Hur rengör man teakmöbler ordentligt?

Underhållsprodukter som finns på marknaden och som är avsedda att återställa glansen till ytan på teakmöbler är ofta dyra. Lyckligtvis är naturliga och tillgängliga alternativ lika effektiva. Uppdatering om ekonomiska lösningar för att rengöra och glänsa trämöbler.

Underhåll dina teakmöbler

Uppdatering på teak

a kvalitets teak kommer från a mogen träd som avslöjade sina egenskaper från 70 eller 80 års ålder. Den " gammal teak Beskrivs som high-end. Möblerna som erbjuds idag är ofta gjorda av unga träd. De tenderar alltså att blekna snabbare och att bli svart och inte grå. Återvunnen teak, som kommer från gamla ramar, är att föredra av miljöskäl. Dessutom kommer produkterna att vara av bättre kvalitet. Medan den utvecklas naturligt utomhus, får kvalitetsteak ett åldrat grått utseende. Ändå, den måste rengöras för att ta bort fettfläckar eller svartmögel. Applicera en vegetabilisk olja förhindrar sprickor och uttorkning av träet. Bättre undvik toning eller lackning teak med fläck, eftersom den kanske inte längre andas och torkar snabbare.

Rengör teak

de teak är ett trä med ursprung i Indonesien vilket är rötsäker och vattentät. Den är uppskattad för sin motstånd. Placerad utomhus blir den känslig för förändringar i temperatur och luftfuktighet. För att hålla sig i gott skick, men också för att behålla sin naturliga värme och exotiska toner, måste den underhållas regelbundet.

För att rengöra möbler i teak är allt du behöver göra:

 1. Ta med en svamp och en mjuk trasa ;
 2. Beväpna dig med hemgjorda rengöringsprodukter ;
 3. Spraya ytan på träet och låt stå i en halvtimme innan du borstar;
 4. Skölj skåpet och upprepa operationen vid behov.

Teak är inte rädd för vatten. de kall, fuktighet och den UV är fiender till möbler gjorda av detta exotiska trä. Det sönderfaller också under inverkan av vattenånga som tenderar att sippra in i dess porer. För att undvika det värsta, använd lämpliga oljor är nödvändigt. Teakolja är att föredra för att återställa detta trä till dess naturliga och matta utseende från förr, förutom att skydda det från UV-strålar och fukt. Detta ämne appliceras en gång om året med en trasa som vi häller tre droppar på. När teakmöbler lämnas utomhus under perioder av extrem kyla, grå fläckar kan dyka upp på trä. Drastiska åtgärder för att komma till rätta med detta inkluderaranvändning av en slipmaskin.

Skötselråd för teakmöbler

Trämöbler blekna med tiden. Förutom en damning en eller två gånger i veckan är det nödvändigt att anta små, enkla gester. Produkter som ger träet djup näring ska gynnas.

 • Bättre undvik aerosoler som innehåller petroleumderivat eftersom de är skadliga för lungor och luft. Innan du putsar en möbel i teak, rengöring med en trasa indränkt i kallt te behövs.
 • För att övervinna fläckar, dennaturlig terpentin, den'syresatt vatten där den citron- är effektiva.
 • Från växtstövare erbjuds kommersiellt. Dessa ekologiska produkter kommer i form av en spray. Bättre att välja för dem som bärmiljömärke Europeiska, som är av vegetabiliskt ursprung och fria från erkända allergener eller konserveringsmedel.
 • De dammservetter ska absolut undvikas, eftersom de är det förorenande under tillverkningen och inte är det inte biologiskt nedbrytbar.

Naturliga lösningar för rengöring av teak

De naturliga och ekonomiska lösningar gör-det-själv är effektiva för att rengöra och glänsa teakmöbler.

 • a blandning av ett glas citronsaft, avolivolja och några dropparcitron eterisk olja är effektivt för att få möbler att glänsa. Applicera det bara med en trasa. Citron kan ersättas med vit vinäger.
 • Kronärtskockan är naturligt och fungerar effektivt på matt trä. Dela bara en stjälk på mitten och gnugga den på längden över teaken för att återställa dess glans.
 • De varm öl används också för återuppliva glansen av trämöbler.
 • En annan lösning är att blanda lite vatten med en äggvita, gnugga sedan ytan med lösningen innan du torkar med en mikrofiberduk.

Andra tips för rengöring av trämöbler

Beroende på trä kan olika produkter användas för rengöring.

 • Svart tvål

Svart tvål kan ersätta många rengörings- och hushållsprodukter. För att underhålla råa trämöbler är allt du behöver göra blanda lika delar flytande svart tvål och varmt vatten. En mjuk borste eller mjuk trasa rekommenderas för rengöring. Därefter, a sköljning med en fuktig trasa är nödvändigt.

 • Bleka

Av bleka samt en vetegräsborste kan användas för att rengöra råa trämöbler som körsbär, ek eller furu. Denna lösning är får inte användas för antika, färgade eller betsade trämöbler.

 • Bikarbonat

Smutsiga möbler i förgyllt trä kan rengöras med citron och bakpulver. Helt enkelt skär en citron i två alltså skicka det vidare till möblerna innan du torkar av med en trasa fuktad i en blandning av bakpulver och ljummet vatten.

 • Sodakristaller

En blandning av sodaaska och D'ljummet vatten kan användas för att skrubba betsad och smutsig träyta. Försiktighet rekommenderas, eftersom denna lösning kan repa ytan på träet.

 • vit vinäger

de vit vinäger är effektivt för rengöring av lackerade trämöbler. a blött tyg några droppar kommer att användas för att gnugga den drabbade ytan.

 • Te

Te, vad det än är, är effektivt för att underhålla trämöbler. En gång infunderas och kyls, hälls den över en trasa för att gnugga möblerna. En torr, mjuk trasa räcker för att polera ytan.

 • DE'ammoniak och terpentin

Kärnan i terpentin är ett utmärkt rengöringsmedel för trä. Den skyddar den samtidigt som den återställer dess glans. Blandat med ammoniak verkar den på djupet och tar effektivt bort fläckar.

 • Tvåligt vatten

Tvåligt vatten appliceras med en svamp och en mjuk trasa är tillräckligt för att rengöra målade trämöbler. Torka av tvålvattnet väl väl att torka ytan för att undvika fläckar.

Rengör gamla trämöbler

Gamla eller värdefulla trämöbler bör inte rengöras med rengöringsmedel, eftersom de kan skadas. mycket ömtålig. a ull eller mikrofiberduk är att föredra för underhåll av vaxade möbler. Dammet kommer helt enkelt att lossna och träet kommer inte att skadas. a flaska dammsamlare är också effektivt.