika möjliga alternativen. Men ta reda på i förväg om procedurerna som införts av dessa märken. Vissa skickar faktiskt maskinerna till soptippen, en verklig fara för miljön och för de omgivande invånarna.

Lämna tillbaka den gamla datorn vid nästa köp

Vissa företag, särskilt Dell eller HP, har en gammal datoråterställningstjänst efter ett nytt köp. Att skaffa en modell från samma märke kan därför vara särskilt intressant.

Kontakta ett företag för återvinning eller behandling av använda datorer

Idag erbjuder flera oberoende företag återvinning, återvinning och behandling av datoravfall.

Återanvänd en dator som inte längre fungerar

En maskin vid slutet av sin livslängd kan återanvändas på flera sätt:

 • För musik

Det går att ansluta datorn till ett hi-fi-system för spela musikspår i MP3-format, utsända catch-up-shower, webbradio eller fungera som en digital jukebox.

 • För att ersätta en server

En gammal dator är perfekt för att fungera som server Hem eller på en arbetsplats. Det räcker med att konfigurera om den för att fungera som lagring för de andra maskinerna. Denna teknik är ett utmärkt alternativ för att spara energi. Datorn kräver faktiskt inget tangentbord, skärm eller högtalare.

 • För att servera senare

Det är också intressant att avsätta en uttjänt dator för återanvändning senare, särskilt i händelse av fel på den nya. Det finns alltså inget behov av att radera viktig data.

 • Installera ett lätt operativsystem

För att ge ett andra liv åt en gammal maskin, installation av en nytt operativsystem är en intressant lösning. Det är möjligt att välja en som kräver få resurser för att utföra sekundära uppgifter som ordbehandling eller att starta enkla spel.

 • Använd den som router

Beroende på datorns trådlösa överföringsmöjligheter är det möjligt att konvertera den som en WiFi-router. Denna åtgärd låter dig dra nytta av en Internet anslutning på en telefon, surfplatta eller annan dator. Flera maskiner kan förvandlas till en WiFi-åtkomstpunkt. Skydd med brandvägg är dock nödvändigt.

Säkerhetstips för framgångsrik återvinning av en dator

Det är viktigt att följa de steg som beskrivs när det gäller återvinning av datorer. Faktum är att i avsaknad av lämplig behandling kan dessa icke biologiskt nedbrytbara anordningar bli förorenande för miljön.

 • När det gäller personuppgifter kan vissa finnas kvar permanent även efter formatering av hårddisken. Därför är det att föredra att demontera den senare för att installera den i en ny terminal eller för att använda en dedikerad programvara. Fysisk förstörelse av disken är också ett alternativ;
 • Var noga med att ta bort lagringsenheter från datorn, inklusive USB-nycklar, minneskort, DVD- eller CD-skivor;
 • För att säkerställa konfidentialitet för återstående data, även efter formatering, skicka hårddisken till ett företag som är specialiserat för detta ändamål.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found