Hur rengör och tar man bort en sammetssoffa?

Mittpunkten i vardagsrummet, soffan måste hållas ren året runt, inte bara för att vara presentabel för gästerna, utan framför allt för att främja hela familjens välbefinnande. Faktum är att familjemedlemmar tillbringar många timmar där varje dag. Hur rengör och underhåller du din vackra sammetssoffa?

Rengöring av en sammetssoffa

Sköter en soffa i bomullssammet

För en miljöansvarig städning, vit vinäger förblir i ordning. Denna naturliga produkt har bevisat sin effektivitet gång på gång under de olika rengöringsoperationer som utförs i och utanför hemmet. Dessutom är den lika effektiv som ekonomisk.

Vit vinäger är känt för sina egenskaper avfettningsmedel och desinfektionsmedel. Denna naturprodukt är idealisk för bomullssammetssoffor. han tar bort fläckar de mest envisa, särskilt de av kaffe eller vin. För att rengöra soffan med vit vinäger rekommenderas att blanda den medtvåligt vatten.

 1. Börja med att ta på dig handskar för att skydda händerna;
 2. Doppa en ren trasa i preparatet, vrid ordentligt till blötlägg inte soffan.

Innan du applicerar produkten över hela ytan, börja med att testa på en liten yta som är svår att se. Om duken suger upp sammetsfärgen är denna blandning inte lämplig. Annars, fortsätt operationen genom att successivt rengöra varje del.

 1. Borsta alla ytor jämnt.
 2. Skölj av med en tvättlapp.
 3. Använd en annan frottéhandduk för att påskynda torkningen. För att göra detta, klappa försiktigt soffan.
 4. Torka med en hårtork med kall luft.

Denna metod kan också kompletteras genom att hälla talk. I det här fallet är detta steg viktigt för att helt bli av med eventuella fläckar eller till och med hårstrån som ackumuleras.

 1. Strö talk över hela soffans yta, låt denna produkt verka över natten;
 2. På morgonen, dammsug.

Tack vare detta mormors recept kommer sammetssoffan att få tillbaka all sin glans.

Rengör en sidensoffa i sammet

de siden sammet är ett ädelt material som måste vara behandlad med delikatess. Genom att till exempel applicera vatten på den kan den försämras på nolltid. de kemtvätt är därför fortfarande det mest effektiva sättet att underhålla den. I denna åtgärd tar många städare tillflykt till det berömda landet Sommières. Absorberande, kan ta bort fläckar utan att skölja. Här är rengöringsstegen.

 1. Ta på handskar att bevara handen av produkter;
 2. Sprid ut pulvret på soffan medan du masserar försiktigt;
 3. Vänta några timmar eller en hel natt då suga resten. I avsaknad av en dammsugare är det också möjligt att använda en textilborste. Ännu enklare, skaka bara tyget för att tappa pulvret.
I händelse av fläckar, tillämpa samma process, men låt Sommières jorden verka längre. För bästa resultat rekommenderas det starkt att blanda produkten med ett annat rengöringsmedel, till exempel ett lösningsmedel. Om du är osäker, tveka inte att göra ett test. Applicera lösningen på ett osynligt område och se om resultatet är avgörande eller om tyget missfärgas.

Förutom möbler i siden sammet kan Sommières jord även användas för att rengöra andra möbeltyger, såsom bomullstyg och läder. Det är till och med effektivt på trämöbler.

Om Sommières jorden hemma saknas kan den ersättas med talk för spädbarn, mjöl eller majsmjöl. Liksom Sommières jord absorberar även dessa produkter föroreningar. De är mindre effektiva, men de är inte särskilt aggressiva, idealiska för ömtåliga delar.

För att rengöra smutsig velour

Om soffan inte har underhållits regelbundet och smutsen blir tung är ammoniak den mest lämpliga produkten rent rengöringsmässigt.

 1. Till att börja med, i en behållare, blanda ljummet vatten, 100 ml ammoniak och några droppar diskmedel.
 2. Doppa en trasa i lösningen, vrid ur och gnugga försiktigt varje del av soffan med denna fuktiga trasa.
 3. Det är nödvändigt att insistera på de färgade ytorna såväl som gloriorna.
 4. För att skölja, använd en blöt tvättlapp. Gnid lätt åt ett håll och sedan åt ett annat.
 5. Avsluta torkning med en hårtork genom att välja kall luft.

De mest noggranna kan avsluta denna rengöringsoperation genom att applicera talk för bebis. När soffan är helt torr, strö den med talk och dammsug resten dagen efter med en dammsugare. För att få en mycket fluffig soffa, borsta försiktigt tyget efter varje rengöring.

Tips och åtgärder att anta dagligen

a daglig dammning undviker dessa tråkiga städningar. Du behöver inte vänta tills soffan är smutsig eller fläckig för att rengöra den. Det tar bara några minuter att damma av en soffa.

För att göra detta, använd a textilborste för att bevara sammets struktur. Detta verktyg tar inte bara bort damm, utan även djurhår som inte tas bort av dammsugaren. Vävnad mikrofiber blöt eller a Sämskskinn kan även byta ut borsten. Dammsugning 2-3 gånger i månaden kan också hjälpa till med dammning. Det är dock inte tillrådligt att ställa in enheten på maximal effekt, eftersom detta starka sug kan skada högen.

Trots deras otvivelaktiga skönhet är sammetsmöbler inte immuna mot irriterande matfläckar. Även om det är lite knepigt att applicera är lösningen att bjuda in familjen att äta någon annanstans än i soffan. Matbordet är avsett för detta ändamål. Risken för att det blir fläckigt är proportionellt mot antalet personer som äter det. Observera att röda frukter, olja, vin, såser och kaffe är bland de svåraste livsmedel att ta bort.

I brist på tid är att köpa skyddande beläggningar ett andra alternativ. Olika stilar och funktioner finns tillgängliga på marknaden. Bomull, ull, siden eller kypert, det finns något för alla smaker och behov. Dessutom erbjuds de till låga priser för att främja besparingar. Det är bara tillrådligt att välja ett material som är lätt att tvätta och vattentätt.