Dålig lukt i skor: vad ska man göra?

På sommaren i canvasskor eller på vintern i fodrade stövlar är det inte ovanligt att känna fötter. Lukten i skor elimineras lätt med naturliga produkter. Här är alla tips för att deodorisera dina skor.

Deodorisera dina skor

Varför luktar vi fötter?

Varje fot är täckt med små körtlar som kallas svettkörtlar. De senare utsöndrar svett, ungefär en halv kopp per dag. Normalt luktar inte svett, som består av vatten och salt, någonting. Men eftersom vi håller fötterna i skor hela dagen koncentreras svetten och den bakterie sprider sig i denna fuktiga miljö. Det är de som skapar en ibland vidrig lukt. Ibland sägs det till och med att fötterna luktar ost.

Om fotlukten är för stark och ovanlig, är det lämpligt att gå till en specialistläkare för att kontrollera att det inte finns någon infektion.

Sportskor som luktar illa

Idrottare är vana vid luktar från deras sneakers. De är också blöta efter ett träningspass. Det är viktigt att låta dem torka och deodorisera dem för att kunna bära dem igen. Så här eliminerar du dem utan att använda produkter som är skadliga för miljön eller för människor:
  1. Om innersulan är uttagbar, ta bort den och låt torka.
  2. Lossa snören.
  3. Häll i bikarbonat i skon.
  4. Låt verka en hel natt.
  5. Skaka korgen över en soptunna eller utanför för att ta bort bakpulver.
Bakpulver är en bra allierad för att övervinna dålig lukt i hela huset.

Deodorisera stövlar

Stövlar, speciellt de som är fodrade, behåller också lukter mycket. För att övervinna det, så här går du tillväga:
  1. Ta bort sulan om möjligt och tvätta den med tvål och vatten. Låt det lufttorka.
  2. Häll lite bikarbonat på en fuktig svamp.
  3. Passera in den i stöveln.
  4. Torka av med en ren trasa.
Varning: du får särskilt inte lämna dina skor under en värmekälla med risk för att skada dem. Detsamma gäller sulan. Vi glömmer också torktumlaren.

Bli av med lukter i skor: andra tips

Lägg dina skor i frysen

Kylan blir lätt av med bakterier och därför lukter. För att deodorisera dina skor, lägg dem bara i en påse, stäng den och lämna dem i frysen i 8 till 10 timmar.

Citrusskal

Citron-, apelsin- och grapefruktskal kan eliminera lukter i skor. För att dra nytta av deras krafter, placera helt enkelt skalet på dessa citrusfrukter i skorna och låt sitta över natten.

Talk

de talk fungerar som bakpulver. Det är nödvändigt att strö det i skorna och vänta flera timmar eller till och med en hel natt. Det kommer att absorbera lukter. Det går även bra att sätta den på fotsulorna innan du tar på dig strumpor. Talken kommer att begränsa produktionen av svett.

Vinäger

Känd och uppskattad av alla, vinäger desinficerar och deodoriserar alla ytor. Denna magiska ingrediens fungerar också för att deodorisera skor. För att dra nytta av dess fördelar är det nödvändigt att passera en trasa indränkt i vinäger inuti skon.

Svarta tepåsar

Svarta tepåsar är effektiva för att få bort dålig lukt i skor. För att använda dem måste de blötläggas i kokande vatten i 5 minuter, dräneras och läggas i skorna. Ta bort dem efter en till två timmars installation. Låt skorna lufttorka vid behov.

Eterisk olja

Tea Tree eterisk olja även kallad te träd är antibakteriell. Det är möjligt att deodorisera dina skor med den. Två till tre droppar bör hällas i den två gånger i veckan.

Salvia blad

Salvia har deodoriserande kraft. Lägg bara in flera ark av det i dina skor och lämna dem utanför.

Bakpulver

Fyll en matsked bakpulver och häll det i illaluktande skor. Detta trick bör dock undvikas för läderskor.