Hur organiserar och lagrar du dina böcker?

När böcker börjar hopa sig över hela huset rekommenderas att du förvarar dem i en bokhylla. För att enkelt hitta varje bok och få en vacker visuell effekt är det viktigt att välja ditt klassificeringssystem. Det finns flera möjligheter och regler för att förvara dina böcker på ett smart sätt. Alla våra råd.

Hitta ett effektivt lagringssystem för ditt bibliotek

Att välja rätt typ av förvaring

de val av förvaring är avgörande för ett perfekt organiserat bibliotek. Beroende på behov är det möjligt att välja enkla hyllor eller en bokhylla. Olika parametrar måste beaktas vid val av möbler:

  • För de som är vana vid att skiljas från lästa böcker, hyllor rekommenderas. Å andra sidan, a bibliotek tillräckligt stor med hyllor i olika höjd rekommenderas för dem som behåller alla böcker de läser.
  • Det är bäst att fokusera på modeller gjorda av robusta material som t.exstål där den solitt trä med en tjocklek av minst 2 cm. Hyllornas styrka är avgörande för att de inte ska deformeras under tyngden av böckerna. Dessutom kan skivorna på bokhyllorna förstärkas med parenteser.
  • För att bevara värdefulla böcker rekommenderas det att investera i en stängt skåp för att skydda dem från UV-strålar och damm.

Ta hänsyn till höjden på hyllorna

När du installerar en bokhylla rekommenderas det också att satsa på en möbel med hyllor av olika höjder. Eftersom alla böcker inte är lika stora är det intressant att placera hyllorna på olika höjder: 25 cm för pocketböcker och 50 cm hög för stora format.

Välj platsen för biblioteket

För att organisera ditt bibliotek är det viktigt att välja det idealiska läget. Observera att denna möbel hittar sin plats i vilket rum som helst av huset. För dem som regelbundet konsulterar sina böcker, är det lämpligt att installera biblioteket i sovrum där den salong. För att spara utrymme samtidigt som du njuter av ett dekorativt utseende, är det också möjligt att placera den i korridor eller till och med bakom en vägg förlorad undertrappa.

Var särskilt uppmärksam på stil

Årgång, industriell Var stilren, ska bokhyllan anpassa sig till den övergripande atmosfären i rummet. För en sober, men elegant återgivning, välj bara hyllor att måla i samma färg som väggarna.

Sortera böckerna för att spara utrymme

För en snyggt städad och organiserad bokhylla är det nödvändigt att bli av medöverflödig. Det är därför lämpligt att Att sortera att ta bort böcker som inte intresserar oss eller turistguider som går tillbaka flera år. Istället för att slänga dem kan vi överväga:

  • Sälj sina böcker vidare : det går att sälja dem online, på hemsidor eller på loppisar.
  • Donera dina verk : de kan skänkas till ett grannskapsbibliotek, ett ungdomscenter eller till och med till välgörenhetsorganisationer. Angående barnböcker, dessa kan erbjudas till en dagis, en skola eller en barnskötare.

Att välja ett arkivsystem för dina böcker

För att organisera och lagra böcker kan olika system användas. De ska väljas enligt din preferenser och hans vanor läsning.

Dessutom är det, oavsett vilket lagringssystem som valts, viktigt att att rengöra varje bok innan de installeras i biblioteket. För detta är det lämpligt att damma av dem med en dammsugare utrustad med en mjuk borste. Däremotfuktighet bör undvikas för att inte skada strukturerna.

Efter kön och typ

Denna metod är avsedd för läsare som uppskattar flera genrer. Det handlar om att klassificera på samma hylla kärleksromaner, thrillers, deckare ... Det går även att organisera sin klassificering av böcker efter deras typ : romaner, essäer, tidningar, serier, manga.

Av författare

Detta arkiveringssystem underlättar avsevärt användningen av biblioteket. För att enkelt hitta dig själv behöver du bara ordna dina böcker enligtalfabetisk ordning efter efternamn av författaren. För perfektionister, om du har flera romaner av samma författare, måste du också klassificera titlarna på dessa böcker i alfabetisk ordning.

Av förlag

För den som är förtjust i vissa förlag kan vi välja att gruppera dem. Om grafisk stadga är sammanhängande gör det också möjligt att ha harmoniska hyllor.

Efter färg

För ett trendigt bibliotek är det viktigt att klassificera böcker genom att gruppera dem efter färgen på deras omslag. I händelse av att ägaren inte har fler än 5 böcker av samma färg, är det möjligt att arrangera verken genom att göra invändningar mot ljusa färger kontra mörka nyanser. Att täcka böcker med samma papper är också ett utmärkt alternativ för ett fullfjädrat bibliotek. svartvit. Men i det här fallet kan det vara svårt att hitta ett visst föremål.

Efter antal sidor

Böckernas bredd kan också användas som en differentiator vid förvaring av böcker och organisering av biblioteket. Det är möjligt att hämta böcker i samma storlek tillsammans, till exempel stora verk, eller för att skapa en vacker visuell effekt genom växlande storlek böcker.

I kronologisk ordning och publiceringsdatum

För dem vars bibliotek huvudsakligen består av historie bok, kan verken ordnas genom att kronologiskt följa den period de täcker. En klassificering enligt Utgivningsdatum av en bok är också möjligt, särskilt om det är böcker som beskrivs som klassiker. Denna sista metod innebär en fördjupad kunskap om litteraturhistoria, och vi kommer att ranka till exempel Molière före Balzac.

Efter ankomstbeställning

För att lagra dina böcker medan du tränar ditt minne, kan du placera dem i bokhyllan enligt datum för förvärvande Varav läsning. Således kommer en bok som lästs under barndomen att placeras i början av hyllorna.

Separera böcker som läses från dem som ska läsas

Många bokälskare tenderar att förvärva nya verk medan de inte har avslutat den de läser än. Beroende på antalet kan dessa böcker ta plats. För att lagra dem och hitta dem lätt, är det lämpligt att ägna en separat hylla på biblioteket.

Ägna utrymme åt barnböcker

För dem som har små barn, är det lämpligt att dedikerahyllor lågfrån biblioteket till böcker tillägnade dem. Detta system hindrar faktiskt småbarn från att klättra på en stol för att nå de översta hyllorna. Detta trick låter dem välja sin bok självständigt.

Gör plats på hyllorna i ditt bibliotek

När du lägger undan böcker är det viktigt att inte glömma bort det lämna hyllorna tomma för att tillgodose sina framtida förvärv. Speciellt rekommenderar vi att du lämnar lite utrymme på varje hylla för att slippa flytta allt när du lägger ett nytt föremål på den.