Rengör ditt kök efter varje måltid så snabbt som möjligt

Köket är hemmets hjärta och centrum. Detta är platsen där familjen vanligtvis samlas för att förbereda och äta en måltid. Det blir dock snabbt smutsigt och att städa det där rummet i huset kan snabbt bli ett pyssel. Med några tips och praktiska råd är det fullt möjligt att rengöra den snabbt och enkelt.

Rengör ditt kök så snabbt som möjligt

Rengör ditt kök steg för steg

För att rengöra ditt kök enkelt och snabbt måste du gå vidare steg för steg för att spara tid och effektivitet.

Stegen för att rengöra ditt kök:

 • Ta alla arbetsredskap: du måste att montera alla rengöringsmedel, svampar, kökshanddukar, handskar och kvast bland annat för att ha allt tillgängligt och undvika fram och tillbaka.
 • Använd varmt vatten: För en 2-skålsvask bör en av skålarna fyllas med varmt vatten. Se till att vattentemperaturen är tillräckligt hög. Varmt vatten är faktiskt mycket effektivare än kallt vatten när det gäller rengöring. Ingenting kan ta bort fett som varmt vatten. Dessutom rekommenderas att effektivt eliminera bakterie på disken. Hamnen i diskhandskar rekommenderas för att skydda mot värme. När vattnet blir kallt och rymligt under användning, är det lämpligt att byta ut det.
 • Skrapa disk: innan du lägger dem i diskhon ska tallrikarna skrapas en efter en över en smutsig tallrik eller över en soptunna. Blötlägg sedan disken i vatten. Det är bäst att lämna de svårare rätterna i vattnet först. Den smutsigaste disken ska placeras i botten. Det är nödvändigt att fylla varmt tvålvatten grytor, stora fat och skålar. De bör blötläggas i några minuter innan rengöring.

Steg för att göra i ordning köket

Även om allt i köket är rent, är det viktigt att få ordning på rummet. För att göra detta är det också nödvändigt att gå vidare steg för steg.

 • Bli av med avfall: I väntan på att disken ska dra i vatten en stund, passa på att rengöra bord, skåp och disk. Småavfall måste därför elimineras.
 • Ställ undan saker som inte hör hemma i köket: För att få ordning på köket måste du lägga undan saker som inte har något att göra i köket. För att göra detta måste du samla dem och lägga dem i en korg.
 • Sätt tillbaka sakerna på sin plats: för att göra i ordning köket, du behöver inte ställa om lådor och skåp. Allt du behöver göra är att sätta tillbaka föremålen på sin plats.
 • Diskning: disken kan ta längre tid utan diskmaskin. Genom att göra det för hand måste du ta dig tid att tvätta, skölja, torka och förvara bland annat tallrikar, skedar, gafflar, knivar och glas.
 • Tvätta bänk, diskbänk och vitvaror: För att snabbt rengöra köket är det bara att skölja av svamparna och trasorna. Sedan ska de synliga ytorna tvättas. Det rekommenderas inte att öppna kylskåpet eller mikrovågsugnen för att rengöra smulorna till exempel.

Sopa och städa köket

För att sopa ett kök går det att gå vidare med olika metoder.

 • Det effektivaste och snabbaste är att börja i ytterkanterna och sedan arbeta sig in mot mitten. Det går även bra att börja i ena änden. Med en svampkvast är det bäst att sopa i en rak linje. Med en roterande mopp måste du göra städningen genom att göra numret.
 • Ta ut soporna: detta är det sista steget i att städa ett kök.

Effektiva produkter för rengöring av kök

För att rengöra ett kök kan flera produkter användas:

 • de vit vinäger är produkten par excellence för att städa huset. Den kan användas för att avkalka diskbänkar och vattenkokare. Den kan också användas för att rengöra speglar, putsa möbler eller rensa igen rör. Den är också en bra allierad när det gäller att återställa sin utstrålning till en bränd pannbotten.
 • de bikarbonat är en annan produkt att gynna vid rengöring i ett kök. Det är motsvarigheten till vit vinäger, men i fast form. Den kan användas för att effektivt rengöra insidan av en ugn eller mikrovågsugn, eller till och med brända kastruller och stekpannor.
 • Blandningen av bakpulver och vit vinäger är en utmärkt rengöringsprodukt. Det är effektivt så att en bränd panna eller fat kan återfå gott skick. För att göra detta, häll helt enkelt bakpulver på de brända områdena, sedan vit vinäger.

Några enkla principer för att rengöra ett kök effektivt

För att rengöra köket snabbt och enkelt måste du ta hänsyn till vissa viktiga parametrar.

 • Det är nödvändigt att välja rätt vattentemperatur. Ju varmare vattnet är, desto lättare blir rengöringen.
 • Det är också viktigt att välja rätt rengöringsprodukt. De använda produkternas pH-värde måste vara lämpligt för de redskap som ska rengöras.
 • Att välja rätt material är avgörande för enkel rengöring.
 • Kontakttiden är också mycket viktig. Det rekommenderas faktiskt att låta smutsen vara i kontakt med vatten och rengöringsprodukter så länge som möjligt. Rengöring sker således enkelt och snabbt.
 • Det finns även tips som gör att du kan gnugga mindre för samma resultat. Det är till exempel lättare att rengöra utan alltför stor ansträngning genom att blötlägga disken så länge som möjligt i varmt vatten med kemikalier.

Några tips för daglig städning

Det finns flera tips som kan vara effektiva för att säkerställa daglig städning i köket.

 • För mikrovågsugnen, fyll bara ett glas med vatten till hälften och lägg i det. Låt vattnet koka och håll mikrovågsugnen stängd i minst 5 minuter. Med denna process går uppgifterna igång av sig själva.
 • För att ta bort karamellen från en kastrull måste du fylla den med vatten och sedan koka upp. Sedan måste värmen sänkas efter bildandet av ånga. Karamellen kommer att ha smält efter 10 till 15 minuter.
 • Samma metod är också giltig för att ta bort sylten från en bassäng.
 • För att få en kastrull med en bränd botten att glänsa, häll bara i vatten och vit vinäger. Koka upp i 5-10 minuter så lossnar allt lätt.