Hur rengör man en markörfläck ordentligt?

Att få bort markörfläckar på en skjorta eller möbel kräver tålamod och mycket armbågsfett. Ett effektivt tvättmedel krävs också (citronsaft, 90 % alkohol, blekmedel, vinäger, tandkräm, etc.). Här är några bra saker att göra för att rädda möbler och textilier.

Praktiska tips för att ta bort en markörfläck

Ta bort en markörfläck från tyget

En markör består av bläck, lösningsmedel och harts. Det sätter ofta spår svårt att ta bort, speciellt på tyg. Så här tar du bort en markörfläck från en vit trasa:

 1. Ta ifrån bleka och späd ut det;
 2. Doppa en trasa i denna lösning;
 3. Gnid det färgade området med trasan.

Om fläcken upptar en stor del av plagget är det nödvändigt blötlägg den helt i blekmedel späds ut genom att hålla ett öga på det. Så snart märket försvinner, tvätta omedelbart.

För att rengöra märken av markör eller filt på ett satintyg, en lösning av en matsked av mjölk, av vinäger, av citron juice och av borax kommer att klara sig bra. Det är nödvändigt att applicera den på fläcken och lämna den på. Efter 10 minuter, dutta lätt på tyget med en ren, fuktig svamp för att ta bort fläcken.

För markörfläckar på handdukar och lakan,90° alkohol elleraceton är mer indikerat. Häll bara denna vätska på en bomullstuss och dutta fläcken med den innan du tvättar den omedelbart. De flesta kläder stöder citron juice. Den kan användas istället för alkohol eller aceton utan rädsla för missfärgning. Denna lösning är bättre lämpad för ömtåligare tyger.

För mattor och mattor, för att bli av med markör- eller filtfläckar, är 90 ° alkohol också effektivt. Annars är det möjligt att ersätta den med lack. Som med de flesta tyger rekommenderas inte gnidning eftersom detta kan sprida fläcken ytterligare. Dessutom kan fibrerna i detta område vara försvagade.

Ta bort spår av markör från hårda, icke-porösa ytor

Spåren av outplånlig markör är envisa, särskilt på hushållsytor. För att ta bort dem, här är några lösningar:

 • 90° alkohol : lägg alkohol på en trasa och polera den fläckade ytan med den. Det är möjligt att ersätta den med sprit eller whisky.
 • Tandkräm och bakpulver : applicera allt på spåren av markören och låt stelna. Gnid sedan med en lätt fuktig trasa i cirkulära rörelser.
 • Magiskt suddgummi : Denna produkt är utformad för att ta bort fläckar. Blöt bara lätt och gnugga det färgade området.
 • WD-40 : Spraya denna penetrerande olja direkt på fläcken och gnugga med en trasa.

Bli av med markörfläckar på obehandlat trä

Markmärken på möblerna? Så här rengör du dem:

 1. Ta en baby rengöringsservett ;
 2. Häll alkohol på torkduken;
 3. Gnugga träytan i riktning mot ådring;
 4. Använd sedan mycket fint sandpapper (80) för att helt ta bort märkena;
 5. Polera ytan med ultrafint sandpapper (100) ;
 6. Om färgen sticker ut, polera hela ytan, tona eller behandla sedan med olja för att bilda ett skyddande lager.

Att ta bort filt- eller markörfläckar från trä är lite knepigt. Bättre att testa produkten i förväg på en litet område för att se resultatet.

Bli av med markörer på behandlat trä

För att ta bort spår av markör från behandlat trä, inget mer effektivt än tandkräm.

 1. Placera delen som ska behandlas på en plan yta;
 2. Sprid ut tandkrämen så att den täcker spåren;
 3. Ta en fuktig trasa och gnugga träets yta med den, gör cirkulära rörelser i 3 till 5 minuter;
 4. Ta bort överflödig tandkräm med trasan;
 5. Upprepa operationen tills spåren försvinner.

Tillsätt bakpulver till tandkrämen för att öka dess rengöringsförmåga. Denna blandning är helt klart mer skrovlig. Därför är det bättre att gå långsamt. Istället för tandkräm kan du använda rengöringsservetter eller en trasa indränkt i alkoholfri stylingprodukt.

Ta bort en markörfläck från en soffa

Produkterna som används för att ta bort markörer från en soffa varierar beroende på tygets karaktär. Av saften av en citron, av varm mjölk eller tvålvatten är tillräckligt för att ta bort fläckar på en tygsoffa. Citronsaft är också bra för att rengöra en ullsoffa. En blandning av vatten och vit vinäger kan göra ett bra jobb för att få bort markör- eller tuschmärken på en soffa täckt med syntetiskt tyg.

På skinnmöbler rekommenderas att spray hårspray på en ren trasa och gnugga bort smutsen efteråt.

Radera markörer på golvet eller väggen

För att ta bort markörbläckfläckar från en säckvävsmatta är inget mer effektivt än sprayfläckborttagningsmedel. För att rengöra en sisalbeläggning som färgats av en markör, är det bäst att välja en pulveriserad mattfläckborttagningsmedel. de Vit ande rekommenderas för att få bort en markörfläck på mattan. Lägg bara en servett på fläcken, gnugga den med en trasa indränkt i lacknafta och skölj sedan. Citron, vit vinäger, 90° alkohol och hårspray är också bra för att bli av med filt eller tusch på golvet eller väggen.

Om golvbeläggningen är slät, till exempel plast eller gummi, räcker det med lite 90° alkohol för att permanent ta bort märket. Markeringsmärken på glas, kristall eller glas är lättast att ta bort. Ett slag med skrapan och du är klar!

För att rengöra en markörfläck från en keramikkruka, kommer vinäger att fungera bra. Koka bara lite utspädd vinäger i den och skölj sedan. Detta trick är också effektivt på emalj.