Hur tar man bort en fästing på rätt sätt från din katt?

Fästingbett är orsaken till olika sjukdomar och till och med plötslig död hos katter. Vissa av de sjukdomar som överförs av dessa små parasiter kan också drabba människor. Att ta bort dem kan vara svårt, speciellt när katten är rastlös. Här är några tips om hur du tar bort fästingar på rätt sätt från din katt.

Ta bort en fästing från din katt

Samla det material som behövs för att ta bort fästingar

Dessa små parasiter kan tas bort med en fästingkrok eller en fin pincett. I allmänhet säljs en fästingborttagare i en djuraffär eller hos veterinären. Att röra vid en fästing med din bara hand utsätter dig för de sjukdomar den bär på. Därför bär handskar krävs för att dra tillbaka den. Vid latexallergi är det möjligt att välja nitrilhandskar. När fästingen är borttagen tar den placera den i en behållare vilket innehåller alkoholen att döda henne. 70 % alkohol kan appliceras på den del där fästingen togs bort desinficera kattens hud. A hydrokortison salva som är lämplig för katter samt en trippel antibiotisk salva kan också hjälpa. Den del av huden som fästingen biten kan vara irriterad i flera veckor. I detta fall antibakteriell salva kommer att skydda henne från infektioner och hydrokortisonet hjälper till att lindra irritationen. Det rekommenderas att du applicerar dessa formler med bomullspinne utan att använda fingrarna.

Hur tar man bort en fästing från din katt?

När allt material är samlat kan processen för att ta bort fästingen utföras lättare. Denna process utförs i tre steg:

  • Först och främst kommer det att ta dela huden runt parasiten och koppla in fästingdragaren vid delen mellan fästingens huvud och hals. Jobbet blir lättare om en person håller i huvudet på kattdjuret medan en annan tar bort fästingen.
  • Nästa steg är att lyfta fästingdragaren mycket långsamt och bestämt. Du måste dra parasiten rakt ut tills den kommer ut ur huden. Om en pincett används för att ta bort fästingen är det det rekommenderas inte att vända den. Dess huvud kunde faktiskt lossna från kroppen och stanna kvar i kattens hud. När parasiten väl har tagits bort måste den vara det lägg i en lufttät påse eller en burk vilket innehåller70% alkohol för att döda honom. Det rekommenderas inte att spola ner det i toaletten, eftersom vatten bara dödar det.
  • Du bör också undvika att klämma den i fingrarna eftersom den kan släppa ut mer bakterier och gifter i kattens kropp om den krossas.