Noll avfall: gör din egen groningsmaskin

Grodda frön är på uppgång. För att spara pengar samtidigt som du kan njuta av deras fördelar, är det lämpligt att göra din egen groningsmaskin. Lätt att göra, det kräver väldigt lite material, oavsett om det är med en gammal syltburk eller en bit tyg till exempel.

Gör en groddmaskin

Värdet av grodda frön

De grodda fröna innehåller ett koncentrat av näringsämnen. Dessa är frön som kan ätas i början av groning. De visas som små skott. Flera sorters växter kan ätas som grodda frön som spannmål, baljväxter, örter, grönsaker eller oljeväxter.

Grodda frön värderas för sina smak. Vissa har en annan smak än de växter som odlas, särskilt purjolök och rädisa. Krisiga och estetiska, de är trevliga att konsumera. Serveras som en maträtt eller användas som en tallrik dekoration, grodda frön ger variation och infall till måltiden. På grund av den korta tid det tar att gro är dessa växter tillgängliga året runt. Det gör det lätt att få tag i den, oavsett årstid.

Förutom att integrera rätterna med subtilitet innehåller de grodda fröna en mängder av näringsämnen. Om fler och fler krögare erbjuder dessa små skatter på menyn så är det också för deras näringsvärde. Klassificeras bland livsmedel biogen, de är fulla av energi. Enligt vissa studier kan grodda frön vitalisera människokroppen. Sanna näringsstjärnor, de finns i överflöd av vitaminer och mineraler. Dessa unga skott har exceptionellt näringsvärde. Under groningsprocessen utvecklas faktiskt en stor mängd mikroelement. Att konsumera grodda frön bidrar till en hälsosam och balanserad kost.

Dessa näringsklumpar tar bara några dagar att gro. För att dra nytta av alla deras fördelar är det lämpligt att konsumera dem i kylen. Så fort den lilla stjälken dyker upp går det att plocka dem. För att bevara deras näringsvärde är det bäst att äta dem direkt efter att de skördats. Dessutom är det bättre att undvika att förvara dem i kylen i mer än 2 dagar.

Att göra en glasgrodd

Grodda frön har blivit en trend inom gastronomin. Det är möjligt att kassera det hemma, under alla årstider, tack vare groningsmaskinen. För att spara pengar är det bättre att göra din egen groningsmaskin. Bland de många modellerna är glaset fortfarande den mest populära. Lätt att underhålla, detta material utgör ingen risk för hälsan.

En del material ska samlas in:

 • a glaskruka: Du behöver inte köpa en ny. Det går bra att använda syltburkarna i skåpen. En burk utan lock kan göra susen. Kapaciteten beror på antalet frön som ska gro.
 • a lätt tygbit som chiffong eller tyll. Förutom att fungera som en barriär mot insekter och smuts tillåter tyget att luft kommer in i burken. De fina fibrerna låter också vatten avdunsta.
 • a elastisk
 • Från frön: De flesta frön kan ätas under groningsstadiet. Huvudsaken är att växten är ätbar. Men de ska väljas med omsorg. För att de unga skotten ska gro ordentligt är det nödvändigt att säkerställa frönas kvalitet. Det bästa är att använda ekologiska frön. Lagring är också en parameter att ta hänsyn till. De bör förvaras i en ren miljö, borta från fukt och ljus.

Så här gör du:

 1. Tvätta glasburken och lägg frön i botten av burken. Undvik att blanda olika sorters frön i en kruka. De gror faktiskt inte alla på samma sätt. Vissa tar lite längre tid än andra. För att fröna ska växa ordentligt är det lämpligt att inte lägga för mycket i en burk. I allmänhet bör man i en medelstor syltburk lägga till max 2 msk frön.
 2. Fyll grytan med vatten rent och fräscht till ¾ för att täcka fröna. Vattnet ska vara kallt, men inte iskallt. Täck sedan burken med tygbiten, håll sedan tyget med en resår;
 3. Lämna vattnet i ca 2 timmar i burken och kassera sedan. För att göra detta, luta bara burken. Målet är att fukta fröna, att förbereda dem för förgroningsfasen. Var försiktig, håll resåren på plats för att se till att innehållet håller sig på plats. Om vattnet lämnas för länge kan fröna ruttna.
 4. Byt vatten två gånger om dagen fram till groning. Den här gången, låt vattnet sitta i 2 till 3 minuter innan du kasserar det. Att förnya vattnet tar bort smuts och förser fröna med ytterligare näringsämnen. För att hälla vattnet, kör bara det genom tyget. Vanligtvis anges groningstiden på förpackningen. Om inga instruktioner ges, vänta bara på att unga skott dyker upp genom att kontrollera potten dagligen.

Denna metod fungerar även med en glasbricka eller fat. Det senare gör det möjligt att få en större mängd grodda frön. Dessutom får fröna mer utrymme att gro. Detta förhindrar att de unga skotten blockeras av andra. Du behöver dock använda ett mycket större tyg för att helt täcka skålen.

Att göra en groddpåse

För den som inte har krukor går det bra att använda en trasa. För att göra en groddpåse eller en "groddpåse" måste du:

 • Sax;
 • Trådar och nålar;
 • Tång ;
 • En resår ;
 • En burk.
 • Ett tyg naturliga fibrer, som bomull eller linne, till exempel.

Inget behov av att köpa nytt tyg. Ett gammalt klädesplagg eller en sliten gardin kommer att göra susen. Du måste dock se till att den inte innehåller något silkscreentryck. Det måste också vara väldigt rent. Undvik att tvätta plagget med kemiska rengöringsmedel. Att tvätta med Marseille-tvål, vinäger eller bakpulver är mer lämpligt. Detta beror på att vävnaden kommer att vara i direkt kontakt med fröna, medan många konsumerar de grodda fröna råa. De giftiga ämnena kan alltså infektera de unga skotten. Innan du använder tyget, se till att du har bra sköljning.

Med dessa material tillsammans är det dags att fortsätta med tillverkningen:

 1. Klipp tyget för att få en bit som är minst 10 cm bred och 20 cm bred. Vik tyget på mitten på längden för att göra en fyrkant, placera sedan tyget för att lägga ned vikningen.
 2. Sy de två sidorna för att få en påse.
 3. Lägg en till två matskedar frön i påsen och stäng påsen med ett gummiband.
 4. Doppa påsen i en burk med vatten och se till att vattnet har kommit in i groddpåsen. Hela sköljprocessen återstår det samma än med en glasgrodd. För att tömma överflödigt vatten, ta bort resåren och häng upp påsen genom att knyta fast den med klämmor.