Är det säkert att frysa ost?

Går det att frysa ost? Hur man fortsätter ? Hur länge kan man ha ost i frysen? Alla våra råd.

Allt du behöver veta om att frysa ost

Vad bör du veta innan du fryser in ost?

I allmänhet är dessa hårdostar som håller bäst eftersom deras vattenhalt är låg. Så är det inte med en mjuk ost. Frysning kommer att smula sönder osten. Det viktiga vid frysning är att kunna behålla ostens smak och konsistens. Det finns några grundläggande regler för att frysa ost säkert.

  • Frys inte in ostar som väger mer än 500 gram för att undvika att komplicera upptining. Det är bättre att riva dem eller skära dem i bitar.
  • Använd alltid en fryspåse : ostar kan förvaras i en behållare avsedd för frysning. Påsen måste vara hermetiskt tillsluten låt inte luft och fukt komma in.
  • Gör skillnad på ostförvaringspåsar: lägg varje typ av ost i olika behållare och skriv namnet såväl som frysningsdatum på förvaringspåsar.
  • Optimera lagringen av ostar: för de som har det, ta inte bort den vaxade pappersförpackningen. Detsamma gäller för ostar som presenteras i en låda. Det är dock lämpligt att ta bort om det är plast. Skorpan bör inte heller tas bort, eftersom det bevarar dess smak.
  • Undvik termisk chock : vid upptining är det lämpligt att låta osten vila i kylen innan servering.
  • Observera en viss tidsgräns: för optimal bevarande är det att föredra inte överstiga en period av två månader för infrysning av ost för att bättre bevara dess kvalitet.
  • Undvik återfrysning : efter upptining får resten av osten inte läggas tillbaka i frysen.

De olika sätten att frysa ost

Generellt finns det tre sätt att frysa ost. Den kan förvaras riven, skivad eller hel. Allt beror på typen av deg.

För att veta hur man fryser denna mat är det först och främst viktigt att avgöra vilken typ av ost det är. Är det en hård, mjuk eller pressad ost, eller en färskost?

Det är också viktigt att veta att vissa fryser bättre än andra. De färskostar, liksom feta, ricotta eller keso, kan knappast frysas på grund av deras höga vattenhalt.

Hur fryser man hårdostar?

Emmental, Parmesan och Gruyère tillhör kategorin hårdostar. Denna typ av ost kan vara fryst skivad eller riven.

För att bevara dem kan du riva dem för hand eller maskin, om de är tillräckligt fasta. Sedan måste de ordnas in lufttäta påsar. Det är lämpligt att inte fylla dem till brädden, utan att lämna ett mellanrum mellan påsens ände och den rivna osten. Sedan är det bara att klämma på påsen för att låta luften komma ut och stänga den. En av fördelarna med denna konservering är att du inte behöver gå igenom upptiningssteget för att använda den rivna osten. Den kan användas direkt. Ost i denna form kan lätt lagras i stora mängder i mer än två månader.

Hård ost fryser också in skivor och i tunna remsor innan de läggs i en fryspåse. Detta är fallet med parmesan eller raclette. Separera skivorna och lägg dem en och en i aluminiumfolie innan du lägger dem i en lufttät plastpåse.

Hur fryser man en mjuk eller pressad ost?

Mjuka ostar kan att frysa in hela. Detta är fallet med cheddar, edam, tomme, brie och camembert. Ostar av denna typ säljs vanligtvis med originalförpackning. För en bra konservering är det därför tillrådligt att inte ta bort de senare utan att lägga dem hela i frysen.

Det går även bra att förvara dem i bitar på 200 till 500 gram i frysen. Dessutom skulle det vara det bästa sättet att behålla smaken bra. För att göra detta, linda bara in varje del vaxat och pergamentpapper innan du lägger dessa bitar i en fryspåse eller i en väl försluten behållare. Denna procedur är viktig för låt inte vatten tränga in och för att förhindra att bitarna klibbar ihop.

För upptiningssteget måste du lägga osten i kylskåpet i några minuter eller till och med en timme innan du smakar på den. Med risk för att ostens smak ändras rekommenderas det att inte frysa produkten för länge. Om ostens konsistens råkar bli lite mjölig eller grynig efter upptining är det bästa sättet att njuta av den att breda ut den på rostat bröd.

Hur fryser man färskost?

Frysning av färskost kommer utan tvekan att påverka på smak och konsistens av det. Det gäller särskilt ädelost, getost eller keso. Om det verkligen är nödvändigt att förvara dem på det sättet, är det bäst att inte ta bort det från deras behållare. Den kan vispas om, när den väl tinats upp, dess konsistens inte är bra. Dessutom ostar av blå typ kan återvinnas efter upptining, som ingrediens i pajer, pajer eller pizzor.

Hur tinar man ost?

Tina ost är en känsligt steg som kräver vissa försiktighetsåtgärder. För det första är det inte alls tillrådligt att tina ost i det fria. Du måste först ha lagt den i nedre delen av kylskåpet, målet är attundvika tillväxt av bakterier.

Efter upptining och provsmakning kan det fortfarande finnas lite ostrester. Den här gången är det förbjudet att lägga tillbaka osten i frysen.

Kan jag frysa in ost igen?

Efter att ha varit fryst sedan tinat, osten ändrar konsistens och smak. För att uppskatta dess smak är det bäst att inte frysa in den igen. Detta kan främja uppkomsten av bakterier och riskerar att orsaka förgiftning. Om det däremot är absolut nödvändigt att frysa om ost är det bättre att tillaga den genom att använda den till exempel i en gratäng.