Hur man kämpar mot fukt i huset?

En fjärdedel av hushållen står inför problemet med luftfuktighet. Situationen förvärras på vintern med regn och kyla. Bortsett från inaktuella lukter kan fukt orsaka skador på väggar och andningsproblem. För att kämpa emot finns det olika lätta att implementera tips.

Lösningar för att begränsa luftfuktigheten i huset

Var kommer luftfuktigheten ifrån?

Luftfuktigheten i huset har olika ursprung. Det är främst pga vatteninfiltration kommer från taket och når in i väggarna. Kondens kan också vara orsaken, särskilt i dåligt ventilerade eller för välisolerade hem. Detta beror på att fukten som finns naturligt inuti kondenseras och förvandlas till droppar. Det är möjligt att vattnet som kommer från marken går upp i väggarna.

Det finns enkla tecken för att känna igen om huset lider av överdriven luftfuktighet:

 • Närvaron av dimma på fönstren;
 • En unken lukt;
 • Skalar tapeter eller golvlister;
 • Gulaktiga eller svartaktiga fläckar på väggarna.

De rum som särskilt påverkas av fukt är badrummet, köket och garaget. Förutom bostadsproblem kan hög luftfuktighet vara skadlig för hälsan. Det kan faktiskt orsaka olika allergier och orsaka andningsproblem. Enligt en studie gjord av Institut Pasteur beror mer än 80 % av problemen med astma, bronkit och rinit på fukt. Det senare kan också orsaka uppkomsten av konjunktivit.

Kämpa mot uppkomsten av fukt

För att hantera fuktproblem i huset finns det inget som förebyggande. Några enkla åtgärder för att få en hälsosam interiör:

 • Ventilera regelbundet alla rum av huset, särskilt de som utsätts för vatten för att förnya luften och förhindra bildandet av kondens.
 • För att förhindra vatteninfiltration och kapillärstigning måste huset underhållas. Duschkaret, bland annat kranskarvarna, stommen och taket ska vara i gott skick.
 • a avfuktare kan hjälpa till att upprätthålla en hälsosam atmosfär genom att absorbera överflödig fukt från luften.

För gör en hemmagjord fuktabsorbent, det är nödvändigt :

 • Grovt koksalt;
 • Sax;
 • En tom plastflaska;
 • En kompress ;
 • En resår.

Stegen att följa:

 1. Skär flaskan på mitten.
 2. Ta bort locket och ersätt det med kompressen. Använd det elastiska bandet för att hålla det.
 3. Häll grovt salt på kompressen.
 4. Sätt flaskans hals i botten.
 5. Placera flaskan på en fuktig plats, limmad på väggen.

Vattendropparna som samlas upp kommer att hamna i den nedre delen av flaskan.

Det är också möjligt att använda lera som är känd för sin absorptionsförmåga. Uppvärmning är också ett av de bästa sätten att kampen mot fukt. Det är bäst att investera i en ny, effektivare värmare för att spara pengar. En modell utrustad med en ansluten termostat är ett måste i detta område. Problemet med uppvärmning är dock att huset måste efterisoleras. Mindre luftfuktighet och ett bättre isolerat hus är dock garantier för förbättrad energiprestanda. För badrummet, överväg att installera en handduksradiator med en fläkt för att värma upp rummet medan du torkar våta handdukar.

Sluta fukten i huset

Det finns många tekniker för att övervinna den installerade fuktigheten.

 • Se till att defönster är vattentäta eller byt ut dem mot dubbelglas för att hålla en hög temperatur inne och begränsa kondens.
 • Placera a luftningsgaller i våtrum, speciellt de där det inte finns fönster för att dra in frisk luft från andra rum.
 • För att få bort fukt från skåpen, placera helt enkelt tidning. Den senare kommer också att absorbera den unkna lukten. Annars träkol är också effektivt. Lägg några bitar i en stängd låda med locket genomborrat på ställen för att absorbera fukten.
 • För att behandla fukt i ett rum, bara släpp små bitar av gummi arabicum doftande på olika ställen. Tveka inte att lägga in den i skåpen och skåpen. Förutom att rengöra luften parfymerar gummi arabicum rummet.
 • Trä håller kvar fukten. Därför är det nödvändigt rMåla regelbundet träfönster och dörrar för att förhindra mögeltillväxt. Glöm inte att göra om Spackel för bättre tätning.
 • Våtrummet är det blötaste rummet i huset. Se därför till att skarvarna runt diskbänkarna och karet är lufttäta. Kom också ihåg att ventilera rummet regelbundet, särskilt efter att du har duschat.
 • Eftersom vattnet i tvätten avdunstar i luften är det bäst att inte torka det i huset.

Överväg också att reparera sprickor i väggarna, eftersom de leder vatten från läckande tak, vilket leder till nedbrytning av huset.

Andra effektiva lösningar för att behandla fukt

Förutom dessa enkla åtgärder finns det tekniska lösningar för att hantera fukt i hemmet.

 • Ventilation: ventilationssystem hjälper till att bekämpa fuktproblem, särskilt i dåligt ventilerade hem. För en enskild del räcker det med en CMV. För hela huset är centralventilation mer lämplig.
 • Användning av lösningsmedel: tack vare en kemisk process tränger de organiska lösningsmedlen in i ytorna som ska behandlas för att göra dem hydrofoba. Denna operation är effektiv. Å andra sidan är det bästa att anförtro det till en professionell. Dessutom är användningen av en kemikalie inte utan risk för hälsa och miljö.
 • Silikonapplikation: denna teknik innebär att en mikroemulsion av silikon injiceras i väggarnas kapillärer för att behandla fukten.

Hartsinjektion är utan tvekan den mest använda metoden för att bekämpa hårväxt. Den består av att skapa en vattentät barriär vid basen av skiljeväggar och väggar för att förhindra att vatten stiger. Problemet med denna teknik är att hartsets torktid är ganska lång, mellan 6 och 18 månader. Hyresgäster kan köpa en fuktabsorbent i väntan på renoveringsarbeten. Denna utrustning ser ut som en avfuktare, men tar mindre plats. Den absorberar fukt i luften och finns i olika storlekar att välja mellan beroende på storleken på rummet där den ska installeras.