Hur hänger man ut tvätten på ett litet utrymme?

I både hem och lägenheter är bristen på plats att hänga ut sin tvätt ett återkommande problem. Tack vare smarta tips går det dock att njuta av torra kläder utan att belamra ditt inre. Oavsett om det är för att utnyttja utrymmet på höjden, bakom en dörr eller ett väggmonterat klädställ, finns det många alternativ som kan användas.

Tips för att hänga ut tvätten

Tämja höjden under taket

Om det finns en tom marginal ovanför badrummet eller tvättstugan, tveka inte att installera en extra klädstreck. Denna tillfälliga placering gör att höjden på rummet kan användas som den ska, speciellt för fuktig tvätt.

Använd utrymmet ovanför tvättmaskinen

För att bättre utnyttja detta utrymme, installera en lämplig enhet för att rymma några handdukar och andra kläder färska ur tvättmaskinen.

Njut av naturen

Intressant alternativ till inomhustorkning: balkong eller den veranda. Allt du behöver är en mini klädstreck och en hel del klädnypor att behålla blöta kläder. Snabbt och effektivt, inget slår lufttorkning!

Skapa ett utrymme på ett rackmonterat skåp

Oavsett om det är i en tvättstuga eller ett badrum, och i närvaro av ett skåp monterat på ett ställ, är det möjligt att tillhandahålla:

 • En sektion tillägnad torra kläder och perfekt städad;
 • En annan för hushållsprodukter, ytterligare tillåterhänga ut tvätten.

Använda badkaret annorlunda

Utanför badet ger badkaret ett utmärkt torkutrymme för tvätt. För att använda den, installera en torkställning som kommer att rymma tvättlappar eller underkläder.

Intressera dig för förlorade utrymmen

Målet är att använda varje skrymsle: oanvända klädkrokar, utrymme nära en garderob eller annat oanvänt utrymme. Använder sig avpåhittighet och av kreativitet att utnyttja varje m² som finns tillgänglig i dess interiör.

D-systemet för ark

Utan trädgård eller balkong är det ofta svårt att torka lakan. För att åtgärda:

 • Ordna en klädstreck hänger i taketlängs en korridor till exempel. Målet är att tillåta passage samtidigt som det finns ett utrymme ovanför för att sprida arken;
 • Använda sig av dörrarna för att få plats med lakanen. Denna höjd är tillräcklig för att vika ut och torka denna tvätt utan att det kräver extra utrymme.

Zooma på den elektriska handdukstorken

Behöver du ett par jeans akut? Ingen panik. Den elektriska handdukstorken låter dig torka snabbt vissa material, särskilt bomull eller canvas. Den är dock inte kompatibel med ömtåliga delar som de som är gjorda av syntetiska material, siden och ull. De tål faktiskt inte höga temperaturer.

Ett torkställ i ministil

Billiga, torktumlare finns nu tillgängliga för små utrymmen:

 • Torktumlare med reprulle passar perfekt ovanför badkaret och kan dras in vid behov;
 • Vissa modeller också infällbar fäst direkt på väggen eller på badkaret;
 • Andra versioner kan vara upphängd i närvaro av ett tillräckligt tak. En remskiva gör att strukturen kan sänkas eller höjas.

En duschbar för att rymma tvätten

Du kan använda duschstången för att hänga upp skjortor och andra t-shirts. Dessutom duschstänger infällbar är bra alternativ. Installera dem bara i dörrkarmarna under torkning. Efter användning är det bara att förvara dem under sängen eller i ett hörn.

Använd en stege för att hänga ut din tvätt

Genialiskt och praktiskt tips: återvinn en trästege till en klädhäst. Du behöver bara hänga den i taket eller placera den mot en vägg.

Avleda duschdraperistänger

Duschgardinstänger kan vara sträckt för att hänga kläder vertikalt. Efter torkning kan de tas bort.

Använd en väggmonterad klädlina

Vägghängda klädhängare hör till de stora klassikerna för att torka kläder inomhus samtidigt som de sparar utrymme. De är praktiska tack vare deras oberoende klädstreck kan sänkas och höjas med lätthet. För att installera tvätten räcker det att sänka stängerna till önskad nivå. Innan du förvarar klädstrecket är allt du behöver göra att sätta upp dem igen. Denna teknik frigör effektivt utrymmet nedanför.

Andra smarta tips

Flera andra geniala strukturer gör det möjligt att hänga ut tvätten för bättre torkning:

 • Lådor som fungerar som klädstreck;
 • Ett klädställ i taket med vev;
 • Vertikala väggtorkställ;
 • En spjälsäng bas för att fungera som en klädstreck;
 • Dekorativa pärltrådar för att rymma servetterna;
 • Gör en utdragbar klädstreck för dragspel;
 • Gör en infällbar väggtork.

Torka din tvätt inomhus: tips

För att kombinera komfort och välbefinnande är det viktigt att veta hur man torkar kläder på rätt sätt. Här är de mest rekommenderade platserna att placera en klädhäst på:

 • I ett tillräckligt ventilerat rum, helst nära en ventilationskanal;
 • Nära en radiator för att påskynda torkning, men med effektiv ventilation;
 • Framför ett fönster, utsatt för solens strålar.

Oavsett vilken plats du väljer är det viktigt att effektivt transportera bort fukt för att förhindra mögeltillväxt.

Sättet på vilket tvätten placeras på torkställningen är också viktigt för optimal torkning.

 • Så fort du lämnar tvättmaskinen, kom ihåg att skaka ur den blöta tvätten. Korrekt utjämnad torkar den snabbare, vilket gör strykningen lättare;
 • Om möjligt, ge tillräckligt med utrymme mellan kläderna för att främja luftcirkulationen;
 • Ta bort torra kläder när du går för att spara utrymme på torkställningen.

För optimal torkning är det viktigt att välja rätt torkställning

Det finns flera typer av klädstreck, beroende på priset och deras framtida användning:

 • I närvaro av en stor mängd tvätt, välj en solid version som erbjuder maximal längd och kan samla kläder. Visserligen är vissa delar av torktumlaren infällbara eller vikbara efter behov. För att främja ventilationen kan avståndet mellan trådarna justeras och på så sätt anpassas till tjockleken på textilierna.
 • Vissa torktumlarmodeller är utrustade med modulära tillbehör för fler alternativ: skåror för att hänga strumpor, behåar eller trosor, krokar för att hålla kläder på en galge eller infällbara rör.

I slutet av varje operation, kom ihåg att förvara utrustningen på rätt sätt. En utfällbar klädstreck får till exempel sin plats i ett skåp. Diskret och praktisk, denna plats håller enheten fri från damm och alla skadliga element.